Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je 23 viac ako 24? Slávna tenistka je za konzervatívne názory v ofsajde

Je to iba necelý mesiac, čo sa na US Open s kariérou rozlúčila Američanka Serena Williamsová. Jej definitívny koniec sledoval celý svet a sprevádzali ho výroky o kráľovnej športu, najlepšej hráčke v histórii, o nesmrteľnej tenistke.

26.09.2022 14:36
Margaret Courtová Foto:
Margaret Courtová.
debata (23)

Získala 23 grandslamových titulov – o tom, že je jedna z naj, niet žiadnych pochýb. Avšak Austrálčanka Margaret Courtová bola v minulosti ešte úspešnejšia – veľkých trofejí vo dvojhre má 24, s deblom dovedna 64. Jej zápasová bilancia 1180:107 – aj v porovnaní s Williamsovou – vyráža dych. Na jej meno sa však zámerne zabúda.

Čerstvá 80-nička ide proti prúdu. Kvôli jej vyhláseniam na adresu LGBTI komunity sa dokonca uvažuje nad tým, že jej meno zmizne z tenisovej arény v Melbourne. „Verím jedine v manželstvo muža a ženy, tak, ako sa píše v Biblii,“ vraví rodáčka z Albury.

Podľa nej LGBTI kultúra pokrivuje mladých. Courtová síce tvrdí, že médiá prekrúcajú jej slová, no v rozhovore pre rádio Vision Christian údajne povedala. „To je to, čo robil Hitler aj komunizmus – dostať sa do hláv detí. V našom aj v iných národoch je prítomné sprisahanie, ktoré sa chce dostať do hláv detí.“

Z Courtovej je odvtedy nepohodlná legenda.

Ruky preč

Desiatky rokov sa venuje cirkevnej farnosti Victory Life, v ktorej pomáha chudobným. Nie je bývalou hviezdou, ktorú pozývajú na podujatia. Na tribúne nesedela ani pri jednom zo štyroch finále, v ktorých mohla Serena vyrovnať jej grandslamový rekord. Nevolajú ju do Paríža ani do New Yorku a nebyť nedávnej storočnice Wimbledonu, zrejme by chýbala aj tam.

„Nikto sa tam však so mnou nerozprával,“ priznala.

Margaret Courtová na tohtoročnom Wimbledone. Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia
Margaret Courtová Margaret Courtová na tohtoročnom Wimbledone.

Pri príležitosti konca kariéry mladšej zo sestier Williamsových ju oslovil britský denník The Telegraph a Courtová si v obsiahlom rozhovore vyliala srdce. Rozprávala o tom, ako si váži Serenu, ale tento vzťah nefunguje aj naopak. O tom, ako tenisoví novinári vyzdvihujú úspechy Američanky, ale zabúdajú na jej.

„Vravia, ako sa po pôrode bravúrne vrátila do kolotoča WTA, ale nespomenú, že aj ja som mala dvojročnú materskú prestávku a keď som prišla, vyhrávala som nielen grandslamy, ale hneď 24 z 25 turnajov,“ cíti krivdu a vzápätí sa vracia k názorom, ktoré sú v tradične liberálnom tenisovom svete predmetom sváru.

„Je veľmi smutné, že pre moju vykonštruovanú povesť ma vôbec nespomenú. Že mnohí sponzori odskočili od charity, lebo sa boja môjho mena. Hnutie LGBTI dosiahlo v legislatíve všetko, čo sa dá a napriek tomu stále útočí na tých, ktorí majú iný názor. Nechápem,“ zamyslela sa.

Zašlo to až tak ďaleko, že vo verejnom priestore čoraz častejšie – a predovšetkým počas Australian Open – zaznievajú úvahy, či by hlavný dvorec v Melbourne parku mal byť aj naďalej nositeľom jej mena. Medzi tých, ktorí volajú po jeho prepísaní, patria aj Martina Navrátilová a Billie Jean Kingová – ďalšie veľké legendy ženského tenisu. Obe sa dlhodobo hlásia k homosexuálnej orientácii.

„Ľudia si kvôli jej správaniu siahajú na vlastný život. Iní sú zasa šikanovaní a bití iba preto, že sú odlišní. Toto veru nie je v poriadku. Koľko krvi je na Margaretiných rukách?“ pýtala sa Navrátilová v roku 2020. Ako gesto nesúhlasu rozprestrela na štadióne veľký nápis – Aréna Evonne Goolagongovej.

Slzy a plač. Aj toto bol posledný Federerov zápas Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Roger Federer bol po poslednom zápase v kariére...

Kontrola myslenia

Courtová sa cíti byť v dnešnom mediálnom prostredí šikanovaná a je pravdou, že veľa zástancov v ňom nenájde. Šéfredaktor športového oddelenia v The Telegraph, Oliver Brown, sa jej po rozhovore tvrdo zastal. Skritizoval súčasné pomery v tenisovom svete i spôsob, akým sa s 24-násobnou grandslamovou víťazkou zaobchádza.

„Toto nie je len pochmúrna nezdvorilosť k starnúcej žene, natíska sa tu tiež úvaha, ako ďaleko sa tenis, ktorý sa rád štylizuje ako noblesný a progresívny, posunul k určitej forme kontroly myslenia. Nie je predsa znakom civilizovanej spoločnosti, že zapájame aj tých, s ktorými nesúhlasíme? Žiaľ, nie v dnešnom tenise,“ napísal Brown.

„Žijeme v kurióznych časoch, kde sa rúcajú sochy a Courtová riskuje, že bude vymazaná z histórie pre polarizujúci názor. Nezabúdajme však, že jej kázne nijako nezmenšujú jej úspechy. Je úsmevné, keď kritici chcú, aby jej aréna bola pomenovaná po Evonne Goolagongovej. Problém je v tom, že samotná Goolagongová je veľkou obdivovateľkou Courtovej,“ doplnil kuriozitu na záver.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Navrátilová #Billie Jean Kingová #Margaret Courtová