Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto je Svitolinová? Nikto! Slávny Rus naložil Ukrajinke a ďakoval Djokovičovi

Patrí medzi veľké postavy ruského tenisu. Šamir Tarpiščev je bývalý hráč, neskôr sa stal trénerom či dlhoročným nehrajúcim kapitánom daviscupového i fedcupového tímu, dnes šéfuje Ruskej tenisovej federácii.

13.05.2022 23:41
debata (6)
Šamil Tarpiščev v objatí s Daniilom Medvedevom... Foto: SITA/AP, koláž Pravda
Šamil Tarpiščev, Jelina Svitolinová. Šamil Tarpiščev v objatí s Daniilom Medvedevom a Jelina Svitolinová.

So zákazom účasti svojich krajanov a bieloruských hráčov vo Wimbledone pochopiteľne nesúhlasí, no teší ho, že proti ráznemu rozhodnutiu organizátorov grandslamového turnaja na londýnskej tráve vystúpili hviezdy ako Novak Djokovič či Rafael Nadal.

"Podpora zo strany špičkových hráčov je vždy potrebná. Hráči a (Ruská) federácia sú vďační všetkým hráčom, ktorí sa už postavili na obranu našich športovcov, ktorým nedovolili súťažiť (vo Wimbledone).

Myslím si, že by nás mali podporiť všetci špičkoví hráči a brániť tak súťažný princíp v tenisovom svete," uviedol 74-ročný Tarpiščev pre MetaRatings.

Serhij Stachovskij Čítajte aj Stachovskij stojí za Britmi. Presne vie, čo by spravil, ak by uvidel ruského vojaka

Zároveň sa pustil do kritiky ukrajinskej hráčky Eliny Svitolinovej. Tá začiatkom apríla oznámila, že si dáva niekoľkotýždňo­vú pauzu.

Pre udalosti v jej rodnej krajine cíti veľké psychické vypätie, ktoré má vplyv aj na jej kondičnú stránku.

„S neznesiteľnou bolesťou v srdci som sledovala, ako statočne a odvážne bránia moji krajania Ukrajinu a dodávalo mi to silu, aby som na kurte bojovala. Teraz však už moje telo veľkú záťaž neunesie,“ napísala pred vyše mesiacom na instagrame.

Jelina Svitolinová Čítajte aj Plače každý deň. Ukrajinská hviezda si dáva pauzu od tenisu

„Každý deň plačem. Mám obavy o bezpečnosť mojich príbuzných, ktorí sú na Ukrajine a sú vystrašení,“ zdôverila sa 27. hráčka sveta.

Žiada, aby aj tenisti z Ruska a Bieloruska odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Po tomto kroku by podľa nej vo Wimbledone mali hrať. „Ak neprehovoria proti ruskej vláde, potom je zákaz správny,“ uviedla pre BBC.

Jelina Svitolinová. Foto: SITA/AP, Wilfredo Lee
Jelina Svitolinová Jelina Svitolinová.

Tarpiščev sa k tomuto naliehaniu vyjadril kriticky.

„Nie je dôvod venovať tomu pozornosť. Nie je to len môj názor, ale aj názor právnikov,“ vyhlásil s dôvetkom, že je „hlúpe“, aby hráči čokoľvek hovorili.

„Ak urobíme akékoľvek vyhlásenie, môžeme byť vylúčení z niektorých súťaží. Teraz hráme, všetko je v poriadku,“ doplnil.

„Kto je Svitolinová? Ona je nikto,“ zakončil.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Elina Svitolinová #vojna na Ukrajine #Šamir Tarpiščev