Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezde hrozí voľný pád, zastaviť ho má ruský tréner. Briti zúria

Pred rokom jej ležal pri nohách celý tenisový svet. Stalo sa to zo dňa na deň. Nenápadná kvalifikantka Emma Raducanuová vyhrala US Open. Bez straty setu.

09.08.2022 10:30
Emma Raducanu Foto:
Emma Raducanu.
debata (13)

Bol to veľký tenisový zázrak, aký nemá v histórii páru. Lenže potom sa to v mladučkej Britke zlomilo. Víťazné údery nahradili nevynútené chyby. Obrovské sebavedomie vyprchalo.

Devätnásťročná hráčka v tejto sezóne ani raz nebola v semifinále, vyhrala iba desať zápasov, trinásť prehrala a hoci je v rebríčku WTA na slušnom desiatom mieste, o pár týždňov môže byť všetko inak.

Ak vo Flushing Meadows pohorí, hrozí jej, že vypadne z elitnej stovky.

Môže uspieť

Rodáčka z Toronta to má mimoriadne ťažké. Stačil jeden turnaj a očakávania sú od nej obrovské. Predovšetkým britská verejnosť sleduje každý jej zápas, tamojšia tlač v uplynulých mesiacoch nešetrí kritikou. A Raducanuová sa bráni.

„Na každej tlačovej konferencii sa ma pýtajú to isté. Na tlak. Jediný tlak však pociťujem od vás, chlapci,“ odpovedala novinárom.

Pritom vlani na jar ešte o nej nikto poriadne ani len netušil. Pred Wimbledonom bola 338. hráčkou sveta, chodila do školy a popri tenise riešila aj netenisové priateľstvá. V Londýne sa prebojovala do osemfinále a o mesiac a pol ako 150. hráčka sveta zvalcovala New York.

Roger Federer Čítajte viac Oddnes 41-ročný Federer chystá návrat. Ale môže ešte niečo vyhrať?

„Zrejme som od seba mala určité očakávania, ktoré boli asi trochu skreslené. Nebude to jednoduché, ale som na sto percent pripravená začať odznova. Aby som bola úprimná, aj keby som vypadla z najlepšej tisícky, bude mi to jedno,“ odkázala domov z Washingtonu, kde vypadla vo štvrťfinále s Ruskou Ľudmilou Samsonovovou.

Prispeli k tomu vraj aj pľuzgiere na ruke. Dúfa, že do 29. augusta, keď sa začne jej púť za obhajobou na US Open, sa zahoja.

„Vôbec netuším, čo od nej môžeme v New Yorku očakávať. Napriek všetkému dnes môže povedať, že je grandslamovou šampiónkou. Niečím, o čo sa všetci v tenise snažia,“ zamyslela sa Jo Duriová, bývalá britská hráčka.

Raducanuovú neodpisuje. Tvrdí, že od ukončenia kariéry Ashleigh Bartyovej je jedinou dominantou tenistkou na okruhu Iga Swiateková a ak práve Poľka nehrá, vyhrať turnaj môže ktorákoľvek hráčka z top 20. „Ak tenis sledujete týždeň čo týždeň, pokojne aj samotné grandslamy, vidíte tam stále nové víťazky. Jedine Swiateková čnie nad ostatnými,“ povedala.

Duriová vraví, že v ženskom tenise je možné čokoľvek. Aj to, že Raducanuová newyorský titul obháji.

Problémový Rus

Aj preto sa mladá Britka rozhodla, že pred najdôležitejšou časťou sezóny, kde „visí“ jej dvetisíc vlaňajších bodov v renkingu WTA, vymení trénera. Či to bol dobrý ťah, sa ukáže až neskôr, Raducanuová však odteraz musí odpovedať na otázky týkajúce sa nielen jej chabej formy, ale aj výberu kouča.

Rozhodla sa totiž pre Rusa Dmitrija Tursunova.

