Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alcaraz prešiel očistcom. Teraz útočí na titul aj na tenisový trón

Carlos Alcaraz - Frances Tiafoe, Karen Chačanov - Casper Ruud. Jeden zo štyroch semifinalistov bude novým grandslamovým šampiónom. Prvý a štvrtý sa po nedeli dokonca môžu stať svetovými jednotkami.

08.09.2022 13:50
Carlos Alcaraz Foto:
Carlos Alcaraz.
debata (2)

US Open 2022 prináša do tenisového sveta niečo nové, pre jednu generáciu nepoznané. Záverečné boje zrazu nie sú o veľkej trojke, bitka o tenisový trón je horúca.

Ak turnaj vyhrá Alcaraz, bude renkingovým lídrom, no ak sa do finále prebojuje Ruud, zasadne tam práve tento Nór. Ak by však v semifinále padli obaja, Daniila Medvedeva, súčasného lídra, nahradí Rafael Nadal. Zamotané, všakže? Možností je veľa, istota len jedna.

Pre každého zo semifinalistov bude prípadné víťazstvo najväčším úspechom v kariére.

Carlos Alcaraz Čítajte viac Na US Open sa písala história. Alcaraza čaká po veľkom boji domáci hrdina

Päť hodín a 15 minút

Posledným, kto prekĺzol do semifinálového kvarteta, je Alcaraz. V súboji mladých pušiek, proti Talianovi Jannikovi Sinnerovi, rozhodol o postupe až v piatom sete. Práve týchto dvoch tenistov považujú experti za najväčšie nádeje budúcnosti. Španiel má šancu vyhrať veľkú trofej ešte pred dovŕšením dvadsiatky, čo sa naposledy podarilo Nadalovi na Roland Garros 2005. Malorčan mal vtedy 18 rokov, 11 mesiacov a 20 dní.

Alcaraz je novodobý úkaz. Keďže generácia, o ktorej sa pred rokmi vravelo, že čoskoro nahradí Nadala s Djokovičom a Federerom, sa zatiaľ nepresadzuje, nastupuje ten najmladší. Do elitnej desiatky sa prebojoval po aprílovom triumfe na podujatí v Barcelone. Mal iba osemnásť rokov. Aj v tomto smere nasleduje slávnejšieho krajana.

„Najlepší hráči v histórii sa presadzovali už v pomerne mladom veku,“ pripomína americký novinár Ben Rothenberg.

Po tom, čo Alcaraz ovládol jarný turnaj v Miami, pre CNN naznačil skromné ciele. „Dostať sa do top 10 ATP a do štvrťfinále grandslamu,“ spomenul rodák z Murcie. Ak hovoríme o skromných cieľoch, tak preto, že ich ledva stihol dopovedať a už ich aj napĺňal. O tri týždne dosiahol prvý, o mesiac na Roland Garros druhý.

Najlepšie zarábajúci tenisti v uplynulom roku Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carlos Alcaraz
Celkové príjmy: 10,9...

„Carlos bude mať to, či si zaumieni,“ vyhlásil Alberto Lledó, Alcarazov kondičný tréner. Mimochodom, s týmto mladý Španiel problém nemá. Vo Flushing Meadows odohral už druhý päťsetový zápas v rade. V osemfinále takto pokoril skúseného Marina Čiliča 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 6:3, o dva dni Sinnera 6:3, 6:7, 6:7, 7:5, 6:3.

Jeho štvrtkový duel trval dokonca päť hodín a 15 minút. Odvrátil v ňom aj jeden mečbal.

„Pokiaľ tu budú Rafa, Djokovič a Federer, dovtedy bude ich vzájomná rivalita na prvom mieste. No dnes sme spolu s Jannikom ukázali, že my sme súčasnosť a že máme pred sebou dlhé kariéry. Budeme hrať proti sebe ešte mnohokrát,“ doplnil Alcaraz.

Newyorské publikum obom aplaudovalo. Neraz v stoji. Podobne ako predtým v zápasoch veľkej trojky.

Už v piatok na Alcaraza čaká semifinálový duel. A v ňom domáci tenista Frances Tiafoe. Američan je pre Newyorčanov obrovskou nádejou, veď po tom, čo v osemfinále poslal domov Nadala, si vo štvrťfinále jednoznačne poradil s Rusom Andrejom Rubľovom. Vyradil ho pohodlne 3:0 na sety. Napriek tomu je podľa stávkových kaneclárií Alcaraz väčším favoritom na postup do nedeľňajšieho finále.

Kurzy dokonca vravia, že v tejto chvíli je aj top kandidátom na zisk grandslamového titulu.

Fandia víťazom

Alcaraz síce ešte na absolútny vrchol nedosiahol, no nemá k nemu ďaleko, ale medzi fanúšikmi je považovaný už za malú hviezdu. Popularita sa dnes meria cez priaznivcov na sociálnych sieťach. Na Instagrame ho sleduje 1,5 milióna ľudí, na Twitteri takmer tristotisíc. Na porovnanie – Nadal ich má desaťkrát toľko, Djokokovič sedemkrát a Federer šesťkrát.

Pomery sa však po US Open môžu veľmi rýchlo zmeniť. Aj finančné. Pravda, Alcaraz je na začiatku kariéry, oni traja už na konci, no ak v New Yorku vyhrá, pripíše si 2,6 milióna amerických dolárov. Do tejto chvíle zarobil 6,3 milióna.

Jessica Pegulová Čítajte viac Popíjanie piva na tlačovke? Vyradená Američanka mala pádne dôvody

Alcaraz však odmieta porovnávanie. Aj na stránke tenisovej značky Babolat, ktorá ho sponzoruje, sa píše, že z neho druhý Nadal nikdy nebude, že on je Carlos. „Ale ak to predsa len robíte, zrejme niečo robím dobre,“ odkazuje ironicky novinárom, ktorí neustále hľadajú paralely.

Ak by ste aj nechceli, viaceré sa predsa len núkajú.

Okrem nebývalého úspechu v mladom veku, skvelej fyzickej kondície si obaja radi strážia súkromie. Nadal súčasnú manželku Mariu Franciscu Perellovú držal dlho mimo zrakov médií, Alcaraz robí to isté. O jeho vzťahu s Mariou Gonzálezovou Giménezovou sa píše veľmi opatrne.

A ešte jedna vec: obaja fandia Realu Madrid! Značke šampiónov.

Najmladší víťazi grandslamových turnajov
1. Michael Chang (USA) 17 rokov, 3 mesiace, 7 dní Roland Garros 1989
2. Boris Becker (Nem.) 17 rokov, 7 mesiacov, 2 dni Wimbledon 1985
3. Mats Wilander (Švéd.) 17 rokov, 9 mesiacov, 2 dni Roland Garros 1982
4. Björn Borg (Švéd.) 17 rokov, 11 mesiacov, 27 dní Roland Garros 1974
5. Rafael Nadal (Šp.) 18 rokov, 11 mesiacov, 20 dní Roland Garros 2005
6. Pete Sampras (USA) 19 rokov, 15 dní US Open 1990
7. Stefan Edberg (Švéd.) 19 rokov, 10 mesiacov, 6 dní Australian Open 1985
8. Lleyton Hewitt (Austr.) 20 rokov, 6 mesiacov, 3 dni US Open 2001
9. John McEnroe (USA) 20 rokov, 6 mesiacov, 12 dní US Open 1979
10. Marat Safin (Rus.) 20 rokov, 7 mesiacov, 1 deň US Open 2000

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jannik Sinner #Carlos Alcaraz #US Open 2022