Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ Richard vymyslel dokonalý plán. Zaplatil zaň desiatimi zubmi

Venus Williamsová mala len 17 rokov, keď hrala prvýkrát proti žene, ktorá sa čoskoro stala jej najväčšou súperkou. Proti mladšej sestre Serene. Bolo to na Australian Open 1998.

13.04.2022 11:00
Richard Williams Foto:
Richard Williams s dcérami Venus a Serenou.
debata

Venus vyhrala zápas bez straty setu a potom, o pár mesiacov, ovládla aj odvetu v Taliansku. Od tej chvíle vzali sestry tenisový svet útokom, bola to vlastne revolúcia, na ktorej konci je bezprecedentné množstvo víťazstiev i trofejí.

Dovedna ich majú 122 vo dvojhre, vrátane tridsiatich s najvzácnejšou pečaťou. Doviezli si ich z grandslamov. Spolu zarobili viac ako 175 miliónov dolárov. A hoci sú na dvorcoch považované za rivalky, v skutočnosti sú si veľmi blízke – spolu získali aj 22 deblových triumfov, z toho štrnásť priamo na veľkej štvorke.

Sestry Williamsové dominovali tenisovému svetu desiatky rokov. Hoci nemalý kus ich úspechu môžete pripísať nadprirodzenému talentu, no nebyť oddanosti ich otca Richarda Williamsa a ich disciplinovaného detstva, pravdepodobne by tenis vôbec nehrali.

Na začiatku bol Kráľ Richard. Takto sa volá životopisná dráma natočená podľa skutočného príbehu najúspešnejšieho tenisového otca. Herec Will Smith dostal za jeho stvárnenie Oscara a jeho facka počas slávnosti tento neopakovateľný príbeh totálne zatienila.

Kto teda je Richard Williams?

Zlomené rebrá

Bolo to obyčajné šťukanie do televízneho ovládača a následné rýchle vzplanutie. Na obrazovke sa zjavila sýtočervená parížska antuka a za nohami Rumunky Virginie Ruziciovej vírili kúdoly prachu. V hlave skrsla myšlienka a na 78 áštvorkách vznikol dokonalý plán. Moje dcéry budú svetové tenistky! Jednotka a dvojka. Nemali ani štyri a pol roka, keď do rúk dostali prvú raketu.

Nebol to vraj elegantný forhend, ktorý Richarda zaujal. Ani mimoriadne atletické výkony, či odhodlanie tenistiek, ho neprinútili sedieť. Z úst komentátora započul o odmene za postup, vo vzduchu lietalo 40-tisíc dolárov. V tej chvíli sa rozhodol, že vychová šampiónky. Bez ohľadu na to, čo ho to bude stáť.

Krátko po narodení Venus sa rodina presťahovala do Saginaw v Michigane. Tam prišla v roku 1981 na svet Serena. Williamsovci však dlho nevydržali, čoskoro sa vrátili do kalifornského Comptonu. Robotníckej štvrte, ktorá bola sužovaná drogami a denno-denným násilím. Miestne parky, ba aj tenisové kurty v katastrofálnom stave, boli v područí tamojších gangov.

Richard vraj s problémovými výrastkami neraz musel bojovať, aby získal nejaký čas pre svoje dcéry na asfalte s bielymi lajnami. Prvé strety neboli podľa jeho predstáv, po pár poriadnych bitkách mal zlomené rebrá a v chrupe mu chýbalo desať zubov. Ale nevzdával sa.

„Trvalo mi dva roky a takmer mi to zničilo telo aj ducha,“ napísal vo svojich spomienkach. „Ale v tej chvíli na ničom z toho nezáležalo. Dôležité bolo, že tenisové dvorce boli aspoň na chvíľu naše.“ Richard nielenže tento spor nakoniec vyhral, z niektorých členov gangu sa čoskoro stali ochrancovia, ktorí miesto strážili počas dlhých a vyčerpávajúcich tréningov.

Richard Williams na zápase svojich dcér. Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia
Richard Williams Richard Williams na zápase svojich dcér.

