Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako zlý vtip. Djokovič už neklope na dvere US Open, jeho web je prázdny

Do začiatku posledného grandslamového turnaja v sezóne čoskoro prestanú fanúšikovia počítať dni. Sú to už iba hodiny, ktoré ich delia od ďalšieho tenisového sviatku. Paradoxne, najväčšia hviezda stále netuší, či bude môcť hrať.

24.08.2022 06:20
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata (32)

Novak Djokovič pravdepodobne zakončí grandslamovú sezónu tak, ako ju začal. Bez možnosti pridať do zbierky novú trofej. Keďže je nezaočkovaný, turnaj v New Yorku zostáva preňho naďalej nedostupný.

Vstupenku na US Open mu môže vystaviť už iba urýchlené rozhodnutie tamojších politických špičiek. Šanca, že sa to stane, sa však každou hodinou zmenšuje. V účasť už prestáva veriť i samotný Djokovič.

V mori neistoty

Srbský 21-násobný grandslamový šampión prežíva rozpačitú sezónu. Na začiatku roka mu nielenže nepovolili štartovať na Australian Open, po niekoľkodňových ťahaniciach a súdoch ho dokonca vyhostili z krajiny, v ktorej predtým deväťkrát triumfoval.

Rodák z Belehradu na opačný koniec planéty pricestoval po tom, čo mu organizátori i štát Viktória udelili výnimku, federálna vláda mu však vstup na územie v poslednej chvíli zatrhla.

Kauzu sledoval celý (nielen športový) svet. Nevrhala dobré svetlo na Austráliu ani na Djokoviča. Elitný tenista tentoraz niečo podobné nechce dopustiť, do USA vycestuje jedine v prípade, že bude mať všetko čierne na bielom. Ale zatiaľ nemá.

Po odznení pandémie koronavírusu sa zdalo, že aktuálnej svetovej šestke nebude nič brániť v tom, aby mohla štartovať na amerických turnajoch. Najmä keď má za sebou Roland Garros i Wimbledon. Lenže v polovici júla dostali Djokovičove nádeje na US Open prvý úder, turnajoví šéfovia vtedy potvrdili, že budú rešpektovať pandemické pravidlá americkej vlády.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Tamojšie predpisy vravia, že každý, kto prichádza do Spojených štátov a nie je občanom USA, musí byť pred vstupom do krajiny plne zaočkovaný proti koronavírusu.

„US Open nemá zavedený mandát na očkovanie pre hráčov, ale bude rešpektovať stanovisko vlády USA,“ potvrdili organizátori turnaja.

Začiatkom augusta zasa agentúra Reuters uviedla, že vo virtuálnom priestore koluje petícia, ktorá žiada, aby 35-ročnému tenistovi umožnili hrať na prestížnom turnaji. Podpísalo ju dokonca aj niekoľko republikánskych senátorov, ktorí kritizujú administratívu Joea Bidena.

Vytýkajú jej, že zatiaľ čo do krajiny prúdia tisícky nelegálnych migrantov bez očkovania i potrebných papierov, jednému z najlepších hráčov všetkých čias dvere zatvára.

Pripája sa k nim aj legendárny Američan John McEnroe, ktorý v minulosti ovládol US Open štyrikrát. „V tomto bode pandémie, keď máme dva a pol roka za sebou, si myslím, že ľudia vo všetkých častiach sveta o nej vedia viac a myšlienka, že sem Novak nemôže cestovať, je pre mňa ako zlý vtip.“

1. Monika Selešová Čítajte viac Ani hviezdy tenisu sa nevyhli škandálom. Toto sú najväčšie

V tejto chvíli však má Djokovič k bránam Flushing Meadows skôr ďalej ako bližšie. V nedeľu organizátori naznačili, že zákaz zostane v platnosti a pripojili aktualizáciu protokolov covidu. Vo vyhlásení na webovej stránke turnaja sa uvádza: „Upozorňujeme, že ak cestujete zo zahraničia na US Open, musíte byť plne zaočkovaní akceptovanou vakcínou proti koronavírusu.“

Vyhlásenie naznačuje, že súčasné obmedzenia zrejme zostanú v platnosti.

Žiadny plán

Ale aby to Djokovič nemal až také jednoduché a aj naďalej nevedel, na čom vlastne je, šéfovia podujatia vo vyhlásení pokračujú: „Protokoly týkajúce sa zdravia a bezpečnosti pre hráčov – vrátane akýchkoľvek požiadaviek na očkovanie a testovanie – sa vyhodnocujú priebežne a budú vypracované neskôr s prihliadnutím na usmernenia vlády a zdravotníckych orgánov štátu New York a New York City.“

Na toľkej neistote sa už nechce podieľať ani samotná hviezda. Na jej oficiálnej webovej stránke sa včera písalo: „Momentálne nemám naplánované žiadne turnaje!“. Podľa magazínu Forbes to je jasný signál, že Djokovič sa z US Open odhlási.

Na sto percent to budeme vedieť zrejme až zajtra, keď je na programe žreb US Open. Turnaj sa začne v pondelok.

Autá Novaka Djokoviča Čítajte viac Toto je 6 tátošov, ktoré má Djokovič doma v garáži. Jeden kúsok vás prekvapí

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #John McEnroe #US Open 2022