Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak chceš, zavolaj mi, naučím ťa hrať tenis. Ukrajinský dravec nechce výnimku

Pred pár mesiacmi mu to na kurte nevyšlo. V kvalifikácii na Australian Open Serhij Stachovskij prehral a pár minút po zápase zverejnil na twitteri status: "Chce niekto raketu? Úplne novú, dokonca podpísanú, z posledného duelu. Myslím, že ju už nebudem potrebovať."

08.03.2022 16:00
Serhij Stachovskij Foto:
Serhij Stachovskij.
debata (2)

O tom, kto si ju z melbournského dvorca číslo jeden, na ktorom sa 36-ročný Ukrajinec rozlúčil s kariérou, odniesol, sa tenista nezmienil. Bol to však deň, kde sa mal jeho život lámať. Po zhone mal prísť oddych. Nekonečné cestovanie chcel vymeniť za rodinu.

O dva mesiace sa vrátil predčasne z dovolenky v Dubaji, zbalil sa a cez Slovensko odišiel do Kyjeva. Bojovať proti ruskej armáde.

Zavolaj mi

Keď bývalý slovenský daviscupový reprezentant Ján Krošlák skončil kariéru, Stachovskij mal sedemnásť a hral na challengerovom turnaji v Košiciach.

„Páčila sa mi jeho dravosť. Aj technicky bol celkom dobre vybavený. Povedal som mu, že ak sa chce naučiť tenis, nech mi zavolá a nechal som mu telefónne číslo. O dva týždne mi zazvonil mobil a Serhij sa prisťahoval do Bratislavy,“ zaspomínal si Krošlák na moment, keď spoznal mladého Ukrajinca.

Narodil sa v roku 1986 v Kyjeve do rodiny profesora urológie a univerzitnej pedagogičky ekonómie. Má dvoch bratov. Okrem rodnej ukrajinčiny hovorí po česky, slovensky, rusky, francúzsky aj anglicky.

Tenis začal hrať v šiestich rokoch. Od trinástich žil v Prostějove, o štyri roky neskôr sa presťahoval na Slovensko. Tunajší jazyk vraj zvládol behom jednej sezóny a dnes len ťažko rozoznáte, že nie je jeho rodný.

„Bol výbušný, ale priznám sa, aj ja som mu dosť nakladal. Nebol zvyknutý na taký tréning, aký som mu nariadil. Pod vplyvom únavy vedel byť aj nervózny. Ale dotiahol som ho na hranicu svetovej stovky,“ doplnil Krošlák.

Stachovskij sa napokon vyšplhal na 31. miesto vo svetovom renkingu, ale azda nikdy nebol taký slávny, ako dnes, keď sa rozhodol brániť vlasť so zbraňou v ruke. Bolo by však veľmi nespravodlivé napísať, že na kurte veľa nedosiahol. Okrem štyroch víťazstiev vo dvojhre na turnajoch ATP (Záhreb 2008, Petrohrad 2009, Hertogenbosch 2010 a New Haven 2010), dokázal niečo, s čím sa nemôže pochváliť hocikto. V roku 2013 vyprevadil Rogera Federera z jeho obývačky. Priamo z wimbledonského dvorca…

Sergej Stachovský Čítajte viac Pošlem peniaze. Kam? Stachovský zverejnil komunikáciu s Djokovičom

Husia koža

Ukrajinec vyhral v 2. kole 6:7 (5), 7:6 (5), 7:5, 7:6 (5). Spôsobom, na ktorý si spomínajú iba tenisoví pamätníci. Stachovskij si bežal na sieť pre volej po každom zo 109 prvých podaní v zápase.

„Nedokážem uveriť tomu, čo som práve videl. Mám husiu kožu po celom tele. Áno, viem, Boris Becker to zvykol robiť, ale on bol stará škola. Dnes všade počúvam, že hrať servis-volej na tráve sa už nedá, lebo je príliš pomalá,“ nadchýnal sa po zápase legendárny John McEnroe.

Stachovskij nebol nadchnutý, ale priam šokovaný.

