Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medvedev skryl vlajočku a je v neistote. Bieloruska vytiahne modro-žltú stuhu

Koncom minulého mesiaca zosadil z tenisového trónu Novaka Djokoviča a stal sa prvou mužskou jednotkou po Srbovi, Rafaelovi Nadalovi, Rogerovi Federerovi a Andym Murraym za posledných 18 rokov.

11.03.2022 12:06
Daniil Medvedev Foto: ,
Daniil Medvedev pred turnajom v Indian Wells.
debata (10)

Daniil Medvedev chce propagovať svoj šport napriek zákazu ruských športovcov súťažiť pod národnou vlajkou.

Rodák z Moskvy sa predstaví na prestížnom turnaji v kalifornskom Indian Wells, no nie je si istý, či mu plán pokračovania na podujatiach nenaštrbia sankcie.

Svetové tenisové inštitúcie ATP aj WTA minulý týždeň odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Ruským športovcom zakázali účasť na tímových podujatiach, zatiaľ čo jednotlivci môžu súťažiť na profiokruhoch, no nie pod svojou vlajkou.

V Davisovom pohári aj v Pohári Billie Jean Kingovej sú Rusi obhajcovia trofejí.

Roger Federer Čítajte aj Sponzori Federera neodídu: Aj Rusi majú právo žiť

„Momentálne je to jediný spôsob, ako môžem hrať. O tejto téme je ťažké hovoriť, pretože chcem hrať tenis. Chcem hrať v rôznych krajinách, propagovať svoj šport a to, čo robím,“ citoval 26-ročného víťaza US Open Eurosport.

Podľa neho nie je vylúčené, že po treste pre ruské reprezentačné tímy môžu prísť na rad aj jednotlivci.

„Nikdy neviete. Tenis je zrejme jeden z najindividu­álnejších šprotov na svete. Všetci žijeme na rozličných miestach. Vždy je tu možnosť úplného zákazu, ale dúfam, že k nemu nepríde,“ dodal.

Daniil Medvedev Čítajte aj Preč s ruskou vlajkou. Najlepší tenista sveta poslal odkaz Putinovi

Ako v Kalifornii uviedol pre štátnu agentúru RIA Novosti, verí, že trest bude len dočasný a ruskí športovci budú môcť súťažiť opäť pod svojou vlajkou. Nedávno si ju odstránil zo svojho instagramového profilu.

Zopakoval tiež svoje posolstvo spred niekoľkých dní zo sociálnych sieťach: „Je rovnaké: Chcem mier na celom svete, vo všetkých krajinách. Myslím si, že každý tenista povie to isté.“

Ani Bieloruska Arina Sobolenková nemôže hrať pod svojou národnou vlajkou. V Indian Wells bude nosiť modro-žltú stuhu na podporu Ukrajiny.

Arina Sobolenková. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Aryna Sabalenková Arina Sobolenková.

„Je mi naozaj zle a ľúto Ukrajincov, ktorí vo vojne prišli o svoje domovy. No bohužiaľ to nie je pod mojou kontrolou. Ani to, že nemôžem hrať pod svojou vlajkou. Verím v mier,“ reagovala.

Pri neúčasti Ashleigh Bartyovej a Barbory Krejčíkovej je najvyššie nasadenou hráčkou.

Kosťuková kritizuje reakciu tenisových inštitúcií

Ukrajinka Marta Kosťuková kritizuje reakciu WTA a ATP na ruskú inváziu na území jej domoviny. Ruskí i bieloruskí tenisti môžu naďalej hrať na turnajoch pod hlavičkou spomínaných inštitúcií.

"Tenisové orgány by mali postupovať rovnako ako medzinárodné federácie vo veľkých športoch – vo futbale či v hokeji.

Tenisti nemôžu zaujať k vojenskému konfliktu na Ukrajine neutrálny postoj. Ruskí hráči na čele so svetovou jednotkou Daniilom Medvedevom odcudzujú vojnu, ale jednoznačne neodsúdili ruskú inváziu," citovala slová Kosťukovej agentúra AFP.

Kosťuková v prvom kole turnaja WTA v kalifornskom Indian Wells proti Belgičanke Marine Zanevskej, ktorá sa narodila v ukrajinskej Odese, odvrátila dva mečbaly a zvíťazila 6:7 (5), 7:6 (6), 7:5.

Marta Kosťuková. Foto: SITA/AP, Kamran Jebreili
Marta Kosťuková Marta Kosťuková.

"V mojom súčasnom rozpoložení bolo veľmi ťažké ísť na kurt a odohrať zápas. Ráno som mala obavy, že to nedám a že v žiadnom prípade nemôžem vyhrať.

Marina hrala výborne, ja som sa snažila bojovať. Jej rodičia žijú na Ukrajine v pokojnejšej oblasti, ktorú priamo neohrozuje vojna, ale je prirodzené, že aj ona má obavy. Povzbudila som ju a ubezpečila ju, že jej rodičia sú a budú v poriadku."

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Arina Sobolenková #Daniil Medvedev #ruskí tenisti