Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uragán Cibulková! Slovenka sfúkla Šarapovovú 6:0, 6:2, je v semifinále

Slovenská tenistka Dominika Cibulková vyhrala v štvrťfinále Roland Garros nad Ruskou Mariou Šarapovovou 6:0, 6:2. Stretnutie na dvorci Suzanne Lenglenovej trvalo len 75 minút. V semifinále ju čaka Dinara Safinová. Dvadsaťročná Cibulková sa stala po Daniele Hantuchovej len druhou Slovenkou, ktorá sa prebojovala do semifinále grandslamového turnaja. Bývalej slovenskej jednotke Hantuchovej sa to podarilo vlani na Australian Open v Melbourne.

02.06.2009 16:12 , aktualizované: 17:29
Dominika Cibulková Foto:
Prešťastná Dominika Cibulková po postupe do semifinále.
debata

Nad bývalou jednotkou svetového rebríčka WTA Tour Šarapovovou, ktorá teraz po zdĺhavých problémoch s pravým ramenom a októbrovej operácii figuruje až na 102. mieste, dokázala Cibulková (19. v poradí) zvíťaziť na tretí pokus. Trojnásobnej šampiónke z úrovne „veľkej štvorky“ najprv podľahla vo vlaňajšom aprílovom finále v americkom Amelia Island (6:7 /7/, 3:6) – takisto na najpomalšom povrchu, ale zelenom. Následne na ňu v máji nestačila na rímskej antuke (2:6, 6:3, 4:6). Ruska sa k 8. júnu vráti do Top 75 hodnotenia, Slovenka by si podľa predbežných nezáväzných prepočtov mala o dve priečky zlepšiť doterajší osobný rekord, čiže sa posunúť na 14. pozíciu.

Štvrťfinále Roland Garros:
Dominika Cibulková – Maria Šarapovová 6:0, 6:2

ONLINE PRENOS ZO ZÁPASU

Slovenka začala vo veľkom štýle, keď hneď v úvodnej hre svoju súperku brejkla. Následne sa síce dostala pri vlastnom servise do problémov, keď musele odvracať dva brejkbaly, no aj so šťastím si podanie udržala. Ruska nastúpila do zápasu nervózne, chybila, nešlo jej podanie, a tak pustila i druhý servis – 0:3.

Pavúk ženskej dvojhry


Cibulková i naďalej pôsobila živšie, energiskejšie a prejavovala väčšiu túžbu po triumfe. Naopak jej súperka hrala veľmi nervózne a až príliš často zahrávala loptičky do autu či do siete. Nad Parížom tak aj preto následne preletel kanár – Slovenka si podanie v pohode udržala, súperku k ničomu nepustila, a prvý set získala pomerom 6:0.

Druhý set sa začal rovnako ako ten prvý. Slovenka predvádzala skvelý pohyb a Ruska zbytočné chyby. Šarapovová stratila opäť svoje podanie, zatiaľ čo Cibulková mala svoj servis pevne pod kontrolou. Dominika sa dostala do vedenia 5:0, podávala na víťazstvo, mala dokonca i mečbal, no napokon gem prehrala.

Ruska zrazu ožila, začala hrýzť, získala i ďalší gem, následne mala tri brejkbaly, no Slovenka to zvládla a vyhrala druhý set 6:2, keď premenila piaty mečbal.

Povedali po zápase:

Dominika Cibulková: „Som strašne šťastná, že sa to podarilo. Ani tomu stále nemôžem uveriť – som v grandslamovom semifinále a takmer to bolo 6:0, 6:0… Práve toto vedomie na mňa doľahlo pri prvom mečbale a bol to šok. Príliš som nad tým začala uvažovať: ja idem poraziť Šarapovovú takýmto skóre. Zdalo sa mi to byť až priveľa. Potom ona zahrala niekoľko skvelých úderov, zrazu sme mali už 5:2, podávala som a musela som urobiť ten gem. Ak by totiž znížila na 3:5, 4:5, mohlo sa to zvrtnúť. Trochu ma v tejto fáze zaskočilo aj správanie publika. Nezostala som nejako urazená, veď diváci neboli proti mne, ale evidentne si želali Mariin úspech, dlhší zápas. Chvíľu som si hovorila: čo sa to deje? Niečo také som ešte nezažila. Pochopila som však, že to nemôžem brať osobne. Z mojej strany to dnes bol veľmi solídny výkon. Dobre som hrala od základnej čiary, vynikajúco returnovala. Servis mi išiel trošku horšie, ale zachraňovala som sa aspoň druhým. Zápas sa nepretržite vyvíjal v môj prospech, dodržiavala som taktiku, na ktorú ma včera tréner pripravoval. Poradil mi veľmi dobre a ja som to dokázala zrealizovať.“

