Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medvedev? Najlepší zaočkovaný. Nadalova hrozba bola vraj v Srbsku

Už o tri dni sa v Pekingu rozhorí olympijský oheň a začne sa najväčší športový sviatok tohto roka. No svet - nielen športový - aj naďalej žije nedávno skončeným Australian Open.

01.02.2022 06:43
Rafael Nadal Foto:
Pozor, pózuje šampión. Rafael Nadal s trofejou pre víťaza Australian Open.
debata (93)

Prvý tenisový grandslam roka vyvrcholil epickým finále, v ktorom Rafael Nadal po strhujúcej päťsetovej bitke pretlačil Daniila Medvedeva.

Na hlavu Španiela sa neustále hrnie chvála, zo všetkých strán počúva ódy na svoju hru, nezlomnosť, bojovnú povahu, akou sa pýši len málokto.

Nie div, veď jeden z najlepších hráčov histórie predviedol obrat, v ktorý už možno neverila ani časť jeho najvernejších fanúšikov.

Ozývajú sa však aj hlasy, ktoré jeho triumf a zisk rekordného 21. grandslamového titulu spochybňujú.

Daniil Medvedev Čítajte viac Medvedev si vylial srdce: Ste zaujatí voči Rusku. Chlapec dnes prestal snívať

Jeden taký zaznel aj v Británii. Športový novinár Oliver Brown z rešpektovaného denníka The Telegraph neváhal kritizovať. Ani nie tak Nadala, ako priebeh a okolnosti, ktoré jeho úspechu predchádzali.

„Ohromujúci, neslýchaný, bezkonkurenčný. Taký bol triumf Rafaela Nadala,“ píše Brown, ktorého cituje srbský Blic.

Pred rodákom Z Malorky sňal pomyselný klobúk z hlavy, uznal jeho výnimočnosť, no nezabudol podotknúť, že nebyť deportácie Novaka Djokoviča z Austrálie, mohlo všetko dopadnúť inak.

„Poníženie deväťnásobného šampióna Australian Open vrhá na jeden z najväčších tenisových počinov tieň. Nadalova cesta k trofeji bola aj preto o čosi jednoduchšia,“ tvrdí Brown.

A píše o dôležitej podmienke, aby ktokoľvek mohol byť v danom odvetví skutočne najlepší.

Epické finále Australian Open Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Rafael Nadal a Daniil Medvedev po finále...

„Aby ste boli najlepší, mali by ste zdolať toho najlepšieho. To sa v Nadalovom prípade nestalo,“ dodáva britský novinár.

Svoje tvrdenie zdôvodňuje jednoducho. A v podstate očakávane.

„Medvedev nebol najlepším hráčom, akému mohol Nadal čeliť. Bol najlepším medzi zaočkovanými. Najväčším nebezpečenstvom pre Nadala bol ten, ktorý sedel v čase finále 15-tisíc kilometrov ďaleko. Ako každý vie – v Belehrade,“ myslí si Brown.

„Číslo 1 skrátka chýbalo. Na tom však väčšine nezáleží. V niektorých častiach sveta panuje zhoda, že Djokovič je skrátka nebezpečný antivaxer, ktorý si svoj status plne zaslúži,“ priostruje žurnalista.

Daniil Medvedev, Rafael Nadal Čítajte viac Publikum proti Medvedevovi? Austrálsky kotol má úctu k legendám

Takéto tvrdenia však považuje za hlúpe.

„Každý milovník tenisu by mal túžiť po tom, aby Djokovič, Nadal a Federer bojovali o najväčšie trofeje. A nie, aby boli súčasťou pretekov, v ktorých vlády démonizujú neočkovaných,“ upozorňuje na záver.

Tak či onak, faktom po dvojtýždňovom dobrodružstve v Melbourne zostáva, že v bitke o najúspešnejšieho tenistu všetkých čias má Nadal momentálne o jeden dielik veľkej skladačky navrch.

Djokovič však zbrane neskladá. No otázne je, kde a kedy ich bude môcť použiť.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Daniil Medvedev #Australian Open 2022