Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov čaká výzva. Chlapec, ktorý je skvelý aj na lyžiach

Ďalší pokus. Prekážka však nikdy nebola tak vysoko ako teraz.

03.03.2022 11:23
SR Bratislava šport tenis DC svetová kval. žreb... Foto: ,
Norbert Gombos a Jannik Sinner počas žrebu kvalifikačného stretnutia Slovensko - Taliansko.
debata

Na slovenských tenistov čaká v piatok a v sobotu v boji o finálový turnaj Davisovho pohára veľmi náročný súper. Supertalentovaný tím Talianska. Na čele so svetovou jedenástkou – Jannikom Sinnerom.

Budúca jednotka v Bratislave?

Kto postúpi, bude hrať na konci sezóny o milióny. Kto prehrá, bude rok čakať. Na ďalšiu šancu. Taliani sú pred očakávaným stretnutím veľkým favoritom.

SR Tenis DC nominácia Čile BAX Čítajte aj Slováci s tým najlepším, Taliani bez Berrettiniho, ale so Sinnerom

A to aj napriek tomu, že do Bratislavy pricestovali bez ďalších veľkých hviezd – v rebríčku ATP siedmeho Mattea Berrettiniho a skúseného Fabia Fogniniho (35.)

Ako prví sa v piatok na tvrdom povrchu v Národnom tenisovom centre predstavia Norbert Gombos a Sinner.

„Jannik je hráč kvalít top 10 a veľký talent, ale Davisov pohár je o inom. Máme výhodu domáceho prostredia. Darí sa mi tu, aj forma je dobrá. Dúfam, že prekvapím a uhrám čo najlepší výsledok,“ vravel po štvrtkovom žrebe 31-ročný Galanťan.

Sinner patrí medzi najväčšie talenty svetového tenisu. Mnohí experti mu predpovedajú, že raz bude jednotkou. Má síce iba 20 rokov, ale už dnes je absolútnou svetovou špičkou.

Legendárny John McEnroe vraví, že taký talent len-tak nenájdete. Pred pár mesiacmi sa špekulovalo, že na jeho tenisový progres by mal dohliadať Boris Becker.

Taliansky tenista Jannik Sinner. Foto: TASR/AP, Michel Euler
Jannik Sinner Taliansky tenista Jannik Sinner.

Sám Sinner však slovo talent nemá rád. Vraví, že vlastne neexistuje.

„Talent má ten, kto pracuje,“ odpovedá, keď mu novinári pripomínajú jeho nevšedné tenisové zručnosti.

V detstve pritom trávil oveľa viac času na svahoch než na kurtoch. Ako pravý Tirolčan si vybíjal energiu na lyžiach, v kategórii do dvanásť rokov patril medzi popredných pretekárov v celom Taliansku.

Okrem lyžiarok si však na nohy obúval aj kopačky, tenis bol pre neho dlho až športom číslo tri. V siedmich rokoch s ním dokonca na rok prestal.

Môžu vyhrať trofej

Lyže alebo raketa? Dlho to bolo nerozhodne. Až keď mal trinásť, ukázal na biely šport. Dovtedy sa mu venoval len dvakrát týždenne.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jannik Sinner (@janniksin)

„Pri lyžovaní neviete, či ste rýchlejší alebo pomalší ako ostatní. V tenise vidíte, či vediete, alebo prehrávate, spoznáte, či musíte niečo zmeniť,“ takto vysvetľuje svoje konečné rozhodnutie.

Aktuálne mu v rebríčku ATP patrí 11. miesto, ale je len otázkou času, kedy sa prebojuje medzi elitnú desiatku.

Po Sinnerovi s Gombosom sa na kurt dostanú slovenská jednotka s talianskou dvojkou. Inak povedané: Alex Molčan (66. v ATP) s Lorenzom Sonegom (21.).

Bude to mimoriadne dôležitý zápas, lebo ak má v piatok niekto väčšiu šancu vybojovať pre daviscupový tím bod, potom je to práve 24-ročný Molčan. V prípade, že by Slovensko prehrávalo po prvom dni 0:2 na zápasy, jeho vyhliadky na postup by boli mizivé.

V sobotu je na programe štvorhra, šancu by mali dostať ortodoxní deblisti Filip Polášek s Igorom Zelenayom. Víťaz vlaňajšieho Australian Open odpovedal na otázku, či sú Taliani ešte silnejší, ako napríklad Kanada s dvojicou Shapovalov – Auger-Aliassime, ktorá hrala v Bratislave pred tromi rokmi.

Norbert Gombos. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Norbert Gombos Norbert Gombos.

„Jednoznačne áno. Nedá sa to porovnať. Shapovalov bol vtedy okolo 20. miesta v rebríčku ATP, Auger-Aliassime na prahu stovky. Taliani majú jeden z najlepších tímov na svete. Môžu vyhrať celý Davisov pohár,“ zamyslel sa Polášek.

Po štvorhre, ktorá odštartuje sobotňajší program, budú nasledovať ešte dva singlové zápasy. V opačnom garde, ako to bude v piatok.

Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára:

SLOVENSKO – Taliansko
piatok: 17.00 Norbert Gombos – Jannik Sinner, Alex Molčan – Lorenzo Sonego
sobota: 15.00 Filip Polášek, Igor Zelenay – Simone Bolelli, Stefano Travaglia, Molčan – Sinner, Gombos – Sonego

Martin Kližan Čítajte aj Kližan si otváral ústa. Tenisový šéf reaguje

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Gombos #slovenskí tenisti #Jannik Sinner #talianski tenisti