Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Borgov koniec bol rozhodnutím z temna, Bartyová sa lúči s úsmevom

Pred pár mesiacmi nemala páru. Víťazstvom v Melbourne postavila celú Austráliu do pozoru. Veď krajina čakala na domácu tenisovú šampiónku 44 rokov.

25.03.2022 11:32
Ashleigh Bartyová Foto:
Ashleigh Bartyová v deň, keď oznámila, že končí s tenisom.
debata (2)

Ashleigh Bartyová minulý týždeň – rovnako dominante – ohlásila koniec kariéry. Má pritom iba 25 rokov.

Rozhodnutie niektorých prekvapilo, iných pomenej. „Keď som sa zobudil a prečítal si email od WTA, musel som sa pozrieť na dátum. Úprimne, spočiatku som si myslel, že ide o aprílový žartík,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Simon Cambers, známy tenisový dopisovateľ.

Dominika Cibulková však už taká šokovaná nebola.

„Iba v prvej chvíli. Veď nedávno vyhrala grandslam, je svetovou jednotkou, ľudia to zrejme ťažšie chápu. Potom som sa však zamyslela a spomenula si, ako v minulosti už raz skončila a šla hrať kriket. Potvrdzuje to, že Ash si nenechá od nikoho a do ničoho rozprávať. Nikto ju nedonúti. Tréner, rodina, peniaze ani sláva. Vie si povedať stačí, už ma to nenapĺňa,“ povedala bývalá slovenská tenistka pre Pravdu.

Bartyová naozaj často koketovala s myšlienkou, že skončí s tenisom. V roku 2014 sa dokonca aj rozhodla, kariéra ju vtedy unavovala, mala depresie, na kurty sa už nechcela vrátiť. Po dvoch rokoch bola späť, žala úspechy, ale keď sa dalo, z kolotoča aspoň na chvíľku vycúvala. Ako počas pandémie koronavírusu.

Aj keď vyhrala Roland Garros 2019, mala všakovaké nápady. Napríklad aj nedlho po premenenom mečbale. „Vo Francúzsku som si pripravil slová o tom, čo pre ňu toto víťazstvo znamená. A prvé, čo mi ona povedala, bolo: Môžem už ísť do dôchodku?“ zaspomínal si austrálsky tréner Craig Tyzzer. „Nie je to pre mňa žiadny šok. Ash si robí veci po svojom,“ doplnil.

Bartyová má evidentne rada absolútnu bezstarostnosť bytia. Keď môže a už nemusí. Aj s tenisom to vraj odteraz bude tak.

„Do loptičiek som naposledy udierala pred desiatimi dňami. Nikdy s tým neprestanem. Nebudem to však už robiť sebecky, nie preto, aby som sa zlepšovala v kariére. Budem mať iné dôvody. Už sa neviem dočkať, ako vyjdem na kurt s chlapcami a dievčatami a prispejem k ich tenisovému rozvoju,“ prezradila.

Ashleigh Bartyová Čítajte viac Šok pre tenis. Svetová jednotka je úplne vysilená, ukončila kariéru

Nie ako Borg

Austrálčanka končí usmiata. Tvrdí, že toto je „happy exit“ (z angl. šťastný odchod). Nie ako kedysi Björn Borg, ktorého predčasný záver kariéry v 80. rokoch sprevádzalo kadečo, iba nie úsmev.

„Jeho rozhodnutie vzišlo z temna, keď zápasil s démonmi a šport ho nezdravým spôsobom zaťažoval. Jeho krok bol menej voľbou a viac nevyhnutnosťou. Švédska ikona sa snažila prežiť viac ako čokoľvek iné. Nebolo to slobodné rozhodnutie, bol to iba útek,“ hľadá rozdiely americký tenisový novinár Matt Zemek.

Tie sú evidentné. Jedna z najslávnejších a najpopulárnejších austrálskych tenistiek modernej doby neodchádza preto, že by ju tento šport nebavil, resp. vyčerpával, ako Borga pred 40 rokmi. Jednoducho sa len rozhodla inak. „Som taká šťastná a som taká pripravená. V tejto chvíli v srdci viem, že pre mňa ako človeka je to správne rozhodnutie,“ vra­ví.

„Páči sa mi, že má gule, muselo to byť extrémne ťažké. Určite bola pod obrovským tlakom okolia,“ pripomína Cibulková.

Predsa len, Bartyová neurobila konvenčné rozhodnutie. Akoby šla proti kultúre profesionálneho športu a zákonitostiam komerčného úspechu. Byť skutočne slobodným človekom, žiť život so schopnosťou slobodne plánovať svoju budúcnosť nie je niečo, čo má každý z nás.

„Zatiaľ čo miliónom na celom svete bude chýbať Bartyovej elegantný, oldschoolový štýl, ja som rád. Ashleigh dala svetu silný príklad, že človek nemusí tráviť pätnásť rokov profesionálnym športom. Neexistuje totiž žiadny kultúrny trest za predčasný koniec,“ pokračuje Zemek.

Podotýkame, že aj biznisu, ktorý skvele funguje…

Ashleigh Bartyová Čítajte viac Shiffrinovej kamarátka je blízko k titulu jednotky. Bartyová sa nechá vyradiť

Bitka o trón

Mimochodom, Bartyová nie je prvou svetovou jednotkou, ktorá dobrovoľne opustila trón. V roku 2008 to isté urobila legendárna Belgičanka Justine Heninová. Obe majú okrem toho ešte niečo spoločné. Trikrát boli koncoročnými líderkami renkingu.

Keď sa Heninová rozhodla nečakane ukončiť kariéru, o jej post sa rozdúchal obrovský boj. V najbližších šiestich mesiacoch sa líderka menila šesťkrát. Tenisový trón si podávali Šarapovová, Ivanovičová, Jankovičová i Serena Williamsová. Možno niečo podobné nás čaká aj teraz.

Bartyová totiž WTA požiadala, aby jej meno od pondelka v rebríčku nesvietilo. Mala pritom obrovský náskok. Jej nástupkyňou je od včera Poľka Iga Swiateková. Za ňou je však obrovský boj – Sakkariová, Krejčíková, Sabalenková, Badosová i Kontaveitová ju majú prakticky na dostrel. Predovšetkým posledná z nich má veľmi solídne vyhliadky – neobhajuje veľa bodov z vlaňajška.

Bartyová bola na čele 114 týždňov. Bez prestávky. Jej miesto zaujme odteraz iná hráčka, ona bude hľadať to svoje. Mimo tenisových kurtov, na ktorých zarobila takmer 24 miliónov amerických dolárov.

„Je to veľmi sympatické dievča. Večne usmiate. Každý ju mal rád. Prajem jej, aby bola spokojná,“ zdôrazňuje Cibulková a odkazuje:

„Veľa šťastia, Ash!“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Björn Borg #Ashleigh Bartyová