Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neželala by to ani nepriateľom. Navrátilová reagovala na vylúčenie Rusov

Tretie grandslamové tenisové podujatie sezóny v anglickom Wimbledone bude v tomto roku ochudobnené o viacerých hviezdnych hráčov.

25.06.2022 16:53
Anglicko tenis Wimbledon Foto: ,
Dokončovanie kvetinovej výzdoby na trávnatej ploche Henman Hill alebo Murray Mound pred začiatkom granslamového turnaja vo Wimbledone v piatok 24. júna 2022. Tu sa stretávajú davy fanušikov tenisu, ktorí nemajú zakúpené lístky.
debata (37)

Organizátori zakázali účasť všetkým ruským a bieloruským tenistom a tenistkám kvôli vojenskej invázii Ruska na Ukrajine, a tak bude chýbať aj mužská svetová jednotka Daniil Medvedev.

All England Club tiež nebude udeľovať za výsledky na turnaji body do rebríčkov ATP a WTA, no odmeny pre hráčov budú rekordne vysoké (asi 46,5 milióna eur).

„Je to chyba. Čo majú robiť, opustiť svoju krajinu? Toto by som neželala ani mojim nepriateľom,“ vyjadrila nesúhlas s vylúčením ruských a bieloruských tenistov a tenistiek z Wimbledonu Martina Navrátilová, členka Siene slávy Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

tenis schmiedlová Čítajte aj Slováci už vedia, proti komu nastúpia v 1. kole Wimbledonu

Americký tenista Frances Tiafoe verejne skritizoval neudeľovanie bodov do rebríčkov, ale turnaja sa zúčastní.

"Je ťažké stráviť to, že sa nebudú udeľovať body. Nebudem vám hovoriť, že mám z toho radosť, ale karty sú už rozdané.

Keby som mojej mame povedal, že nebudem hrať vo Wimbledone, spýtala by sa ma, či som sa zbláznil. Takže rozhodne tam idem.

Je to mimo našej kontroly, je to náročná situácia v šialených časoch. Netýka sa to len jednotlivých hráčov," uviedol 24. nasadený hráč mužského „pavúka“.

Najväčší tenisoví bombardéri v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juan Martín del Potro (240 km/h): Najlepší...

Vo Wimbledone bude chýbať aj svetová dvojka Alexander Zverev, ktorý je po operácii členka. Neúčasť na podujatí už potvrdili finalistka z roku 2014 Eugenie Bouchardová a štvornásobná grandslamová víťazka Naomi Osaková.

Obhajkyňa titulu Ashleigh Bartyová už ukončila kariéru.

Viaceré veľké mená však na tohtoročnom Wimbledone budú. Poľská svetová jednotka Iga Swiateková doň vstúpi so sériou 35 zápasov bez prehry a Srb Novak Djokovič sa pokúsi zvíťaziť na turnaji štvrtýkrát za sebou.

serena 2 Čítajte viac Fanúšikovia v úžase. Serena opäť zaujala - postavou i outfitom

Američanka Serena Williamsová sa predstaví v ženskej dvojhre vďaka voľnej karte od organizátorov.

Voľné lístky a 250-tisíc libier Ukrajincom

Organizátori Wimbledonu bezplatne poskytli vstupenky ukrajinským utečencom, ktorí sa po odchode z Ukrajiny usadili v londýnskych štvrtiach Merton a Wandsworth.

Navštíviť budú môcť ktorýkoľvek zápas, ktorý sa na trávnatých kurtoch All England Clubu bude hrať v nedeľu 3. júla. Ako referuje oficiálny web Wimbledonu, organizátori sa zároveň rozhodli darovať Ukrajincom postihnutým vojnou 250-tisíc libier.

„V nedeľu sa k ukrajinským utečencom pripoja miestni obyvatelia, hrdinovia obdobia pandémie koronavírusu z radov národnej zdravotnej služby a sociálnej starostlivosti, množstvo škôl, charít a komunitných skupín,“ uviedli v spoločnom vyhlásení All England Club a Lawn Tennis Association.

Prvá nedeľa bola vo Wimbledone tradične voľným dňom, počas ktorého sa maximálne dohrávali zápasy odložené pre dážď. V súčasnosti sa Wimbledon hrá celých 14 dní, keďže vďaka moderným technológiám už kurty nepotrebujú deň na zotavenie.

Alex Molčan Čítajte viac Chceli potrestať Rusov, no doplácame všetci. Nesúhlasím
37 debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #Martina Navrátilová