Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovská rana pre svetový tenis. Až dvaja elitní hráči mali ovplyvňovať duely

Tenisu hrozí škandál nebývalých rozmerov. Hneď dvaja hráči z elitnej štyridsiatky sú vyšetrovaní za opakované ovplyvňovanie svojich zápasov v záujme stávkarov. S informáciou prišla nemecká televízia ZDF, ktorá o kauze natočila reportáž.

14.07.2022 10:12
Aslan Karacev Foto: ,
Rus Aslan Karacev.
debata

Podľa informácií stanice má ísť o Nikoloza Basilašviliho z Gruzínska, 25. hráča ATP a Aslana Karaceva z Ruska, ktorý je 40.. Za všetkým je údajne ich bieloruský tréner Jahor Jacyk.

Podľa vyšetrovacích spisov ITF sa tak stalo minimálne v dvoch prípadoch. Mladý tréner pracoval s Karacevom od roku 2018 do roku 2021 a s Basilašvilim začal v roku 2013 a strávil s ním zhruba rok a pol.

Je zrejmé, že sa jedná o úvody kariér dnes pomerne úspešných tenistov. Práve to je podľa vyšetrovania špecialita bieloruského kouča, ktorý si vyberá mladých nádejných hráčov. Zaujímajú ho však predovšetkým tí, ktorí majú osobné alebo finančné problémy a sú tak výrazne náchylnejší na to, aby jeho nátlaku podľahli.

„Rokmi sa zaoberá stávkovými podvodmi a spolupracuje s ľuďmi, ktorí sa podieľajú na falšovaní zápasov v Rusku a východnej Európe. Vždy má pri sebe veľa peňazí a hľadá mladých hráčov, ktorí majú problémy. Finančné alebo psychické. Tie ľahko presvedčia peniazmi,“ uviedol zdroj, ktorý si neželal uviesť svoje meno.

Najväčší tenisoví bombardéri v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juan Martín del Potro (240 km/h): Najlepší...

„Jacyk s obomi hráčmi úzko spolupracoval a roky ich sledoval. Obaja sú talentovaní. Na začiatku ale mali finančné problémy,“ doplnil.

ZDF rieši päť zápasov s neobvykle vysokými stávkovými výkyvmi, v ktorých mal hrať Rus Karacev. Vypočúvala ich už aj francúzska polícia.

„Môžem potvrdiť, že sme analyzovali zápasy Aslana Karatseva, ale vzhľadom k našim zmluvám so svetovou asociáciou nemôžem poskytnúť žiadne informácie o konkrétnych výsledkoch,“ uviedol Tom Mace prevádzkový riaditeľ spoločnosti Sportradar, ktorá monitoruje stávkový trh svetovej asociácie.

Top 20 hráčov s najvyššími zárobkami v tenise Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Dominic Thiem - Rakúsko, 28 926 837 dolárov
debata chyba
Viac na túto tému: #Nikoloz Basilašvili #Aslan Karacev