Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stachovskij stojí za Britmi. Presne vie, čo by spravil, ak by uvidel ruského vojaka

Niekdajší ukrajinský tenista Serhij Stachovskij si život po skončení profikariéry určite predstavoval inak.

13.05.2022 08:21
Serhij Stachovskij Foto:
Serhij Stachovskij na snímke z marca pri bránení Kyjeve.
debata (37)

Tridsaťšesťročný kyjevský rodák zavesil raketu na klinec v januári, keď vypadol už v kvalifikácii na Australian Open s Američanom Jeffreym Johnom Wolfom.

Vo februári sa vybral na dovolenku do Dubaja, kde ho zastihla správa o tom, že jeho vlasť napadli ruské vojská. A tento konflikt trvá doteraz.

„Keď som videl zábery z Ukrajiny, nemohol som tomu uveriť. Snažil som sa rýchlo pochopiť, kde bola moja rodina, čo robila a ako zlé to je,“ povedal v rozhovore pre BBC.

Tenista, ktorý bol v rebríčku ATP najvyššie na 31. mieste, no napríklad v roku 2013 na londýnskom Wimbledone zdolal favorizovaného Švajčiara Rogera Federera, hneď vedel, aké budú jeho ďalšie kroky.

S najbližšími sa vrátil do Budapešti, kde spolu žili. A manželka Anfisa sa ho spýtala, čo bude robiť. „Nedostala odpoveď, akú chcela počuť. A zostala sklamaná,“ pokračoval Stachovskij.

„So cťou som reprezentoval Ukrajinu v Davisovom pohári takmer 17 rokov a nevidel som to tak, že zostanem mimo diania v mojej domovine.“

Rafael Nadal, Serhij Stachovskij Čítajte aj Je fér, že Ukrajinci umierajú? Stachovskij ostro reaguje na Nadala

Z domu sa vytratil potichu s batohom na chrbte.

„Staršie deti si čítali a pozerali rozprávky, tak som ich radšej nerozrušoval. Videl ma len náš najmladší a spýtal sa ma, kam idem. Odpovedal som mu, že čoskoro sa vrátim,“ poznamenal bývalý tenista.

Nestalo sa a vycestoval do Bratislavy, kde si zabezpečil potrebnú výbavu, vrátane nepriestrelnej vesty. Nasledoval presun k ukrajinskej hranici, za ktorou údajne videl približne 100 detí stáť vonku v osemstupňovom mra­ze.

Jednu noc strávil v Ľvove a zamieril do Kyjeva, v ktorom sa stretol s bratom a otcom. Medzičasom tiež organizoval útek matky, švagrinej a dvoch neterí.

Napriek tomu, že nikdy neabsolvoval vojenský výcvik, odvtedy bráni Ukrajinu.

Serhij Stachovskij. Foto: JB Autissier / Panoramic / Bestimage / Profimedia
Serhij Stachovskij Serhij Stachovskij.

„Spávali sme so samopalom v ruke, museli sme byť pripravení pre prípad útoku,“ opisuje Serhij Stachovskij.

Po ústupe ruských vojsk z predmestia hlavného mesta sa dostal aj do Buče, v ktorej ruská armáda páchala vojnové zločiny.

"Veci, ktoré spáchali a spôsob, akým to urobili, boli mimoriadne neľudské. Ani sa nedá opísať slovami to, akú nenávisť v tom okamihu cítite voči ruskej armáde. Ľudia, ktorí tam žili, si toto nezaslúžili.

Neboli súčasťou tejto vojny. Boli to civilisti a nedostali možnosť ďalej žiť," poznamenal.

V tom čase mal v hlave jasno: „Neváhal by som. Keby som videl ruského vojaka, viem, čo urobím.“

Serhij Stachovskij Čítajte viac Ak chceš, zavolaj mi, naučím ťa hrať tenis. Ukrajinský dravec nechce výnimku

Medzičasom sa na krátky čas dostal aj domov, aby navštívil manželku a deti. Každému vysvetľoval, čo sa na Ukrajine deje. Sám seba za hrdinu nepovažuje.

„Opustil som deti a manželku, aby som bránil svoju krajinu a tým aj rodinu. Na tom nie je nič veľké,“ povedal.

Serhij Stachovskij tiež prezradil, že podporuje rozhodnutie organizátorov Wimbledonu, ktorí zakázali hráčom z Ruska a Bieloruska štartovať na londýnskej tráve.

"Počas prvých týždňov vojny som veril, že Rusi, keď uvidia, čo robí ich armáda, keď uvidia ničenie miest ako Charkov či Kyjev, tak vyjdú von a budú protestovať.

Ale nič sa nestalo, nikto nevyšiel. Na protestoch bolo pár ľudí, žiadne masy. Preto stojím za rozhodnutím organizátorov Wimbledonu," dodal.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
37 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Serhij Stachovskij