Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisový šampión bez wimbledonskej koruny má päťdesiat

Osemdesiate roky minulého storočia patrili na tenisových kurtoch viacerým velikánom. Avšak jeden z nich vyčnieval. V nedeľu oslávuje jubilejné 50. narodeniny Ivan Lendl. Súperi ho nenazvali inak ako Ivan Hrozný. Prečo? Zdolať ho bolo dlhé roky nad sily mnohých z nich. V rokoch 1985-1987 prehral iba dvadsať duelov. A vyhral ich 232.

07.03.2010 20:28
Ivan Lendl Foto:
Ivan Lendl.
debata

Do profesionálneho tenisu nakukol ostravský rodák v roku 1979 – a v nasledujúcej sezóne dal o sebe vedieť ziskom siedmich turnajových titulov. Dokonca vyhral tri turnaje za sebou, každý na inom povrchu. Nikto iný tento výkon zatiaľ nezopakoval. V roku 1982 vyhral neuveriteľných 106 zápasov, iba deväťkrát ostal na štíte. Z 23 turnajov triumfoval na pätnástich.

Chýba mu len Wimbledon

Na konte má 8 grandslamových titulov a 19 účastí vo finále turnajov veľkej štvorky. Nedočkal sa však triumfu na wimbledonskej tráve. Dvakrát sa dostal v Londýne do finále. V roku 1986 nestačil na nemeckého mladíka Borisa Beckera a o rok mu vzala sen neriadená austrálska strela Pat Cash.

Mnoho hráčov zažiari na tri, možno štyri sezóny. O Lendlovej genialite svedčí aj fakt, že jedenásť rokov za sebou sa prebojoval minimálne do jedného grandslamového finále. Na US Open dokonca deväťkrát v rade. „Každé víťazstvo je pre tenistu jedinečné. Ale priznám sa, že emočne najviac som prežíval prvé triumfy na Australian Open, Roland Garros i US Open,“ povedal Lendl v decembrovom rozhovore pre Pravdu.

Bezchybný stroj na víťazstvá

Jeho hra pripomínala stroj. Bezchybne nastavený a fungujúci na plné obrátky. „Hovorievali, že mal slabý bekhend. Ale časom si z neho urobil zbraň. Mal na tú dobu mal vynikajúce podanie, výborný forhend a skvele sa pohyboval,“ opísal Lendlove silné stránky najlepší slovenský tenista histórie Miloslav Mečíř.

Lendl si vo svojej autobiografickej knihe spomenul na prvé účinkovanie na Turnaji majstrov. Pri rozohrávaní a trénovaní podania skončila loptička z jeho rakety na páske. Raz, dvakrát, päťkrát. Mladučký tenista neveriacky krútil hlavou a vybral sa k empajrovému rozhodcovi. Poprosil ho, aby premeral výšku siete. Nemýlil sa. Bola o pol centimetra vyššie ako predpisujú pravidlá. Newyorská Madison Square Garden šalela. Turnaj majstrov vyhral päťkrát.

Lendlove víťazstvá sa však rodili v hlave. Doma v Ostrave mal množstvo možností zdokonaľovať svoj tenisový rast. Narodil sa v skvelej rodine. „Jeho otec je jeden z najchytrejších ľudí, akých poznám. A mama patrila medzi najlepšie tenistky v Československu. Lendlovou veľkou výhodou bolo domáce prostredie. Rodičia ho výborne viedli,“ dodal prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko.

Kariéru ukončil ako Američan

Čo začal Jan Kodeš, Ivan Lendl dokončil. Obaja fenomenálni tenisti sa postarali o popularizáciu tenisu v bývalom Československu a vďaka ich výsledkom začali akceptovať tenis aj dovtedy negatívne naladené politické špičky štátu. Najmä vďaka Lendlovi získalo Československo v roku 1980 vysoko cenený Davisov pohár.

O tri roky po prvý raz vystúpal na prvé miesto svetového rebríčka a okupoval ho celkovo 270 týždňov. To však už býval v USA, kam sa presťahoval v roku 1981. Americký pas dostal o jedenásť rokov a na turnajoch sa za jeho menom následne stratila československá vlajka.

Jeho jedinečnú tenisovú kariéru ukončili chronické bolesti chrbta na konci roku 1994. Odvtedy sa začal venovať golfu, vyhral americkú ligu celebrít a plánoval sa zúčastniť aj na profesionálnom okruhu. „Môj ideálny deň je zahrať si golf a tenis,“ hovorí dnešný päťdesiatnik, otec piatich dcér. Dve z nich, Marika a Isabelle, patria medzi najlepšie golfistky vo svojej kategórii v USA.

Aj Pravda zablahoželala oslávencovi k životnému jubileu. Lendlova odpoveď potvrdila, že stále si užíva život naplno. „Päťdesiatka je super. Odvčera hrám golf z krátkych odpalísk,“ odpísala tenisová legenda, ktorá sa definitívne zaradila medzi kategóriu veteránov.

Kariéra v číslach
16 rokov pôsobil v tenisovom kolotoči
1310 zápasov odohral na turnajoch
81,8% zápasová úspešnosť (1071 – 239)
8 grandslamových titulov
5-krát vyhral Turnaj majstrov
21 262 417 dolárov zarobil v kariére na odmenách
270 týždňov bol na poste svetovej jednotky
588 týždňov strávil v Top 5
11 rokov za sebou sa dostal minimálne do jedného grandslamového fi­nále
94 turnajových titulov (plus 49 na okruhu WTC)
222 zápasov vyhral na grandslamových turnajoch
debata chyba