Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Swiateková sa vracia na trón. Svoju súperku zvalcovala, finále netrvalo ani hodinu

Poľská tenistka Iga Swiateková vyhrala premiérovo finále majstrovstiev sveta WTA Tour.

07.11.2023 06:16
399881998 898137908343114 7675442129037958205 n Foto:
Iga Swiateková predviedla dominantný výkon.
debata (9)

V pondelňajšom záverečnom zápase zdolala v mexickom Cancúne Američanku Jessicu Pegulovú jednoznačne 6:1, 6:0. Sezónu tak ukončí na prvom mieste rebríčka WTA, kde vystrieda Arinu Sabalenkovú z Bieloruska.

Finálový zápas bol presunutý o deň pre prerušený semifinálový duel medzi Swiatekvou a Sobolenkovou. Pre Poľku to bola tretia účasť na podujatí a premiérový titul. V tomto roku pridala na svoje konto aj štvrtý grandslam, keď obhájila triumf na Roland Garros.

Novak Djokovič Čítajte viac Na Djokoviča pomaly prestávajú existovať slová. Cez víkend odložil frázy a pred svetom obnažil svoju tenisovú dušu

Na podujatí v Cancúne neprehrala ani jeden zápas, nestratila ani set a prišla o historicky najmenší počet gemov (20). Tento rekord držala doposiaľ Belgičanka Justine Heninová, šampiónka z roku 2007 ich stratila 34. Swiateková zaznamenala zároveň najdominantnejší finálový výkon v histórii.

"Ďakujem fanúšikom za podporu, tento týždeň nebol jednoduchý. Jessi, gratulujem ti za celú sezónu a predošlé roky. Dúfam, že spolu budeme ešte v mnohých finále.

Chcem poďakovať aj svojej rodine a tímu, v sezóne sme mali vzostupy aj pády. Cítim narastajúcu podporu fanúšikov. Ďakujem," povedala v rozhovore bezprostredne po zápase 22-ročná poľská tenistka.

Obe tenistky boli pred finále bez straty setu, no záverečný zápas bol jasnou záležitosťou v réžii Swiatekovej. Poľka brejkla súperku vo štvrtom i šiestom geme, následne využila prvý setbal.

Rýchly spád duelu pokračoval hneď na začiatku druhého dejstva, keď vzala Pegulovej podanie. Brejk potvrdila a súperke vzala aj ďalší servis. Práve v treťom geme začala byť na Američanke vidno frustrácia, narastali aj nevynútené chyby a pri vlastnom podaní neuhrala ani fiftín.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Iga Świątek (@iga.swiatek)

V druhom dejstve ich získala celkovo len desať a v záverečnom geme mala síce jediný brejkbal v zápase, no Swiateková vybojovala zhodu a využila prvý mečbal. Zápas trval 59 minút a Swiateková sa stala prvou Poľkou po ôsmich rokoch s triumfom na tomto podujatí. Naposledy sa to podarilo Agnieszke Radwanskej pod vedením rovnakého trénera Tomasza Wiktorowského.

"Chcem zagratulovať Ige, jej tímu a rodine k fantastickému roku a triumfe na tomto turnaji. Každý rok zo mňa robí lepšiu hráčku. Rada by som dnes bola bývala vyhrala, ale niekedy to nevyjde. Ďakujem svojmu tímu a manželovi za podporu.

Novak Djokovič Grigor Dimitrov Čítajte viac Gesto velikána. Djokovič náhle prerušil rozhovor, išiel podporiť plačúceho súpera

Bol to dlhý rok, zrejme nebolo možné prekonať ten predošlý. Tento týždeň pre nás nebol jednoduchý, ale mali sme tu veľkú podporu," povedala po dueli Pegulová.

V štvorhre triumfovala nemecko-ruská dvojica Laura Siegemundová, Vera Svonarevová. Oba sety proti americko-austrálskemu tandemu Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová vyhrala v pomere 6:4.

MS WTA Tour vo Fort Worthe – finále:
dvojhra:
Iga Swiateková (Poľ.-2) – Jessica Pegulová (USA-5) 6:1, 6:0
štvorhra:
Laura Siegemundová, Vera Svonarevová (Nem./Rus.) – Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová (USA/Aus.) 6:4, 6:4

Najkrajšie športovkyne planéty vtedy a teraz Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Najkrajšie športovkyne planéty vtedy a teraz....
9 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #WTA #masters #Iga Swiateková