Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rev, hádky, plač. Čo pôžitkár Becker prežije v londýnskom pekle?

Rozknísané telo, silný úder do loptičky a šprint k sieti. Po zodranej tráve, cestičke, ktorá kedysi patrila wimbledonským šampiónom. Taký bol tenista Boris Becker. Talentovaný, ctižiadostivý, úspešný…

08.05.2022 11:28
Boris Becker Foto:
Boris Becker počas hráčskej kariéry.
debata (6)

Keď v roku 1985 ovládol Wimbledon ako prvý nenasadený hráč v histórii podujatia, bol mladší ako víťaz juniorskej edície turnaja.

Do Londýna prišiel ako 17-ročný, tesne po prehre so 441. hráčom sveta, no všetkých prekvapil. Jeho triumf sledovali milióny Nemcov, v jeho rodnom, 25-tisícovom Leimene, ho zrazu vítalo dvakrát toľko ľudí.

Becker si ich vždy vedel získať…

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

Jeho hra bola založená na dvoch úderoch – servise a voleji. Avšak zatiaľ čo jeho život na kurte vyznieval priamočiaro a jednoducho, ten po kariére bol neraz až príliš pestrý.

Najslávnejší tenisový Nemec skončil v londýnskom väzení. Osudnou sa mu stala nelegálna manipulácia s peniazmi po vyhlásení bankrotu v roku 2017.

Verdikt znel dva a pol roka a hoci sa šampión odvolal, do pruhovaného sa musel navliecť ihneď.

Osudové ženy

Komentátor, zabávač, profesionálny hráč pokru. Legendárny tenista toho stihol od roku 1999, kedy poslednýkrát na okruhu ATP udrel do loptičky, naozaj dosť.

Trénoval aj Novaka Djokoviča. A napriek tomu, že v živote mu ani zďaleka všetko nevyšlo, so Srbom slávil niekoľko veľkých úspechov. Spolupráca im vydržala tri roky a získali šesť grandslamových trofejí.

„Áno, zasmejeme sa spolu a sme si blízki aj s jeho ďalšími príbuznými. Ale kamaráti? Povedzme, že na rozlúčku so slobodou na Ibize by som s ním radšej nešiel,“ vyhlásil chlap, ktorý má v tenisových kruhoch nálepku veľkého nafúkanca a prezývku „Búm, búm“.

Boris Becker pred dnešným vynesením rozsudku. Čítajte viac Nekompromisný verdikt. Legendárny Becker skončí za mrežami

Keď sa však Djokoviča novinári pýtali na vnútorný pocit po Beckerovom uveznení, jeho oči sa zrazu leskli. „Mám zlomené srdce,“ vravel. V podobnom duchu sa vyjadril aj Marián Vajda, s ktorým spolu Djokoviča istý čas pripravovali.

Tenis však nie je Beckerovi osudným, ryšavý Nemec si nevie rady, keď nedrží raketu s loptičkou.

Má za sebou niekoľko vzťahov. Ten prvý s herečkou a dizajnérkou Barbarou Feltusovou. Manželstvo, z ktorého má dvoch synov, mu vydržalo sedem rokov. V rozvodovom konaní ho stálo takmer 15 miliónov amerických dolárov.

Ako bonus prišiel aj o dom v Miami a za súdne trovy zaplatil ďalšie dva milióny.

Za všetko mohla iná žena. Modelka Angela Jermakovová. Tak, ako mnoho vecí v Beckerovom živote, aj story s krásnou Ruskou bola neobyčajná. Jednorazová.

Novak Djokovič Čítajte viac Moje srdce je zlomené. Djokovič sa emotívne vyjadril o Beckerovi

Stalo sa tak vraj na schodoch v jednej z londýnskej reštaurácií, kde Becker zapíjal neúspech na svojom poslednom Wimbledone.

To všetko v čase, keď jeho prvá manželka Barbara ležala v pôrodnici.

