Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Úsmevy i objatia. Sláva a milióny z Federera nikdy netrčali

Dalo by sa povedať, že tenis už nikdy nebude taký, ako sme ho poznali. Ani podobne elegantný jednoručný bekhend viac neuvidíme. S Rogerom Federerom odchádza ladnosť, profesionalizmus i džentlmenstvo.

23.09.2022 09:00
Roger Federer Foto:
Roger Federer.
debata

S troškou zveličenia, Londýn bude svedkom druhej kráľovskej rozlúčky za týždeň. V pondelok s kráľovnou Alžbetou II., teraz s tenisovým kráľom. Slávny švajčiarsky tenista po dnešnej štvorhre na Laver Cupe ukončí kariéru.

Nezabúdal

Federerov koniec akoby ešte prekonal nedávne lúčenie Sereny Williamsovej na US Open. Americká legenda sa síce výsledkovo Bazilejčanovi minimálne vyrovnala, ale mala aj svoje muchy. Jej kariéru sprevádzalo niekoľko kontroverzií. Švajčiara všetci priam zbožňujú. V stredu v Londýne mal rozlúčkovú tlačovú konferenciu, poslednú ako aktívny hráč. Novinári, ktorí na nej boli, sa na sociálnych sieťach vyznali z pocitu, že na konci to vyzeralo ako na kare.

Federer sa lúči s povesťou nenapodobiteľného elegána a hviezdy, ktorá je mimoriadne ľudská a nepovyšuje sa.

„Trénoval som s ním ešte keď bol junior. Neskôr, po pätnástich rokoch, som prišiel na US Open ako tréner, stretli sme sa na chodbe a pýtal som sa sám seba, či si na mňa ešte spomenie. Bolo to neskutočné, šiel s celým svojím tímom oproti mne a keď ma zbadal, zastavil sa a objal ma. Venoval mi dvadsať minút a neskôr si prisadol aj v jedálni,“ spomína si na Federera Ján Krošlák, bývalý slovenský tenista.

„Bol oveľa priateľskejší ako hviezdy pred ním. Zažil som Ivana Lendla, jeho generácia si vytvárala rešpekt už v šatni alebo počas tréningov. To isté robil Andre Agassi, vždy mi dal pocítiť, kto je on. Loptičky po mne pálil už pri rozohrávke. Nebol zlý, len si udržiaval odstup. Roger nie, ten bol vždy veľmi kamarátsky, usmievavý a komunikatívny,“ vraví v relácii Fair play Karol Kučera, tiež bývalý slovenský tenista.

Federer je všeobecne uznávanou autoritou, nemal nepriateľov, vyhýbal sa konfliktom i kontroverzným výrokom. Srší z neho absolútny profesionál, ktorý má nad sebou kontrolu.

Život Rogera Federera v číslach Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
130 594 339 - dolárov zarobil počas tenisovej...

Nezáujem za 100

No nie vždy to tak bolo. Začiatky jeho tenisového dobrodružstva sprevádzala nejedna rozbitá raketa. Emócie ho pripravili o viacero víťazstiev. A pár drobných, počas kariéry totiž zaplatil viac ako štyritisíc dolárov na pokutách. Prvú stovku „minul“ už ako 17-ročný na zanedbateľnom turnaji proti ešte nižšie postavenému hráčovi Armandovi Brunoldovi.

Federer sa v tom zápase podľa empajrového rozhodcu ani nesnažil vyhrať. V zápise z duelu sa píše, že na kurte iba demotivovane postával a v gemoch, v ktorých podával, robil aj dve dvojchyby. Po odrátaní pokuty tak odišiel z podujatia s mankom trinásť dolárov. Aký to paradox, dnes je jedným z najbohatších športovcov na svete. Vo výročných rebríčkoch s príjmami kraľoval aj vtedy, keď bol dlhodobo zranený.

„Pekne to s ním kedysi lomcovalo, predovšetkým na tréningoch vedel vypustiť paru a zničiť raketu. Chvíľu mu trvalo, kým to dostal pod kontrolu,“ spomína si Kučera.

Príhodu s nahnevaným Federerom má aj Dominik Hrbatý, niekdajší výborný daviscupový reprezentant.

„Vo Francúzsku v roku 2000, ešte keď sme s profesionálnym tenisom iba začínali, som ho zdolal prvýkrát. V šatni sa potom rozplakal a tvrdil, že končí. Musel som ho utešiť, vravel som mu, že v budúcnosti ešte vyhrá veľa turnajov. Druhýkrát som mu prerušil dlhú víťaznú sériu. Myslím, že vtedy neprehral 49 zápasov po sebe,“ rozpamätáva sa Bratislavčan.

Zaujímavosti o Rogerovi a Mirke Federerovcoch Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Miroslava Vavrincová sa narodila v roku 1978 v...

Faktor Mirka

To však boli skôr začiatky, lebo Federer neskôr dospel. Podľa viacerých insajderov mu k tomu pomohla aj manželka Mirka Vavrinecová, slovenská rodáčka z Bojníc. Práve ona ho vraj naučila ovládať sa. Napokon, priznal to aj sám Federer.

„Dodáva mi sebavedomie, naučila ma vydať zo seba maximum, bola pri tom, keď som prehral. Je to silná a inteligentná žena, jej vplyv na moju kariéru a mňa je úžasný,“ pripustil v rozhovore pre magazín Caminada.