Maria Šarapovová: „Pridlho mi trvalo, kým som si začala chodiť pre údery a vytvárať príležitosti na zakončenie. Vo všetkom som mala nedostatky. Moje údery boli bez razancie a väčšinou mi chýbalo pár krokov. Nejako sa to celé pospájalo proti mne. Navyše, ona zahrala solídne, veľmi solídne. Nútila ma k väčšiemu počtu úderov, než som zvládala. Dominika robila na ceste za úspechom tie správne veci. Už v druhej hre som pri oboch mojich brejkbaloch nezvládla return a napokon ten gem stratila. To je hlúpe. Také niečo totiž dodáva súperke sebavedomie. Prišli aj ďalšie stavy 30:30 či zhody, ktoré som nedotiahla. Ak zlyháte vo viacerých takýchto situáciách, protivníka to naštartuje a je potom ťažké zastaviť ho. Pri skóre 0:6, 0:5 a mečbal proti mne som si nepomyslela nič špeciálne, nespomenula som si na 0:6, 0:6 od Lindsay Davenportovej pred štyrmi rokmi v Indian Wells. Odvtedy som získala dva grandslamové tituly a toto sú len čísla. Neprikladám im dôležitosť. Čo by v princípe bolo iné, ak by som prehrala tesne v treťom sete? Podstatný je iba rozdiel medzi víťazstvom a prehrou. Ja preferujem to prvé. Páčilo sa mi, ako ma publikum podporovalo, burcovalo do boja, mobilizovalo k obratu. Azda to parížskym divákom už o rok splatím. V mojom ramene dnes nespočíval žiaden problém.“

Štatistiky zápasu Cibulková – Šarapovová:
1. podanie (úspešnosť v %): 35 z 55 = 64% – 25 z 39 = 64%
využitie 1. podania: 24 z 35 = 69% – 11 z 25 = 44%
využitie 2. podania: 9 z 20 = 45% – 4 z 14 = 29%
esá: 1 – 2
dvojchyby: 3 – 5
víťazné údery: 9 – 14
nevynútené chyby: 9 – 27
využitie brejkbalov: 6 z 9 = 67% – 1 z 5 = 20%
úspešnosť pri sieti: 2 z 3 = 67% – 1 z 3 = 33%
víťazné body na príjme: 24 z 39 = 62% – 22 z 55 = 40%
víťazné lopty celkovo: 57 – 37
najrýchlejšie podanie: 172 km/h – 180 km/h
priemerná rýchlosť I. podania: 150 km/h – 157 km/h
priemerná rýchlosť II. podania: 140 km/h – 150 km/h

Cibulkovej najväčšie úspechy

Finále (2):
Amelia Island (USA) 2008 Tier II zelená antuka Maria Šarapovová (Rus.) 6:7 (7), 3:6
Montreal (Kan.) 2008 Tier I tvrdý povrch Dinara Safinová (Rus.) 2:6, 1:6

Semifinále (2):
Guangžou (Čína) 2007 Tier III tvrdý povrch Virginie Razzanová (Fr.) 6:3, 1:6, 1:6
Paríž (Fr.) 2009 Roland Garros GS antuka ???

Cibulková proti jednotkám rebríčka

Cibulková:
Venus Williamsová (USA) 1:0
Amélie Mauresmová (Fr.) 3:1
Maria Šarapovová (Rus.) 1:2
Ana Ivanovičová (Srb.) 1:0
Jelena Jankovičová (Srb.) 1:4
Dinara Safinová (Rus.) 1:2
---------------------------------------------
Celkovo: 8 víťazstiev – 9 prehier

Dominika Cibulková postúpila už do semifinále.
Dominika Cibulková.
+6Šťastná Dominika Cibulková.
debata chyba