Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pripomína Hantuchovú, trénuje s ňou. A zaujala svet

Považujú ju za najväčší talent slovenského tenisu od čias Dominiky Cibulkovej. V júni oslávila ešte len 15. narodeniny, no v tomto roku zvíťazila na juniorských turnajoch aj nad o štyri roky staršími súperkami. Renáta Jamrichová.

22.10.2022 12:51
Renáta Jamrichová Foto: ,
Renáta Jamrichová počas zápasu turnaja W60 EMPIRE Women's Indoor 2022 v Trnave.
debata

Rodáčka z Trnavy zažiarila na letnom Európskom olympijskom festivale mládeže v Banskej Bystrici, kde získala dve zlaté medaily (vo dvojhre a v miešanej štvorhre).

Minulý týždeň priniesol ďalší významný míľnik v jej kariére. Tréner slovenskej reprezentácie Matej Lipták ju nominoval na finálový turnaj Pohára Billie Jean Kingovej, ktorý sa v novembri uskutoční v Glasgowe.

„Keď mi tréner preposlal hlasovú správu od pána Liptáka a vypočula som si ju, bolo to zvláštne. Nebola som si istá, či to myslí vážne. Napokon som tomu uverila,“ uviedla Jamrichová pre portál tenisového zväzu.

Renáta Jamrichová. Čítajte viac Správa o repre ju asi nakopla. 15-ročný talent z Trnavy získal dva tituly

Jej nominácia zaujala aj Medzinárodnú tenisovú federáciu (ITF), ktorá slovenskú nádej predstavila svetu v krátkom profilovom článku na svojom webe. Ako sa tenistka vo veku staršej žiačky dostala až do seniorskej reprezentácie?

Šport má v krvi

Pre Jamrichovú nebol tenis športom číslo jeden. Otec talentovanej Slovenky Milan Jamrich totiž robil vrcholovú atletiku v klube AK AŠK Slávia Trnava.

„A keďže to bolo v rodine, chodila na atletické tréningy aj malá Renátka. Robila paralelne tenis aj atletiku,“ vraví pre Pravdu Vladimír Gubrický, predseda Slávie Trnava a zároveň generálny sekretár Slovenského atletického zväzu.

Pri rozhodovaní napokon zvíťazil tenis a vďaka dominancii v žiackych kategóriách sa dočkala pred dvoma rokmi významnej kariérnej zmeny.

Novak Djokovič Čítajte viac Je Djokovič pre Austráliu stále nebezpečný? Odpovedá imigračný právnik

„Už v trinástich bola takým mimoriadnym talentom, že dostala ponuku na prípravu v Národnom tenisovom centre,“ hovorí generálny sekretár STZ Igor Moška.

Potvrdzuje, že tínedžerka z Trnavy sa stala najmladšou členkou NTC v jeho histórii. A Slávia Trnava jej presun do hlavného mesta nezazlievala.

„Sledovali sme najmä to, aby mala vytvorené čo najlepšie podmienky na tenisový rast. Preukázala velikánsky talent, prerástla možnosti nášho klubu,“ konštatuje Gubrický.

Pripomína Hantuchovú

V juniorskom rebríčku ITF totiž urobila Jamrichová za krátke obdobie výrazný skok. V priebehu roka 2020 jej v ňom patrilo až 1197. miesto, na konci toho nasledujúceho bola už na 297. pozícii.

„Vždy ma na nej fascinovalo, s akou rozhodnosťou pôsobí vo výmenách. Má najvyššie méty a má na to, aby bola veľkou hráčkou,“ uvádza v jednom z rozhovorov pre STZ jej tréner Ján Matúš.

Jamrichovú vedie už od jej siedmich rokov a spolu sa v sezóne 2020 presunuli do NTC. Vďaka tohtoročným výsledkom sa v juniorskom rebríčku vyšplhala už na 48. miesto. No pri pohľade na ročníky narodenia 2007 a mladšie je svetovou päťkou.

Gael Monfils, Jelina Svitolinová Čítajte viac Gratulovala aj Bencicová či Djokovič. Hviezdny tenisový pár sa teší z dcérky

„Postavou aj hrou mi silno pripomína Danielu Hantuchová, akurát je ľaváčka. Renáta je dobre technicky vybavená a má aj dobrú povahu na tenis,“ špecifikuje Moška jej silné stránky.

Jamrichovú vidí v budúcnosti až na úrovni najúspešnejších Sloveniek – Dominiky Cibulkovej (najvyššie 4. miesto v rebríčku WTA) a Daniely Hantuchovej (5. na svete).

„S Danielou už v NTC absolvovala aj niekoľko tréningov. Máme tu systém sparingov, a keď je Daniela v Bratislave, spolu si zahrajú,“ prezrádza Moška. Podľa neho aj takáto "drobnosť“ motivuje mladé tenistky a môžu čo-to pochytiť od úspešných hráčok z nedávnej minulosti.

Renáta Jamrichová. Čítajte viac Aj s 15-ročným talentom. V nominácii reprezentácie je päť tenistiek

Naháňa body v Španielsku

Aktuálne sa Jamrichová s otcom aj trénerom nachádzajú v Španielsku. Minulý týždeň získala titul vo dvojhre aj vo štvorhre na juniorskom turnaji J2 vo Vigu.

„Potrebuje nazbierať čo najviac bodov, aby si zabezpečila účasť v hlavnej súťaži budúcoročných juniorských grandslamov. Aj preto je teraz v Španielsku,“ vysvetľuje Moška. Tento týždeň hrá na podujatí J1 v Sanxenxo.

V roku 2023 vypadnú z juniorského rebríčka ITF dievčatá s ročníkom narodenia 2004, ktorých je pred Jamrichovou presne 20. Dá sa predpokladať, že v budúcej sezóne uvidíme Slovenku aj na viacerých seniorských podujatiach.

K získaniu neoceniteľných skúseností so ženským tenisom jej pomôže aj účasť v Glasgowe, kde sa bude pripravovať po boku elitných krajaniek – Schmiedlovej, Kužmovej, Šramkovej a Mihálikovej.

Ako sa zmenili tenistky z tínedžeriek na ženy Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Mandy Minellová - Luxembursko
Zástupkyňa...
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #tenis #Renáta Jamrichová