Najkrajšie tenistky za posledných 20 rokov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Caroline Wozniacka - bývalá svetová...

Niekdajší 20. hráč sveta predtým viedol Arynu Sabalenkovú a Anett Kontaveitovú. Jeho spolupráca s Raducanuovou však na ostrovoch vyvolala ostrú polemiku. Je to Rus a podľa médií, či politických špičiek, môže byť odteraz britská hviezdička nástrojom propagandy v rukách Vladimira Putina.

Chris Brynat, poslanec za labouristickú stranu, pre The Telegraph napríklad povedal: „Kremeľ to bude prezentovať ako náš PR obrat a dôkaz, že Veľkej Británii v konečnom dôsledku nezáleží na vojne na Ukrajine. Bola by veľká škoda, keby s tým Emma pokračovala. Vyzývam ju, aby sa zamyslela a prinajmenšom odsúdila Putinovu barbarskú vojnu.“

V tomto smere je britská politická scéna jednotná, lebo aj konzervatívny poslanec Julian Knight sa postavil proti Tursunovovi. „Je smutné vidieť, ako vychádzajúcu hviezdu Británie číslo jeden trénuje Rus,“ poznamenal.

Raducanuová si podľa všetkého z týchto náznakov nič nerobí. Naopak, svojho kouča vyzdvihuje.

„Je to skutočne uvoľnený chlapík a mimoriadna osobnosť. Myslím si, že je skvelé mať ho pri sebe. Aj za nerozhodného stavu 5:5 zostáva chladný. Navyše, má zmysel pre humor. Učí ma, ako byť na seba menej náročná, nenaháňame sa za dokonalosťou, napokon, môžete vyhrať a zároveň nebyť dokonalý,“ povedala o Tursunovovi.

Jelena Djokovičová Čítajte viac Djokovičová má dosť, opäť bráni manžela. Tentoraz to vytmavila magazínu

Veľké milióny

Z nádejnej hráčky je v Británii hotová influencerka. Po tom, ako ovládla grandslam, ju na instagrame sleduje už 2,4 milióna užívateľov. Pre porovnanie, Peter Sagan aktuálne atakuje dvojmiliónovú hranicu. Čo však slovenský cyklista nemá, sú také štedré sponzorské zmluvy, aké sa na tenistku hrnú z každej strany.

Len za minulý rok zarobila viac ako desať miliónov libier. Pripomíname, že polovicu z toho času málokto tušil, kto je a čo je. Približne pätina (1,8 milióna libier) pristála na jej účte ako peňažná odmena za US Open. Ďalších 181-tisíc pochádzalo z jej prelomového Wimbledonu. Zvyšok sú peniaze za tvár a meno, ktoré tvoria luxusnú značku Raducanu.

Je to dovedna osem miliónov. Prispel kdekto – od výrobcov áut až po luxusných klenotníkov. Niektorí odborníci dokonca predpovedajú, že sa stane prvou športovkyňou so zárobkom presahujúcim miliardu libier.

Jej prvou veľkou zmluvou bola dohoda s Tiffany & Co. Americká spoločnost predávajúca luxusné šperky, hodinky a parfumy, si Raducanuovú upísala za dva milióny. Potom prišiel s rovnakými peniazmi Dior. Za tenistku sa postavil aj Vodafone za tri milióny a rovný milión jej platia aerolinky British Airways.

Top 20 hráčov s najvyššími zárobkami v tenise Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Dominic Thiem - Rakúsko, 28 926 837 dolárov

Zmluvy s Porsche, Evianom a so Sports Direct sa na verejnosť nedostali.

Najlepšie obišli Nike a Wilson. Tie si Raducanuovú vyhliadli ešte pred prelomovou sezónou a obe jej platia po stotisíc. Môžeme sa len domnievať, koľko by to bolo dnes.

Teraz má však britská nádej iné problémy. Musí nájsť cestu, ako zostať na výslní.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Emma Raducanuová