Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kurt v areáli hotela, hrbole na dvorci. Hviezdy kritizujú Turnaj majsteriek: Nepripravené

Malo ísť parádne vyvrcholenie sezóny ôsmich najlepších tenistiek roka. No ak ste čakali na Turnaji majsteriek dramatické súboje, prvé dni vás museli sklamať. Hneď v troch zo štyroch zápas skončil set výsledkom 6:0 a dve stretnutie ponúkli jasné skóre 6:0, 6:1.

01.11.2023 08:45
Arina Sobolenková Foto:
Svetová jednotka Arina Sobolenková nemá zatiaľ na organizáciu Turnaja majsteriek veľa pozitívnych slov.
debata (4)

Vyvrcholenie ročníka v mexickom Cancúne zatiaľ z viacerých dôvodov vôbec nepripomína veľkolepé finále. O príčinách hovorili samotné znechutené tenistky, ktoré trpia nedostatkami v organizácii podujatia a neboja sa o nich hovoriť.

Svetová jednotka, Bieloruska Arina Sobolenková na Twitteri napísala: „Úroveň organizácie nezodpovedá tomu, čo od tejto akcie očakávam.“ Pridala sa aj víťazka tohtoročného Wimbledonu Markéta Vondroušová. „Nám hráčkam to príde tak, že nás nikto nepočúva a nikoho nezaujímajú naše názory. Smutné.“

Prekáža im predovšetkým správanie ženskej tenisovej organizácie WTA, ktorej zástupcovia s najlepšou osmičkou ženskej dvojhry nekonzultuje potrebné záležitosti a nestará sa o ich komfort. Tenisový svet namiesto výsledkov rieši organizačné lapsusy.

Najočividnejším problémom je nedostatočné príprava Turnaja majsteriek nakoľko Cancún získal od WTA právo na usporiadanie podujatia len dve mesiace pred jeho začiatkom.

Aj preto si tenistky hlavný kurt, ktorý sa nachádza v hotelovom rezorte vedľa golfového ihriska, mohli po prvýkrát vyskúšať až v sobotu, deň pred začiatkom turnaja. Predtým sa mohli pripravovať len na dvoch tréningových kurtoch, taktiež v hotelovom rezorte.

Dokončovacie práce na poslednú chvíľu sa navyše prejavujú na kvalite dvorca: tenistky sa sťažujú na výrazné hrbole, ktoré spôsobujú zvláštne odskoky loptičiek, pri pohybe na dvorci sa obávajú ísť do úderov na sto percent.

Serena Williamsová a Aryna Sabalenková. Čítajte viac Falošná a hlúpa pani Williamsová. Serena sa vyvŕšila na Sabalenkovej, pohnevala si fanúšikov aj známeho novinára

„Nemyslím si, že tento kurt je dostatočne dobrý pre WTA Finals,“ povedala väčšinový názor Vondroušová. Aj preto je v doterajších zápasoch množstvo nevynútených chýb – v priebehu štyroch zápasov ich bolo 173, víťazných úderov len 95. „Všetky sa trápime. O kurte sa nechcem rozprávať, ale je jasné, že kvalita zápasov nebola najlepšie,“ uviedla svetová štvorka Jelena Rybakinová.

V zákulisí podujatia sa povráva, že pôvodne sa malo hrať v zastrešenej aréne. O nej však organizátori neskôr zistili, že má pre tenis príliš nízko strechu a tak museli narýchlo stavať kurt vonku. Na narýchlo postavené tribúny sa zmestí len 4-tisíc divákov, pričom na duel Igy Swiatekovej s Vondroušovou sa zaplnili ledva do polovice.

Pegulová je prvou semifinalistkou

Americká tenistka Jessica Pegulová uspela aj v druhom vystúpení v A-skupine na MS WTA Tour v mexickom Cancúne. Nasadená päťka zdolala turnajovú jednotku Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 6:4, 6:3 a postúpila do semifinále. V druhom dueli skupiny zvíťazila štvrtá nasadená Kazaška Jelena Rybakinová nad Grékyňou Mariou Sakkariovou 6:0, 6:7 (4), 7:6 (2).

MS WTA Tour
A-skupina:
Jessica Pegulová (USA-5) – Arina Sobolenková (Biel.-1) 6:4, 6:3, Jelena Rybakinová (Kaz.-4) – Maria Sakkariová (Gr.-8) 6:0, 6:7 (4), 7:6 (2).

V Cancúne síce tenistky hrajú o lukratívne odmeny v celkovej výške deväť miliónov dolárov. Ale napríklad debutantka z Česka by určite privítala špičkové zabezpečenie zodpovedajúce prestížnemu podujatiu.

04. Martina Navrátilová Čítajte viac Kričím po tom už 20 rokov! Navrátilová sa postavila za zmenu v tenisových pravidlách

„Celý rok som tvrdo pracovala, aby som sa kvalifikovala a nakoniec je z toho iba sklamanie,“ zúfa si Češka. Vyzerá to tak, že pôvodne najviac skloňovaný problém bude napokon tým najmenším. Bolo ním finále Poháru Billie Jean Kingovej, ktoré štartuje len dva dni po vyvrcholení Turnaja majsteriek. No v 8-tisíc kilometrov vzdialenej Seville.

Spory medzi WTA a poprednými tenistkami trvajú už niekoľko týždňov. Súčasná vyhrotená situácia len dotvára kontext, keďže hráčky požadujú vyššie odmeny, garanciu základného príjmu a podporu v priebehu materstva či priaznivejší turnajový kalendár.

Turnaj majsteriek čelí kritike už tretí rok za sebou. Veľkým úspechom neskončili ani koncoročné turnaje v Gualadajare 2021 a vlani v americkom Fort Worthe v Texase.

Svetové tenistky v bikinách Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Anna Bondarová - Maďarsko
4 debata chyba
Viac na túto tému: #turnaj majsteriek #Markéta Vondroušová #wta tour