Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dôležité detaily, viac profesionality. Molčan sa tlačí do špičky

Pred dvoma rokmi sa motal okolo 300. miesta v rebríčku ATP. Nič nenasvedčovalo tomu, že by sa vtedy 22-ročný Alex Molčan mohol predrať do svetovej tenisovej špičky.

01.08.2022 08:00
709356781 Foto:
Alexovi Molčanovi patrí vo svetovom rebríčku 39. miesto.
debata

Slovenský tenista momentálne predvádza vrcholové výkony a z pohľadu postavenia v rebríčku a aj zárobkov zažíva najlepšie obdobie kariéry. Predminulý týždeň postúpil v Hamburgu prvýkrát do semifinále turnaja ATP 500. To sa zo Slovákov naposledy na rovnakom mieste podarilo pred šiestimi rokmi Martinovi Kližanovi.

„Stále som veril, že môžem byť dobrým tenistom a mám na to byť vysoko. Treba mať aj šťastie, dobrý žreb a najmä využiť ponúknuté šance,“ vraví 38. hráč svetového rebríčka, čo je jeho najvyššie umiestnenie v kariére.

K zlomu prišlo v Belehrade
Čo sa teda stalo medzi rokmi 2020 a 2022, že sa z priemerného tenistu stal hráč širšej svetovej špičky? „Mohlo to súvisieť s tým, že sa mu vlani podaril výborný výsledok na turnaji ATP 250 v Belehrade. V takých chvíľach tenista vidí a cíti, že dokáže konkurovať najlepším,“ tvrdí tréner a bývalý daviscupový reprezentant Karol Beck, ktorý s Molčanom začal spolupracovať v decembri.

Novak Djokovič Čítajte viac Petícia za Djokoviča. Prečo neočkovaný Američan hrať môže a Srb nie?

V Srbsku sa jeho zverenec prebojoval z kvalifikácie až do finále, kde prehral so svetovou jednotkou Novakom Djokovičom 4:6, 3:6. Vďaka tomu sa v rebríčku posunul z 255. na 181. pozíciu. Vyšla mu aj druhá polovica sezóny a koncom novembra sa prvýkrát prebojoval do elitnej stovky.

"Začal som brať šport inak, omnoho vážnejšie. Vedel som, čo a ako chcem robiť na tréningu, tréneri mi to vysvetľovali a dával som tomu viac. Ani nie časovo, ale viac som sa sústredil,“ konštatuje Molčan. V tomto roku zažíva životnú sezónu aj z pohľadu zárobkov na turnajoch. Počas siedmich rokov si od začiatku profesionálnej kariéry vybojoval 1,1 milióna dolárov, v tomto už 692-tisíc. A ak mu vydrží forma, môže v roku 2022 zarobiť viac peňazí, ako v predchádzajúcich šiestich dohromady.

S Vajdom prišiel ďalší impulz
V tejto sezóne sa najlepší slovenský tenista už dvakrát prebojoval do finále podujatia ATP 250. V Marakéši nestačil na Belgičana Davida Goffina, v Lyone na Brita Camerona Norrieho. Verí, že bilanciu troch prehratých finálových duelov čoskoro zlomí. A k tomu mu od marca pomáha aj trénerská veličina, bývalý dlhoročný kouč Djokoviča, Marián Vajda.

Alex Molčan počas turnaja ATP 500 v Hamburgu,... Foto: FRANK MOLTER / AFP / Profimedia
708056716 Alex Molčan počas turnaja ATP 500 v Hamburgu, kde sa prebojoval do semifinále.

"Maroš priniesol do tímu ďalší impulz a množstvo skúseností. Jeho príchod pomáha nie len Alexovi, ale aj mne. Veď vo svetovom tenise toho za posledných 15 rokov zažil nesmierne veľa,“ vysvetľuje Beck. Podľa neho sa nedajú presne definovať konkrétne kroky či tréningové metódy, ktoré Vajda pri príprave Molčana zaviedol. "Sú to len maličké detaily, ktoré môžu mať ohromný vplyv na víťazstvo či prehru. Každopádne, s Marošom máme na vývoj Alexa podobné názory a všetci v tíme si rozumieme.“ Spoluprácu Vajdu s Beckom, ale aj s kondičným trénerom Dávidom Olaszom si pochvaľuje aj Molčan. "Odkedy sa k nám pridal Maroš, zvýšila sa v tíme profesionalita. A tým nemyslím, že tu predtým nebola. Stále to bolo, je a bude o tvrdej práce. No Maroš latku zdvihol oveľa vyššie,“ skonštatoval 24-ročný tenista.

Náročných šestnásť hodín v aute
Možno ani sám Molčan nečakal, že v Hamburgu sa prebojuje až do semifinále. V ňom v sobotu nestačil na svetovú šestku Carlosa Alcaraza a to mu spôsobilo mierne cestovateľské problémy. "Chceli sme byť v Umagu čo najskôr, tak sme sa presúvali autom z Hamburgu do Bratislavy a odtiaľ do Chorvátska. Cesta nám trvala 16 hodín,“ priznáva.

Top 20 hráčov s najvyššími zárobkami v tenise Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Dominic Thiem - Rakúsko, 28 926 837 dolárov

"Prišli sme tam v nedeľu a požiadali o utorňajší štart zápasu 1. kola. Minulý týždeň si zodvihol sebavedomie a mal len dva dni na to, aby si zvykol na nové podmienky,“ popisuje Beck. A najlepší slovenský tenista s tým aspoň v prvom kole v Umagu problém nemal, keď si poradil s domácim Duje Andukovičom 6:2, 7:6. V tom druhom však skončil na rakete Španiela Roberta Carballesa Baenu po trojsetovej bitke 6:3, 2:6, 3:6.

Cesta do zámoria a útok na top 30
Po návrate na Slovensko sa bude Molčan pripravovať na tvrdom povrchu na sériu zámorských turnajov. "O týždeň v stredu letíme do Toronta, potom je na programe turnaj v Cincinnati a následne US Open,“ prezrádza najbližšie plány. Vlani sa na poslednom grandslame roka cez kvalifikácie senzačne prebojoval až do tretieho kola. Minimálne rovnaký výsledok by chcel dosiahnuť aj teraz.

327588975 Čítajte viac Krásna dcéra Beckera žije v Londýne. Prečo nenavštívila väzneného otca?

A na ktorom mieste v rebríčku by chcel byť do konca roka? "V tíme sme si nejaký ten cieľ dali, ale do médií ho hovoriť nebudem. To je len medzi nami,“ tajil Molčan. Viac ohľadom najbližších mesiacov kariéry odtajnil jeho tréner. "Vždy je ťažké odhadnúť posuny v rebríčku – každý týždeň sa to mení. Ale dôležité budú výsledky na turnajoch na tvrdom povrchu. Keď všetko pôjde dobre, tak do konca roka by do 30. miesta mohol byť,“ uvádza Beck.

Herný aj výsledkový progres u Molčana naznačuje, že by sa mu to mohlo podariť. V tom prípade bude atakovať aj rebríčkové maximum Martina Kližana, ktorý bol najvyššie v kariére na 24. mieste v apríli 2015.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Marián Vajda #Alex Molčan