Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wimbledon bude bez Rusov. Utrpí súťaž, tvrdí hovorca Kremľa

Organizátori najslávnejšieho grandslamového turnaja zakázali štart ruským a bieloruským tenistom v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.

20.04.2022 10:39 , aktualizované: 17:20
Daniil Medvedev Foto: ,
Daniil Medvedev je aktuálne druhým hráčom rebríčka.
debata (42)

O tom, že sa na tohtoročnom Wimbledone nebudú môcť predstaviť ruskí a bieloruskí tenisti, informovali v stredu už New York Times či britský The Times.

Popoludní potvrdili správu aj samotní organizátori podujatia z All England Clubu. „Vzhľadom na okolnosti neodôvodnenej a bezprecedentnej ozbrojenej agresie by bolo neakceptovateľné, aby ruský režim benefitoval z účasti ruských a bieloruských hráčov,“ uviedli organizátori v stanovisku.

„Preto musíme s hlbokou ľútosťou oznámiť náš zámer, že odmietneme prihlášky od ruských a bieloruských hráčov na Wimbledon.“

Daniil Medvedev Čítajte viac Medvedev spustil spŕšku kritiky priamo do kamery. Potom vytiahol hlášku roka

O prestížne podujatie tak prídu okrem iných druhý hráč svetového rebríčka Daniil Medvedev, ôsmy Andrej Rubľov, štvorka rebríčka WTA Arina Sobolenková z Bieloruska, pätnástka Anastasia Pavľučenkovová či osemnástka Victoria Azarenková.

Podľa The Times sa vedenie Wimbledonu po takmer dvojmesačných debatách rozhodlo pre zákaz účasti ruských a bieloruských tenistov, než by malo urobiť kompromisné riešenie navrhované britskou vládou.

Podľa neho mali hráči podpísať vyhlásenie, že nebudú robiť komentáre na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa organizátorov turnaja by však podpis takéhoto vyhlásenia mohol mať negatívny vplyv na rodiny hráčov.

Wimbledon Čítajte viac Briti sa radia s vládou. Čo spravíme s hviezdnymi Rusmi bez vlajky?

Zákaz platí pre všetky trávnaté turnaje v lete v Británii. Predstavitelia Lawn Tennis Association (LTA) už minulý týždeň vyhlásili, že budú nasledovať príklad Wimbledonu.

Na správy o vylúčení ešte pred oficiálnym stanoviskom organizátorov zareagoval kriticky hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP:

„Znovu urobili zo športovcov rukojemníkov politických predsudkov a politických intríg. Je to neprijateľné. Keď vezmeme do úvahy, že Rusko je veľmi silná tenisová krajina, naši športovci sú na čele svetových rebríčkov, tak ich odstránením utrpí samotná súťaž.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #wimbledon