Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otec drel v diamantovej bani. Nadala vyradil chlapec so zelenou kartou

Na oklieštenom US Open bol poslednou ozajstnou hviezdou. Mohol vyhrať tretí grandslam v sezóne a siahnuť tak na trofej číslo 23.

06.09.2022 15:00
Frances Tiafoe Foto:
Frances Tiafoe.
debata (1)

Len keby nebolo domáceho tenistu Francesa Tiafoea, ktorému Rafael Nadal v osemfinále podľahol 1:3 na sety.

Amerika oprášila jeden veľký príbeh…

Krvavé diamanty

Frances Tiafoe – a teraz to môžeme povedať už nahlas – je jedným z najlepších hráčov na svete. Zákulisia znalí ľudia vravia, že patrí aj medzi najsympatickejších. Navyše, je za ním neuveriteľná story.

Narodil sa v Marylande 20. januára 1998, no bolo to len preto, že jeho otcovi – tiež Francesovi – a mame Alphine sa podarilo utiecť z úbohých podmienok doma v Sierra Leone.

Rafael Nadal Čítajte viac Stoj, nie som pripravený! Srbi obviňujú Nadala zo špinavého triku

Frances senior pracoval v diamantových baniach, no životný kurz napokon zmenila mamina šťastná ruka.

V lotérii vyhrala zelenú kartu, o ktorú majú záujem milióny ľudí po celom svete. Jej šanca bola nízka, násobne nižšia, ako mal jej syn v pondelok proti Nadalovi.

Niektoré príbehy napíše iba život sám. Frances a Alphina sa stali rodičmi malého Francesa a jeho brata – dvojčaťa – Franklina.

Otec si našiel prácu v stavebnej firme, ktorá budovala tenisové centrum. Tak veľmi sa zapáčil majiteľom, že z neho spravili správcu.

Na kurtoch zrazu pracoval i býval. Z malej kancelárie s jedným oknom sa stal byt, v ktorom päť dní v týždni žila celá rodina.

Rafael Nadal Čítajte viac Ďalšie prekvapenie na US Open. Nadal padol s domácim mladíkom

"Spanie na rozkladacom stole v kancelárii – tam sa začalo moje dobrodružstvo. Rozmýšľal som, ako by sa to celé mohlo skončiť? V tenise som videl spôsob, ako sa dostať inde.

Môj príbeh nech je inšpiráciou pre ostatných. Nemusíte byť z vyššej vrstvy, aby ste boli skvelí. Ak niečo v živote chcete, choďte si za tým," odkazuje do celého sveta 24-ročný Američan.

A Tiafoe si za tým naozaj ide.

Prelomový rok?

Na okruhu ATP je od sezóny 2016 a za sebou má nejaké úspechy. V New Yorku zatiaľ vyrovnal svoje grandslamové maximum, vo štvrťfinále bol aj v Melbourne 2019. Skalp Nadala je azda najvzácnejší v jeho kariére. Španiel totiž na úrovni veľkej štvorky prehral prvý zápas v sezóne.

Na Australian Open i Roland Garros zvíťazil, vo Wimbledone ho pred semifinálovým duelom vyradilo zranenie. Až na US Open narazil.

Treba však uznať, že na lepšieho hráča. Tiafoe hral ako z veľkej knihy – tak, ako sa proti Španielovi hrať má. Rýchlo a razantne. Pomohol si aj skvelým servisom.

„Stalo sa mi niečo výnimočné a ani poriadne neviem, čo na to povedať. Nemôžem uveriť tomu, že som zdolal jedného z najlepších hráčov histórie,“ tešil sa Tiafoe, ktorý predtým nestratil v priebehu turnaja ani set.

Ruské a bieloruské tenistky na US Open 2022 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Jeketarina Alexandrovová (Rusko/27...

Jedno je isté – tohtoročný US Open je iný. Svojím spôsobom prelomový. Novak Djokovič ani Roger Federer do New Yorku neprišli, Nadal vypadol.

V turnajovom pavúku už nie je ani Chorvát Marin Čilič, víťaz z Flushing Meadows 2014. Momentálne je tak mužské podujatie bez grandslamového šampióna.

To tu už veľmi dlho nebolo…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Frances Tiafoe #US Open 2022