Mimochodom, hoci Federer na Slovensku nikdy nebol, má s touto krajinou spoločné viac ako dosť. U Federerovcov je vraj slovenčina na dennej báze, všetky jeho štyri deti ňou hovoria. Na mnohých tréningoch sa vraj striedali tupé údery do loptičiek na kurte so slovami slovenských rozprávok na tribúne hneď vedľa.

Po boku manželky sa z Rogera stal stroj na tituly. Na rozdiel od veľkého rivala Rafaela Nadala však pri ňom všetko vyzeralo akosi jednoducho. Jeho neuveriteľná ladnosť pri úderoch z neho robí najelegantnejšieho tenistu všetkých čias.

„Vždy mal veľmi dobrú ruku a ľahko sa učil. Na začiatku mal jeden problém, bol nekonzistentný, nie vždy poctivý v tréningu. Potom sa to zlomilo, pochopil, že má úžasný talent. A tak sa z neho stala tenisová legenda. Na svete je mnoho talentovaných tenistov, aj na Slovensku ich máme niekoľko, ale iba málo z nich využije svoje predpoklady na sto percent. Pri Rogerovi vyzerá tenis veľmi jednoducho, ale jeho veľkosť spočíva v tom, že zahrá vynikajúci úder v tej najpotrebnejšej chvíli,“ dopĺňa Hrbatý.

Video

Prišli aj rivali

Napriek tomu, že v auguste oslávil 41. narodeniny, túžil pokračovať. V uplynulých rokoch však absolvoval tri operácie kolena a po tej poslednej sa už nedostal na niekdajšiu úroveň. Špekulovalo sa, že kariéru bude chcieť ukončiť na domácom turnaji v Bazileji, ale Federer pochopil, že na zápasy vo dvojhre nastúpiť už nemôže. Lúči sa tak v Londýne na Laver Cupe, pompéznom turnaji, ktorý je jeho dieťaťom.

Nastúpi iba na jediný zápas. Na dnešnú štvorhru. Spolu s Nadalom. Hráčom, ktorý ho sprevádzal väčšinu kariéry a pripravil o množstvo titulov. Azda s nikým nemá Švajčiar takú žalostnú bilanciu ako s rodákom z Malorky – 16:24. Avšak napriek obrovskej rivalite sa z nich stali veľkí priatelia.

Federer odchádza do tenisového dôchodku symbolicky. V spoločnosti žijúcich legiend. Do Londýna pozval okrem Nadala aj Novaka Djokoviča a Andyho Murrayho. Kedysi sa im vravelo – veľká štvorka, britský tenista bol uplynulých desať rokov mnohokrát zranený a tak zostala iba trojka.

Kariéru končí s dvadsiatkou na krku, toľko získal grandslamových titulov. Jeho rivali Nadal (22) s Djokovičom (21) ich majú viac. Tri fankluby dnes medzi sebou verbálne bojujú o to, ktorý z nich je najlepším tenistom všetkých čias. Pri týchto debatách sa Federer iba usmieva, vraví, že nepotrebuje vlastniť všetky rekordy, aby bol spokojný.

„Ľudia sa vždy radi porovnávajú. Vidím to každý deň s mojimi dvojčatami – bez toho, aby ste chceli, ich neustále porovnávate. No nemali by ste. Nikdy. To isté robíme v tenise. Bola to však moja kariéra, potreboval som tieto výzvy. A oni zasa potrebovali vyzývateľa, akým som ja. Zlepšovali sme sa navzájom. Takže na konci dňa si všetci podáme ruky a povieme si: Bolo to úžasné. Bude však teraz niekto šťastnejší ako ten druhý? Myslím, že nie. Možno na chvíľku,“ zafilozofoval si.

Roger Federer Čítajte viac Federer dúfal v zázrak. Tento moment ho obral o poslednú nádej

Lístok ako auto

Jeho rekordy sa zdali byť nedotknuteľné. Keď svojho času prekonal štrnásť grandslamových titulov Peta Samprasa, bolo to niečo veľké, pätnásť bolo číslo, ktoré tu malo zostať „naveky“. Federerovi napokon nestačila ani dvadsiatka. Ba ani 310 týždňov na čele svetového rebríčka, lebo Djokovič k ním pridal ďalšiu, výraznú porciu.

Sú to však len čísla, Federera si nebudeme pamätať iba pre ne. Jeho vplyv na svetový tenis bol ohromný, pritiahol k obrazovkám stovky milióny nových fanúšikov, jeho následná rivalita s Nadalom a Djokovičom sa stala niečím absolútne výnimočným. V športe dosiaľ nič obdobné nebolo.

Laver Cup je veľmi sledované podujatie, keď však Federer oznámil, že bude aj jeho posledným v živote, už beztak drahé lístky vyleteli do nebeských výšin. Na špecializovanom webe StubHub, zameriavajúcom sa na predpredaj vstupeniek, zarezonovala ponuka za miesto blízko pri kurte – 67,5 tisíca eur.

Federer je, bol a vždy bude luxusným „tovarom“. Sľubuje, že z tenisového sveta nezmizne. „Chcem vám dať vedieť, že nebudem ako duch. Nebudem ako Björn Borg, ktorý sa nevrátil na Wimbledon dlhých 25 rokov. Tenis mi dal príliš veľa. Pohyboval som sa okolo príliš dlho. Zamiloval som sa do mnohých vecí,“ sľúbil fanúšikom.

Dnes ich poteší ešte raz. Žiaľ, naposledy.

Smutný deň pre svetový tenis…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer