Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zákaz Djokovičovi? Pandemickým puritánom sa uľavilo, inak je to nehoráznosť

Oliver Brown je šéfom športového oddelenia v britskom denníku Daily Telegraph. Po tom, ako úrady Spojených štátov neumožnili Novakovi Djokovičovi vycestovať na tenisový US Open, sa Srba výrazne zastal.

27.08.2022 07:28
Pictures of the Week Europe and Africa Photo... Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (13)

„Ak hľadáte skutočnú absurditu, pozerajte sa menej na jeho osobné lekárske rozhodnutie, ale viac na okolnosti neúčasti na tohtoročnom US Open,“ napísal hneď na úvod svojho komentára.

Brown poukazuje na nezmyselnosť pravidiel, ktorými sa aj naďalej riadia v USA. Tie totiž cudzincom bez očkovania vstup do krajiny neumožňujú.

„Od júna, keď Bidenova administratíva zrušila 17-mesačný príkaz na testovanie cudzích štátnych príslušníkov pred cestou do krajiny, Djokovič čakal, kým zvíťazí zdravý rozum. Koniec koncov, keďže americké centrá pre kontrolu chorôb odstránili akékoľvek rozdiely medzi tým, ako sa zaobchádza s očkovanými a neočkovanými, určite by sa rovnaké slobody mali rozšíriť aj pre cudzincov,“ začal svoju úvahu Brown.

Djokovičovi vylúčenie z Flushing Meadows nazval nezmyselným po každej stránke. „Na lanskom turnaji, kde bol každý jeden účastník povinný preukázať sa očkovaním, mohol hrať. Teraz, keď je väčšina obmedzení typu – ukáž mi svoje papiere – zrušená, má zákaz. Situácia je urážkou všetkej logiky,“ glosuje súčasnú situáciu.

Novak Djokovič Čítajte viac US Open bude bez Djokoviča. Srb nechal emotívny odkaz fanúšikom

„Ale pozrite sa na to inak. Odstránenie požiadavky na testovanie na palubu letu do USA vytvára v kombinácii s pokračujúcim zákazom pre všetkých neočkovaných cudzincov smiešny dvojúrovňový systém. Ak ste zaočkovaní, môžete technicky cestovať aj keď ste prešpikovaní všetkými najhoršími príznakmi covidu. No Djokovič musí mať negatívny test takmer pred každou cestou, ktorú podnikne. A Bidenova Amerika napriek tomu stále lipne nad tupým nástrojom plošného zákazu,“ dopĺňa renomovaný novinár.

Brown pripomína, že na absurdnosť toho všetkého nepoukazujú iba fanúšikovia Djokoviča, prípadne ľudia, ktorí odmietajú očkovanie proti covidu, ale už aj lekárske kapacity.

„Dr. Jay Bhattacharya, profesor medicíny na Stanfordskej univerzite, tvrdí: "Každá zo zásad, ktoré diskriminujú neočkovaných, sa musí okamžite zmeniť. Djokovič by mal hrať na US Open.“

A pomáha si aj doktorkou Nicole Saphierovou, rádiologičkou z Monmouthu, ktorá vraví: „Všetky tieto vakcinačné mandáty nie sú založené na faktoch.“

Tieto autá dnes vlastní Novak Djokovič Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič má vo svojej zbierka šesť...

„Toto je kľúčový bod, pretože nepriateľstvo voči Djokovičovi nie je zakorenené na faktoch. Kedykoľvek sa spomenie jeho meno, tenis inštinktívne ustúpi a zdôrazňuje sa, že jeho odmietnutie dať sa pichnúť z neho automaticky robí sebeckého blázna, ktorý si zaslúži všetky tresty, ktoré naňho uvalili. Tam, kde je Djokovič zobrazený ako stelesnený diabol, Nadal je uznávaný ako vzor cnosti,“ pripomína.

Následne svoju úvahu uzatvára dosť nekompromisným hodnotením a kritikou.

„Djokovičovo vylúčenie z US Open neslúži žiadnemu praktickému účelu, okrem toho, aby sa pandemickí puritáni cítili lepšie. Toto rozhodnutie nie je len obyčajná škoda. Úprimne povedané, je to nehoráznosť,“ uzatvára.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #US Open 2022