„Je to moje prvé víťazstvo proti elitnému hráčovi. Čo viac k tomu povedať,“ hľadal inak výrečný Ukrajinec slová. „Ak hráte proti Federerovi na tráve, je to akoby ste súperili s dvomi mužmi. Najprv proti Rogerovi Federerovi a následne proti jeho egu. Ak premôžete oboch, potom je tu stále niekto, kto na vás vytvára tlak. Vravíte si: vážne ho idem zdolať? Je to vôbec možné?“ opisoval svoje pocity.

O dva dni neskôr v Londýne skončil aj on. Tretie kolo bolo na grandslamoch jeho maximom. Dostal sa doň na každom z nich.

Serhij Stachovskij a Roger Federer vo... Foto: Back Page Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Serhij Stachovskij Serhij Stachovskij a Roger Federer vo Wimbledone 2013.

Doma tri deti

Keď sa však reč zvrtne na to, že Stachovskij na konci februára narukoval do ukrajinskej armády, Krošlákov hlas sa nápadne zatiahne.

„V tej chvíli som sedel v parlamente, schvaľovali sme zákon, ktorý mal umožniť vojnou postihnutým Ukrajincom prechod cez hranice. Stachy mi napísal, že odchádza domov bojovať. Keď som to videl, rozplakal som sa. Prišlo mi to strašne ľúto. V Budapešti vedie spokojný rodinný život, má tri deti, neviem, čo ho vedie k tomu, že ide bojovať. Má tam otca s bratom, šiel aj za nimi. Musí to byť niečo veľmi silné,“ pripustil Krošlák, ktorý je dnes poslancom.

Veru, musí… Stachovskí si v čase, keď ruské vojská napadli susedný štát, užívali dovolenku v Dubaji. Tam sa začali v hlave – donedávna ešte tenistu – rodiť ťažké myšlienky. Že je čas vrátiť sa do boja. Tenisovú raketu vymeniť za inú zbraň. Takú, ktorou sa dá zabíjať.

„Takéto rozhodnutie neurobíte bez toho, aby vás neprenasledovali pochybnosti. Mám ženu a tri deti,“ povedal kyjevský rodák pre CNN. „Ak by som zostal doma, cítil by som sa vinný, že som sa nevrátil na Ukrajinu. Teraz som tu, cítim sa vinný, že som ich opustil,“ opisuje veľmi náročné myšlienky a zároveň pripúšťa, že má aj výčitky svedomia.

„Samozrejme, moja žena bola naštvaná. Pochopila môj dôvod, zároveň to vníma ako zradu. Hádam mi raz odpustí,“ dokončil svoju úvahu. Jeho životnou partnerkou je niekdajšia ruská modelka Anfisa Bulgakovová.

Stachy, drž sa!

Spolu majú tri malé deti, najmladšie má tri, najstaršie stále iba sedem. Vek, v ktorom sa deťom smú hovoriť veci, ktoré nie sú pravdivé. Pre ich dobro. Rodičia im preto povedali, že otec je na tenisovom turnaji.

„Narodil som sa tu, sú tu pochovaní aj moji starí rodičia. Chcem históriu, o ktorej by som mohol rozprávať svojim deťom. Každý, kto tu bojuje, kto bráni Ukrajinu, má aj rodinu, deti, bratov a sestry. Napriek tomu sú tu. Prečo by som mal byť výnimkou? Len preto, že som zarobil viac peňazí a mohol ujsť?“ vysvetlil pre BBC, čo ho motivovalo urobiť najťažšie rozhodnutie v živote.

A akými slovami vyprevadil svojho kamaráta Krošlák? „Na to sa nedá povedať nič. Vyšlo zo mňa len: Drž sa!“

„Ťažko to prežívam. Stachy nie je jediný môj zverenec, ktorý tam je. Ďalší žijú na Slovensku, no majú tam svoje rodiny. Každé ráno vstávam s kŕčmi v bruchu a beriem do ruky telefón, čo sa tam deje. Najvážnejšie veci sa totiž stávajú v noci. Je to veľký stres,“ opisuje bývalý hráč.

Stachovskij si medzitým oblieka hnedé maskáče, na hruď nepriestrelnú vestu a okolo pása pripevňuje zbraň. Tenis je už nepodstatný. Aj pre tých, ktorí ho majú v DNA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Serhij Stachovskij