Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oddnes 41-ročný Federer chystá návrat. Ale môže ešte niečo vyhrať?

Narodil sa 8. augusta 1981 v Bazileji. Vyhral 20 grandslamov, zarobil milióny dolárov a získal si stovky miliónov fanúšikov. Roger Federer dnes oslavuje 41. narodeniny.

08.08.2022 09:28
Roger Federer Foto:
Roger Federer elegán na kurte aj mimo neho.
debata

Kariéru síce ešte neukončil, ale definitívne sa k tomu schyľuje. Na kurtoch sme ho naposledy videli pred trinástimi mesiacmi. Medzitým absolvoval tretiu operáciu kolena v krátkom čase. Švajčiarsky elegán síce sľubuje, že sa vráti, ale v akej kondícii a forme, to zatiaľ nevie ani on.

Aj bez tenisu

Pomyslenie na tenisový život bez Federera bolo donedávna trochu sci-fi. Napokon, aj on zvykol na margo vlastnej večnosti žartovať. „Nikdy neukončím kariéru,“ uškŕňal sa v roku 2019 v relácii Today na NBC News.

Postoj potom zmenil.

„Odkedy som vyhral Roland Garros 2009, médiá sa neustále točia okolo tejto témy. Ale je už asi celkom zrejmé, že som na konci kariéry,“ pripustil v relácii SportsPanorama.

Nech je to už tak či onak, zdá sa, že Federer je pripravený na život po kariére. V rozhovore pre holandský Algemeen Dagblad nedávno uviedol, že hoci chystá návrat na dvorce, vášeň k športu ho pomaly opúšťa. „Radujem sa z maličkostí,“ povedal na margo toho, že všetko, čo k šťastiu potrebuje, má doma – v manželke a dvoch pároch dvojčiat.

Jeden z trojice najslávnejších tenistov všetkých čias chýba v kolotoči ATP už viac ako rok. Naposledy hral vlani v júli vo Wimbledone, kde ho vo štvrťfinále vyradil Poliak Hubert Hurkacz. Vyprevadil ho aj s kanárom.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Vrátiť by sa mal v septembri na exhibičnom Laver Cupe. Po boku kariérnych rivalov – Nadala, Djokoviča a Murrayho. Švajčiar by si však ešte tento rok rád doprial aj jeden „ostrý“ turnaj. Doma v Bazileji.

Zároveň by to bol aj pokus o návrat do rebríčka ATP, z ktorého v júli po dlhých 25 rokoch vypadol. Stalo sa to prvýkrát od 22. septembra 1997, keď sa v šestnástich rokoch objavil na delenom 803. mieste.

Odteraz sa na turnajoch musí spoliehať na divoké karty.

Skeptik McEnroe

Federer opakuje, že aj keby k jeho návratu nedošlo, so životom bez tenisu je spokojný. „Jasné, milujem pocit víťazstva, ale ak by človek už nemal byť konkurencieschopný, je lepšie skončiť,“ podotkol s tým, že na prípadný koniec je pripravený.

„Nemyslím si, že by som ku šťastiu potreboval tenis. Radujem sa z maličkostí, ako napríklad keď syn urobí niečo dobre, alebo keď dcéra prinesie dobrú známku.“

Že to predsa len ešte aspoň raz skúsi, je viac ako pravdepodobné. Pokiaľ však ide o jeho šance uspieť, to už také isté nie je. O Federerovi pochybujú aj tenisoví experti.

„Roger je najelegantnejší hráč, akého som kedy videl. Ak sa chce vrátiť, má na to plné právo a nikto by mu to nemal vyhovárať. Ale 80-percentný Federer jednoducho na úspech stačiť nebude,“ zamyslel sa slávny John McEnroe.

koláž Čítajte viac Federer a spol. Tieto hviezdy majú po boku krásne Slovenky

Čiľan Fernando González, finalista Australian Open 2007, je o niečo väčší optimista. „Roger dokonale pozná vlastné telo. Navyše, je obklopenými správnymi ľuďmi. Som zvedavý, ako bude regenerovať medzi zápasmi. Nemyslím si, že ešte niekedy vyhrá grandslamový turnaj, ale v zápasoch na dva víťazné sety o ňom môžeme ešte počuť,“ povedal.

Federer odohral vlani iba trinásť oficiálnych duelov, pričom deväť z nich vyhral. Medzitým ho v historickom grandslamovom hodnotení predbehli Nadal i Djokovič, pričom Srb prekonal aj jeho týždňový rekord na čele rebríčka ATP. Aj preto ťažko hovoriť o Bazilejčanovi ako o najlepšom hráčovi všetkých čias, keďže v oboch najdôležitejších štatistikách už našiel premožiteľov.

Že tento vývoj ešte dokáže zvrátiť, je už iba v rovine zázrakov.

Posledná sezóna

A vôbec, čo ešte môžeme od 41-ročného Federera očakávať?

Len dvaja hráči v tomto veku vyhrali – za posledné štyri dekády – zápasy na úrovni ATP. Chorvát Ivo Karlovič a Američan Jimmy Connors, ďalšia tenisová legenda. Na grandslamoch zvládli štyridsiatnici od roku 1968 dovedna 71 duelov, ale od roku 1978 iba štyri. Práve spomínaní Karlovič s Connorsom.

Vysoký Chorvát uspel ako štyridsiatnik v deviatich prípadoch, vrátane troch na grandslamových podujatiach. V júli 2021, 139 dní po dovŕšení 42 rokov, zdolal v 1. kole v Newporte Bernabeho Zapatu Mirallesa 6:7, 6:1, 6:4.

Jeho hra však bola vždy založená predovšetkým na podaní. Napokon, aj v Newporte dal v pätnástich gemoch 24 es a získal 87 percent bodov pri prvom podaním. S touto škálou zručností sa dostal medzi šestnásť najlepších na Indian Wells 2019, mesiac po dovŕšení štyridsiatky.

Roger Federer Čítajte viac Wimbledon ho vítal inak ako obvykle. Cítim sa trošku trápne, priznal Federer

Connorsov prípad sa tak trochu podobá Federerovmu. Americký ľavák má so Švajčiarom spoločné dve veci – len oni dvaja vyhrali viac ako sto profesionálnych titulov (Connors 109, Federer 103). Navyše, obaja sa v zrelom veku dostali aj do grandslamového semifinále. Connors mal v čase historickej jazdy na US Open 1991 už 39 rokov, zatiaľ čo Federer v Melbourne 2020 38 rokov a 5 mesiacov.

Aj tu je však jeden podstatný rozdiel. Connors bral svoj posledný grandslamový titul (US Open 1983), keď mal 31. Neboli to rekordy, ktoré ho potom hnali vpred, ale neúprosná chuť súťažiť. Mal 42 rokov a 296 dní, keď vyhral svoj posledný zápas v kariére – v osemfinále nad Martinom Sinnerom v Halle 1995.

Ak by sa mu chcel Federer v tomto smere vyrovnať, musel by hrať aspoň do júla 2024. To sa asi nestane. Všetko síce záleží na tom, ako sa mu bude po návrate dariť, no všeobecne sa očakáva, že nasledujúca sezóna 2023 by mohla byť jeho rozlúčková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer