Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis na druhom mieste. Ako Wimbledon objavil nemeckú mamičku

Medzi tenistkami je to už zvyk. O grandslamové trofeje bojujú hráčky, od ktorých to nik nečaká.

07.07.2022 11:00
Tatjana Mariová Foto:
Tatjana Mariová.
debata

Vlani na US Open sa z kvalifikácie až na vrchol prehrýzla Ema Raducanuová, 150. v rebríčku WTA. Britská tínedžerka, ktorá predtým na okruhu nič nedosiahla.

„Za mojich čias si niečo podobné nedokážem predstaviť. Nedávno som sa stretla s Wozniackimi, bol tam aj jej otec – tréner. Vravel mi: Dominika, pozri sa na to, keď ste hrali vy, bolo tam sedem Rusiek. Dementievová, Myškinová, Safinová a ďalšie,“ hovoril. „Jednoducho hráčky, ku ktorým som vzhliadala a keď som sa medzi ne dostala, mohla som si to s nimi rozdať. Ale aby grandslam vyhrala kvalifikantka bez straty setu? Niečo nie je v poriadku,“ pridala sa podľa Dominiky Cibulkovej Wozniacka.

V tej chvíli azda tušila, že to nie je koniec prekvapeniam v nevyspytateľnom ženskom tenise. Ale že o finále bude bojovať veteránka z druhej stovky „bez histórie“?

Je to tu! Volá sa Tatjana Mariová. Počuli ste o nej?

Nemecká veteránka je už v semifinále Wimbledonu – najslávnejšieho grandslamu zo všetkých. V boji o sobotňajšie finále dnes vyzve turnajovú trojku – Tunisanku Ons Jabeurovú.

Najväčší tenisoví bombardéri v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juan Martín del Potro (240 km/h): Najlepší...

Nový bekhend

Rodáčka z Bad Saulgau je ďalší z nevšedných tenisových príbehov. Mariová porodila vlani v apríli druhé dieťa a teraz si užíva najlepší grandslam v živote. Prelomový úspech uprostred tradičných rodičovských povinností.

„Byť mamou mojich dvoch detí, nič viac v živote pre mňa neexistuje. Ani Wimbledon na tom nič nezmení,“ vraví 34-ročná tenistka. V utorok zdolala vo štvrťfinále krajanku Jule Niemeierovú 4:6, 6:2, 7:5 a potom svoje životné poslanie pripomenula opäť.

„Som tu, áno, som v semifinále Wimbledonu, je to šialené, ale stále som mama. Potom sa vrátim, uvidím svoje deti a budem robiť to isté, čo robím každý deň. Vymením im plienky. Tak, ako vždy. Chcem, aby bolo všetko normálne. Tak, ako sa len dá, pretože to je to, na čo som najviac hrdá. Že som matka,“ doplnila.

Mariová posledných šesť rokov cestuje po turnajoch s manželom a trénerom v jednom. Spoločnosť im robí staršia dcérka Charlotte a teraz už aj maličká Cecilia. Skúsená hráčka sa vrátila na okruh WTA iba tri mesiace po pôrode. „Veľa ľudí neverilo, že sa vrátim. Moji najbližší však nikdy nepochybovali, že to dokážem. Som na nich hrdá.“

Rafael Nadal po postupe do semifinále Wimbledonu. Čítajte viac Nadal živí nádej na titul z Wimbledonu. V semifinále narazí na búrliváka

Nemka hneď dvakrát prerušila a následne obnovila kariéru. Charlotte sa narodila v decembri 2013, o štyri mesiace sa vrátila a mala najlepšie výsledky v živote, v sezóne 2017 sa dostala aj do najlepšej päťdesiatky renkingu a v nasledujúcom roku získala svoj prvý titul na Malorke.

Počas prvého materstva dokonca zmenila bekhend. Z obojručného prešla na efektnejší – jednoručný.

Cecilia sa jej narodila v apríli 2021 a Mariová je teraz na najlepšej ceste vrátiť sa do prvej svetovej stovky. Aktuálne je na 105. mieste a keby sa za Wimbledon tento rok udeľovali body, v rebríčku by raketovo vystrelila. Na londýnskej tráve však dosiahla niečo, čím sa môžu pochváliť iba legendy. Zaradila sa do zoznamu veteránok, ktoré sa prebojovali do semifinále – Billie Jean Kingová, Martina Navrátilová, Chris Evertová či sestry Williamsové.

Skvelá spoločnosť…

Staršia, ale lepšia

Wimbledonským pavúkom sa doslova prehrýzla. Dávno mohla byť doma. V 2. kole prehrávala so Soranou Cirsteaovou v záverečnom sete 0:3 na gemy, duel obrátila a zaznamenala prvé víťazstvo proti hráčke top 50 po dvoch rokoch.

O dva dni zdolala aj nasadenú päťku Mariu Sakkariovú a po prvý raz v kariére sa prebojovala do druhého týždňa grandslamu – vo svojom 35. vystúpení na úrovni veľkej štvorky.

Top 20 hráčov s najvyššími zárobkami v tenise Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Dominic Thiem - Rakúsko, 28 926 837 dolárov

Vo štvrtom kole pokračovala v dramatickej jazde, odvrátila dva mečbaly a domov poslala Jelenu Ostapenkovú.

„Vždy som verila, že niečo v sebe mám. Že to dokážem. Pred rokom som porodila druhú dcéru. Ak by mi niekto vtedy povedal, že čoskoro budem v semifinále Wimbledonu, neuverím. Je to šialené,“ tvrdí.

Mariová sa jednoducho posúva vpred. Je ako víno – čím staršia, tým lepšia. Grandslamový triumf je však jedna vec, ten hlavný cieľ je však nemenný.

Dcérky…

„Byť mamou je pre mňa vrchol života. Sú pre mňa – spolu s manželom – to najdôležitejšie. Preto to tak dobre funguje. Tenis nás nikdy nerozdeľuje, pretože obaja vieme, že rodina je najdôležitejšia. A vždy to tak zostane,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wimbledon 2022 #Tatjana Mariová