Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinovej kamarátka je blízko k titulu jednotky. Bartyová sa nechá vyradiť

Ashleigh Bartyová, ktorá nečakane ukončila tenisovú kariéru, sa nechá vyradiť z rebríčka WTA. Od pondelka 4. apríla sa tak novou svetovou jednotkou stane Iga Swiateková, ak uspeje vo svojom prvom zápase na turnaji v Miami. Poľka zaostáva v renkingu za Austrálčankou o 2204 bodov.

24.03.2022 10:10 , aktualizované: 13:43
Ashleigh Bartyová Foto: ,
Ashleigh Bartyová počas tlačovej konferencie v Brisbane, kde oznámila koniec kariéry.
debata (1)

Podľa pravidiel WTA môže hráčka, ktorá ukončila kariéru, ešte zostať v rebríčku, budú sa jej odpočítavať body a vypadne z neho až na konci roka.

Druhou možnosťou je nechať sa vyradiť dobrovoľne hneď. Bartyová túto možnosť využije. Trojnásobná grandslamová šampiónka to potvrdila na štvrtkovej tlačovej konferencii v Brisbane, na ktorej prvýkrát verejne prehovorila po tom, ako deň predtým na sociálnej sieti oznámila svoj šokujúci koniec.

Ashleigh Bartyová Čítajte aj Šok pre tenis. Svetová jednotka je úplne vysilená, ukončila kariéru

„Moje meno vyškrtnú z listiny v ďalšom vydaní rebríčka. Bude to vzrušujúci čas pre WTA Tour s novou svetovou jednotkou,“ vyhlásila 25-ročná Bartyová, ktorá vládla svetovému rebríčku nepretržite 114 týždňov, čo je štvrtá najdlhšia séria v histórii.

Jej ďalšia budúcnosť je zahalená rúškom tajomstva. Bartyová deň predtým na Instagrame iba stručne načrtla, že si chce plniť svoje ďalšie sny.

„Počkajte si a uvidíte,“ odkázala na utorkovej tlačovke. „Nemôžem vám teraz všetko prezradiť. Musíte zostať trpezliví. Trpezlivosť je dobrá vlastnosť. Treba chvíľu počkať.“

Ashleigh Bartyová Čítajte aj Austrália sa dočkala. Bartyová zavŕšila dominantnú jazdu za trofejou

Bartyová už v minulosti raz kariéru ukončila, vtedy si na chvíľu zahrala kriket v Big Bash League a napokon sa k tenisu vrátila. Zahraničné médiá preto špekulujú o jej ďalšej kriketovej či golfovej kariére.

„Na sociálnych sieťach som videla aj niekoľko brilantných fotoshopových kúskov, ktoré ma vyobrazujú ako džokejku. Milujem šport, som do športu zbláznená rovnako ako mnoho Austrálčanov. Šport ma bude vždy lákať. Vždy som bola športovkyňa v tom zmysle, že rada skúšam nové veci.“

O päť rokov mladšia Swiateková predvádza od svojho triumfu na Roland Garros 2020 konzistentné výkony a má šancu premiérovo zasadnúť na tenisový trón.

Iga Swiateková. Foto: SITA/AP, Refugio Ruiz
Iga Swiateková Iga Swiateková.

„Povedali mi, že je možné, že budem jednotkou. Úprimne, keď som si čítala všetky tie správy a začali mi vysvetľovať pravidlá, uvedomila som si, že nemá zmysel nad tým veľmi premýšľať. Musím sa koncentrovať iba na svoju prácu a na aktuálny turnaj,“ povedala počas prípravy na turnaj WTA v Miami, kde ju na úvod čaká Švajčiarka Viktorija Golubicová.

Minulý týždeň vyhrala Swiateková turnaj v kalifornskom Indian Wells a získala druhý titul v sezóne po februárovom triumfe v Dauhe.

Vo svetovom rebríčku má pred najbližšou prenasledovateľkou Mariou Sakkariovou z Grécka 691-bodový náskok. Ak by Swiateková vypadla v Miami v 1. kole a Paula Badosová vyhrala celý turnaj, stala by sa novou svetovou jednotkou Španielka.

karol kučera, ján krošlák Čítajte aj Krošlák o Kučerovi: Len gitara a spev. Nechápe, že som odišiel od Matoviča

Swiateková obdivuje lyžiarsku hviezdu Mikaelu Shiffrinovú. Obe športovkyne si viackrát vymenili komplimenty.

Vlani si fanúšikovia mohli pozrieť ich debatu na instagrame. Dvojica diskutovala o riešení tlaku a dôležitosti psychológie.

"Pred ziskom trofeje na Roland Garros v roku 2020 som sa sústreďovala iba na seba, po turnaji sa vlastne nič nezmenilo. Ale k športu pristupujem inak. A premýšľam nad tým, čo za sebou zanechám,“ uviedla vtedy Poľka.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Shiffrinová radí poľskej senzácii. Američanka tuší, v čom by si ani neškrtla
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ashleigh Bartyová #Iga Swiateková