Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrbatý: Aj delový servis dokážete prečítať. Ivaniševič bol bez neho slabučký

Rýchlosť podania nie je všetko, myslí si niekdajší skvelý tenista Dominik Hrbatý (44). Bývalá svetová dvanástka vraví, že ak hráčom s delovým servisom prestane ich zbraň fungovať, začnú byť neškodní.

23.06.2022 19:00
Dominik Hrbatý, OH Peking Foto: ,
Bývalý slovenský tenisový reprezentant Dominik Hrbatý.
debata (6)

Dá sa vyhrať Wimbledon s priemerným podaním?

Záleží na tom, čo si pod tým mám predstaviť. Lebo Roger Federer nemá najrýchlejší servis, zvyčajne s rýchlosťou okolo 195 km/h a aj tak je to veľmi nepríjemné. Nie sú to bomby, lenže jeho podania sú veľmi presné. Ani Novak Djokovič ich nemá omnoho prudšie. Títo hráči však majú väčšie šance ako 240 kilometroví bombardéri. Väčšinou totiž nevedia hrať od základnej čiary.

Tí vari nemôžu vyhrať Wimbledon?

Môže ich to posunúť do posledných kôl, ale triumf to určite nezaručuje. Richard Krajicek v roku 1996 síce vyhral, ale okrem podania mal aj iné skvelé údery. Goran Ivaniševič v sezóne 2001 je iný prípad – on je však výnimka. Nič podobné sa v nedávnej minulosti v Londýne nestalo.

Dnes by hráč s jeho tenisovými zručnosťami už nemal šancu?

Mal. Ak by bol ľavák. Pravák určite nie. Ľavák s dobrou bočnou rotáciou má na tráve veľkú výhodu. Navyše, lepšie vykrýva kurt.

Čo sa dá robiť s podaním, ktoré letí rýchlosťou 240 km/h?

Nastaviť raketu a dobre to zreturnovať. (úsmev) Možno sa zdá, že sú to strašné bomby, ale dá sa s tým niečo robiť. Johna Isnera som zdolal v Austrálii po tom, ako mi nasúkal 22 es v prvom sete. Prehral som ho v tajbrejku. Potom som však zápas otočil.

Najväčší tenisoví bombardéri v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juan Martín del Potro (240 km/h): Najlepší...

Všetko je otázka štatistík a čítania servisu. Keď viem, kam loptička poletí – trebárs aj rýchlosťou 240 km/h – v pohode ju vrátim späť. Všetko je rýchlejšie, ťažšie, ale dá sa to. Každý tenista hrá podľa nejakej šablóny, keď sa ju podarí rozlúsknuť, napoly máte vyhraté.

Čakali ste na podanie na rovnakom mieste, keď stál na opačnej strane Ivaniševič alebo Kafeľnikov?

Áno. Na US Open 2000 uhral Goran proti mne v troch setoch iba jednu hru – 3:6, 6:0, 6:1, 6:0. V tej chvíli sa mi vracalo jeho delové podanie určite ľahšie ako to Kafeľnikovovo. Jednoducho som ho prečítal.

Nebolo to aj tým, že mu odišiel servis?

Nie, vracal som mu ho späť. Zrazu nemal čo hrať. Lebo ak sa nevie oprieť o podanie, potom už nemá čo ponúknuť. Takí hráči, ako bol Goran, sú na základnej čiare slabučkí. Väčšinou viac ako dve-tri lopty v kurte neudržia. Raz vám to síce zabijú, ale potom ďalšie tri výmeny pokazia. Štatistika ide proti nim. Jednoducho vám už neublížia, lebo ich najväčšia zbraň nefunguje.

Sú to aj náladovejší hráči?

Nepovedal by som. Ivo Karlovič bol vynikajúci hráč, skvelý servisman a nemal výkyvy. Je to skôr o osobnosti.

Karlovičove zápasy šli väčšinou cez tajbrejk. Nie je hrať proti takému tenistovi mentálne náročné?

Možno na tom niečo bude, sú situácie, keď vám dá počas setu jedinú šancu a vy ju musíte využiť. O tajbrejku platí podobné. Ak mu ponúknete brejk, ťažko sa s tým potom niečo robí.

Rozhoduje sa tenista na príjme vopred, kam si pôjde po return?

Opäť je to o číslach. Treba si robiť poznámky a štatistiky. Keď začne človek hádať, tak to je koniec zápasu. Sú aj takí hráči, ale to je o náhode a tenis sa na náhodu hrať nemôže. Keď tipujete, je to 50 na 50 a to je málo.

Kto mal podľa vás najnepríjemnejší servis?

Austrálčan Wayne Arthurs. Jeho podanie bolo absolútne nečitateľné, dodnes nepoznám hráča s takým servisom. Všetko riešil s minimálnym pohybom zápästia, jeho uhly boli neskutočné. Na poslednú chvíľu hral tak, ako sa mu zachcelo. Dokázal aj opačné rotácie – mal veľmi flexibilné zápästie.

Goran Ivaniševič Čítajte viac Wimbledon chce viac ako servis. Kto dáva najväčšie bomby?

Aké najrýchlejšie podanie vám namerali?

Bolo to 222 km/h, ale netuším, prečo mi to nezapísali do štatistík.

Ak by ste nemuseli trafiť presne, vydalo by vám to aj na 240?

Nie, kdeže. To nehrozí. Pred pár rokmi som však bol v historických štatistikách ATP v top 50 na svete v počte es (aktuálne 78. – 3181, pozn. red.). To by som si v živote nepomyslel. <pe>

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Hrbatý #Goran Ivaniševič #Wimbledon 2022