Najslávnejší tenisový Nemec sa opäť oženil v roku 2009. Úspechy a pády naďalej zostali súčasťou jeho bujarého života. Opäť sa rozviedol a v roku 2017 dokonca svet obletela správa o jeho bankrote. Pre iných skľúčujúca, preňho obvyklá.

Bez pasu

Naďalej si však život užíval plnými dúškami. Tváril sa, akoby sa ho finančné problémy netýkali. Za operáciu členka zaplatil 48-tisíc amerických dolárov, doprial si aj súkromný let za dvanásťtisíc alebo golfový výlet za šesť. Jednoducho svet je gombička.

Šoféroval ako zmyslov zbavený a na pol roka prišiel o papiere, oháňal sa falošným diplomatickým pasom Stredoafrickej republiky, s tým pravým si však nikdy ťažkú hlavu nerobil.

„V Bratislave sa stal slávnym, keď prišiel na exhibíciu s Petrom Kordom bez pasu, takmer ho nepustili z letiska a novinárom potom povedal – My face is my passport (moja tvár je mojim pasom),“ zaspomínal si na Facebooku bývalý redaktor Pravdy Andrej Bučko.

Boris Becker pred vynesením rozsudku. Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia
Boris Becker pred dnešným vynesením rozsudku. Boris Becker pred vynesením rozsudku.

Becker problém prekrýval problémom. Tie drobné väčšími a nemalo to konca. „Vždy, keď sa s ním rozprávam, vyvoláva vo mne dojem, že všetko napokon bude v poriadku,“ zamyslel sa známy tenisový autor a historik Chris Powers.

Bol to naozaj len dojem. Beckera búrlivá minulosť raz dobehnúť musela.

„Tenis je psychologická hra a musíte sa v nej zbaviť strachu a obáv z toho, čo sa vám môže stať,“ povedal pred súdom, keď opisoval raziu v roku 1998 v jeho mníchovskom dome.

Žili v ňom aj jeho rodičia – otca, ktorý mal rakovinu v pokročilom štádiu, držali v dome šesť hodín a daňoví kontrolóri mu zabránili ísť na lekárske vyšetrenie.

„Všetky staré ponaučenia z tejto skúsenosti sa však kdesi stratili. Niekdajší miláčik davov bude musieť svoj život budovať od začiatku,“ napísala britská tlač.

Avšak už nie na slobode, ale v londýnskej väznici Wandsworth. Neďaleko svojho bydliska i miesta, kde slávil najväčšie úspechy. Podľa všetkého Becker poriadne padol na nos. Nečaká ho nič príjemné.

Londýnske peklo

Svoje zážitky z väzenia vo Wandsworthe spísal do knižnej podoby novinár a dokumentarista Chris Atkins, ktorý v ňom strávil päť rokov za daňové podvody. „Prvá vec, ktorá ma dostala, bol hluk,“ opisoval.

„Krik, vyhrážanie sa, rev, smiech, hádky, kňučanie, plač. Akoby si niekto stiahol každý jednotlivý zvukový efekt a vykričal ich všetky naraz.“

Atkins vo svojej knihe popisoval spoluväzňov nasledovne: "Väčšina vyzerá, že je vážne psychicky chorá alebo je v drogovom opojení či oboje dohromady.

Boris Becker. Čítajte viac Zdrogovaní väzni, neľútostní dozorcovia. Beckera čaká tvrdý režim

A čo robia celý deň? Fajčia a sledujú televíziu. Pre väčšinu sa začína deň o 7:45. Tí, ktorí sú zamestnaní, pracujú v kuchyni a ako upratovači. Zvyšok trávi väčšinu dňa v celách."

Denník Daily Mail uvádza, že pokiaľ bude mať 54-ročný Nemec šťastie, presunú ho do krídla H pre privilegovaných väzňov. Ale aj táto časť má údajne len šesť spŕch pre 86 ciel, v ktorých väčšinou bývajú dvaja odsúdenci.

Boris Becker je na dne. Život mu dáva netenisovú lekciu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Becker