Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez Rusov i bodov. Djokovič potrebuje zachytiť Nadalov nástup

Je jedným zo štyroch grandslamových turnajov, no aj tak sa mu dostáva najviac slávy. Hrá sa na najmenej vyspytateľnom povrchu, ale i tak proti nemu nik nepovie krivé slovo. Začína sa trávnatý Wimbledon. Turnaj turnajov.

27.06.2022 08:54
Wimbledon Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Druhý sled v akcii

V zozname mužských víťazov dvojhry od roku 2002 nájdete len štyri mená: Novak Djokovič, Rafael Nadal, Andy Murray a Roger Federer. Nezabudnuteľné kvarteto vládlo slávnemu grandslamu takmer dvadsať rokov, pričom posledné tri edície vyhral Djokovič.

Toto je však rok, ktorý môže – podľa expertov – veľa zmeniť. Zdá sa, že Wimbledon 2022 je otvorenou záležitosťou…

Zo spomínanej štvorky bude chýbať iba Federer, ktorý stále rehabilituje s operovaným kolenom. Murray s umelým kĺbom už dlhodobejšie nepredstavuje skutočnú hrozbu. Nadal sa síce po víťazstvách na Australian Open a Roland Garros vezie na víťaznej vlne, ale toto je tráva. Povrch, ktorý mu svedčí najmenej a na ktorom najviac trpia jeho dlhodobé zranenia.

Djokovič pred rokom Wimbledon vyhral, ale po deportácii z Austrálie – len niekoľko hodín pred januárovým začiatkom Australian Open – sa mu nepodarilo vrátiť do niekdajšej formy. S vekom i so zraneniami, ktoré postupne „dobiehajú“ Nadala, Murrayho i Djokoviča, by to mohol byť rok, keď sa ich nadvláda vo Wimbledone definitívne skončí.

Minuloročný finalista Matteo Berrettini prichádza do Londýna po víťazstvách na posledných dvoch turnajoch s „horúcou rukou“. Carlos Alcaraz má zasa za sebou skvelú jazdu v Paríži a pred štartom londýnskeho podujatia si dobre oddýchol. Hubert Hurkacz sa tu vlani prebojoval do prvého grandslamového semifinále a po víťazstve na minulotýždňovom Halle Open je späť v najlepšej desiatke ATP.

Najväčší tenisoví bombardéri v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juan Martín del Potro (240 km/h): Najlepší...

Ktoréhokoľvek z týchto hráčov môžeme vidieť o dva týždne vo finále…

Vlani vo Wimbledone získal Djokovič dvadsiaty grandslamový titul a vyrovnal sa Nadalovi s Federerom. Lenže Nadal odvtedy pridal do svojej zbierky ďalšie dva veľké poháre a pred rodákom z Belehradu tak stojí obrovská výzva – zmierniť stratu a naštartovať historický obrat.

„Určite je nahnevaný, keďže tento rok ešte nič veľké nevyhral,“ nechal sa počuť Greg Rusedski, niekdajší britský tenista.

A čo Serena?

Bez ohľadu na to, kto získa titul, nebude to mať žiadny vplyv na celkové poradie vo svetovom rebríčku. Za Wimbledon sa tento rok body udeľovať nebudú. Je to odveta organizátorom za ich rozhodnutie nevpustiť do All England Clubu ruských a bieloruských tenistov – kvôli vojne na Ukrajine. Okrem iného to znamená, že Wimbledon neuvidí svetovú jednotku Daniila Medvedeva, či ďalších výborných hráčov, Andreja Rubľova či Karena Chačanova.

Absencia Rusov a Bielorusov ešte viac poznačí ženskú časť podujatia. Na turnaj sa nedostali napríklad Aryna Sobolenková, Viktoria Azarenková, Daria Kasatkinová a ďalšia plejáda tamojších tenistiek.

Prišla však Američanka Serena Williamsová. Podľa mnohých najlepšia hráčka všetkých čias naposledy hrala v súťažnom zápase pred rokom práve vo Wimbledone. V 1. kole však zápas skrečovala. Viac sa na kurtoch neukázala.

Elita 35 rokov po... Ako dnes vyzerajú legendy? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Stefan Edberg s manželkou Annette Hjort Olsenovou.

„Neukončila som kariéru, len som sa potrebovala fyzicky a mentálne zotaviť. Nemala som žiadne plány, nevedela som, kedy a ako sa vrátim,“ uviedla tenistka pred začiatkom turnaja.

Na konte má 23 grandslamových titulov, čo je najviac v Open ére, pričom sedem z nich získala práve vo Wimbledone. Naposledy sa tešila na Australian Open 2017, keď vo finále zdolala svoju sestru Venus (6:4, 6:4). Odvtedy prehrala v štyroch finále v rade.

Absolútny rekord drží s 24 grandslamovými titulmi Austrálčanka Margaret Courtová.

„Bola to veľká motivácia, myslela som na to v podstate od skončenia toho zápasu. Wimbledon bol vlani náročný, cítila som sa zranená takmer celý rok predtým a nakoniec som si roztrhla sval,“ priznala 40-ročná tenistka.

Jej šance uspieť sa veľmi ťažko odhadujú. Tráva je síce jej najobľúbenejší povrch, ročná absencia na okruhu a pokročilý vek však hrajú proti nej. Podľa väčšiny stávkových kancelárií je až ôsmou najväčšou favoritkou na víťazstvo. Najväčšie šance má údajne Iga Swiateková.

Aktuálna svetová jednotka nedávno ovládla Roland Garros. Totálne suverénnym spôsobom, keď počas turnaja stratila jediný set. Antuka jej sedí, turnaj v Paríži vyhrala už druhýkrát, ako na tom bude na tráve, však nevedno. Od posledného grandslamového finále nikde nehrala.

Podľa bookmakerov je medzi mužmi poradie favoritov nasledovné: 1. Djokovič, 2. Berrettini, 3. Nadal, 4 Hurkacz…

Debutant Klein

V Londýne sa vo dvojhre predstaví aj štvorica Slovákov. Medzi mužmi Alex Molčan, ktorého čaká súboj s Pedrom Martinezom. Grandslamový debutant Lukáš Klein, ktorý si účasť v hlavnej súťaži vybojoval v trojkolovej kvalifikácii, narazí na domáceho držiteľa voľnej karty Liama Broadyho.

Anglicko tenis Wimbledon Čítajte viac Neželala by to ani nepriateľom. Navrátilová reagovala na vylúčenie Rusov

Na Annu Karolínu Schmiedlovú čaká Švédka Rebecca Petersonová a Kristína Kučová si zmeria sily s Brazílčankou Laurou Pigossiovou. Kvarteto slovenských zástupcov vo dvojhre čakajú v úvodnom kole zhodne duely proti nenasadeným hráčom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Wimbledon 2022