Škola a tréning

V roku 2015 pre CNN prezradil, že v istom momente začali biele deti, ktoré na kurty priviezol autobus, na jeho dcéry pokrikovať. Členovia gangu, sledujúc toto vyčíňanie, ho prosili, aby mohli zakročiť. Richard len stál a sledoval, čo sa bude diať.

„Keď za mnou prišli a vraveli mi, že s Venus sa predsa takto nikto nemôže rozprávať, povedal som im len, aby dávali pozor. Kritika je jednou z najlepších vecí, ktoré nám pomáhajú prežiť,“ tvrdí.

Williamsovci prekonávali prekážky. Keď ich svojim dcéram nekládol pod nohy otec, potom okolie. Boli aj výstrely, ktoré sestry započuli, keď trénovali podanie. Neboli síce cieľom, ale aj tak to bolo pre ne desivé. „Spočiatku som si myslela, že niekto len odpaľuje petardy, ale keď som sa dozvedela, čo ten zvuk znamená, otriaslo to mnou,“ napísala Serena vo svojej autobiografii.

„Spomínam si ešte na obdobie, keď som bola malá. V našom dome bolo doslova zakázané mrhať voľným časom, rodičia od nás neustále očakávali, aby sme boli produktívne,“ zamyslela sa Venus pri jednom z mnohých rozhovorov.

„Poviem aspoň jeden príklad za všetky – na televízne programy, ktoré aspoň čiastočne nemali výchovný charakter, sme sa nemohli vôbec pozerať. To platilo aj v prípade, že išlo o rozprávky, otec sa nás neustále pýtal: Čo ste sa naučili?“ prezradila ďalší zo zaujímavých momentov rodiny Williamsovcov. Tréning – škola, škola – tréning. A stále dookola. Bez výnimiek.

„Mám pocit, že odmalička som v jednom kolotoči. S tenisom som začala, keď som mala iba štyri roky, čas som mala prísne rozdelený iba na šport, školu a občas aj kamarátov,“ dodala.

Richard Wiliams so Serenou po jej triumfe nad... Foto: HECTOR MATA / AFP / Profimedia
Richard Wiliams Richard Wiliams so Serenou po jej triumfe nad Steffi Grafovou v marci 1999.

Fľaša piva

V roku 1991 sa rodina presťahovala na Floridu, aby Venus i Serena mohli naplno trénovať. Už totiž bolo zrejmé, že malé tenistky sú predurčené k veľkým veciam. Odísť do Palm Beach ich presvedčil tréner Rick Macci. Videl, že obe majú pozoruhodný potenciál. Keď sestry netrénovali práve s Maccim, hrali na miestnych kurtoch – opäť fyzicky vyšťavené, hoci tentoraz už bez gangov.

„To, čo ma ohromilo na Venus i Serene, bola ich veľká túžba,“ spomína Macci pre Palm Beach Post. „Niečo ako: Musím dostať každú loptičku na opačnú stranu, nedovolím, aby som čokoľvek minula.“

Aj keď trénovali s profesionálkami, Richard bol na ne tvrdý a každý deň od nich vyžadoval viac. „Väčšinou nechcel nové lopty, používal radšej staré, takže dievčatá museli behať rýchlejšie a zohýbať sa ešte nižšie,“ vraví Macci. „Pokojne hodil na základnú čiaru sklenenú fľašu s pivom, len aby tam zostali črepy.“

Žiadna zo sestier sa nezúčastnila na turnaji skôr, ako sa stala profesionálkou. Staré juniorské rebríčky preto ich mená nepoznajú. Napriek tomu – Venus sa dostala na okruh WTA ako prvá. Písal sa rok 1994 a ona mala štrnásť. Serena ju nasledovala v ďalšej sezóne.

Zvyšok je história. Z rozpadajúcich sa dvorcov v Comptone, na ktorých kedysi vyrastali, je útulný tenisový areál. Nesie ich mená. Vo svojej zbierke majú dovedna tri desiatky grandslamových titulov. A story o „Kráľovi Richardovi“ už pozná celý svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Serena Williams #Richard Williams