Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyťahané tričko, talent i lážo-plážo. Medvedev pripomína Mečířa

Je legendou československého tenisu. V roku 1980 spolu s tímom získal Davisov pohár, o štyri roky vyhral vo štvorhre US Open, o ďalšie dva Roland Garros. V nedeľu si Tomáš Šmíd (65) sadol pred televízor a sledoval jeden z najnapínavejších zápasov tenisovej histórie.

31.01.2022 16:28
Daniil Medvedev Foto:
Daniil Medvedev.
debata (3)

„Takmer šesť hodín na gauči je fuška, občas som sa musel aj postaviť. Ale tep mi už neskákal,“ smeje sa legendárny hráč pri myšlienke na veľké finále Australian Open medzi Rafaelom Nadalom a Daniilom Medvedevom.

Koho ste v nedeľu ráno favorizovali?

Od začiatku som vravel, že vyhrá Nadal. Prekvapilo ma, keď pred rozhodujúcim setom McEnroe i Wilander predpovedali triumf Medvedeva. Nadal je neuveriteľný buldog, má jediný cieľ – skoliť súpera. Nikdy nič nedá zadarmo. Je to veľký harcovník, zaslúži si rešpekt.

Za stavu 0:2 na sety sa viacerí experti zhodovali, že je po zápase…

Kdeže, ani náhodou. Po druhom sete mi z Mníchova zavolal syn a vravel, že sa už iba dohráva. Vravím mu: pozor na to, Nadala za žiadnych okolností nemôžeš odpísať. Takého bojovníka len tak nenájdete. Aj pre tenis je lepšie, že vyhral on. I preto, že pred turnajom všetci spomínali iba Medvedeva s Djokovičom.

Čo napokon rozhodlo?

Šiesta hra tretieho setu. Medvedev sa trošku zľakol. Viedol 3:2 a 40:0 pri Nadalovom podaní, potom však pokazil dve neuveriteľne ľahké lopty. Akoby to podcenil. Rus niekedy naozaj pôsobí, že to hrá „lážo-plážo“. Teraz sa mu to vypomstilo.

Čiže na začiatku obratu bola Medvedevova ľahkovážnosť?

Pôsobí to tak. Občas sa tvári, že je niekde na víkendovom turnaji. Má to v mentalite.

Možno je to „choroba“ veľmi talentovaných tenistov…

Bude na tom niečo. Medvedev mi veľmi pripomína vášho Miloša Mečířa. Aj on hral ako veľký pán, McEnroe, Wilander, Edberg, všetkým z neho naskakovala husia koža. Miloš bol bohém. Aj skvelý chlap, prosím, pozdravte ho odo mňa. Tiež mal trošku vyťahané tričko ako Daniil, žiadny upravený elegán, všakže? (smiech)

Raz som s ním hral štvorhru na turnaji Masters, on s ňou však nemal prakticky žiadnu skúsenosť. Všetkých sme zdolávali, Miloš returnoval vľavo, vpravo, ostatní z neho boli hotoví. Keď dal boh niekomu talent, potom jemu. A Medvedevovi tiež.

Epické finále Australian Open Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Rafael Nadal a Daniil Medvedev po finále...

V nedeľu mu to však nestačilo…

Spomeňte si, ako zmietol Djokoviča vo finále Flushing Meadows. Tam lepšie podával, teraz si musel každý bod vydrieť. Raz som sa prebojoval do singlového štvrťfinále US Open, poviem vám, na tom betóne to je pre telo každého tenistu hotový očistec. Ďalšie dva dni ma boleli nohy. Nadal to nakoniec nevyhral vďaka svojej tenisovej ruke, ale úžasnou bojovnosťou. Keď sa raz ten chlapec zahryzne, už nepustí. To je celý on.

Keď ohlásil, že sa chytá do Austrálie, koľko by ste naňho stavili?

Veľa nie. Bol zranený, veľa toho neodohral. Všetci hovorili o Djokovičovi, Medvedevovi a Zverevovi. Ale opäť: Nadala nikdy neodpisujte. Nikdy!

Ruku na srdce – ani vy ste to nikdy neurobili?

Veľa sa hovorilo o jeho zraneniach a kolenách. Ale nikdy som nepovedal, že toto je už koniec. Má obrovskú vôľu.

Je odteraz najlepším hráčom všetkých čias?

V mojich očiach je najlepší Federer. Má v sebe obrovskú ľahkosť. Ak by som si mal kúpiť lístok na zápas, potom na Švajčiara. A možno na Kyrgiosa, lebo ten je zasa blázon (úsmev). Na Djokoviča s Nadalom asi nie. Ale úspešnosť nakoniec aj tak budeme hodnotiť zbierkou grandslamových titulov.

Ako dlho ešte budeme sledovať preteky medzi Nadalom a Djokovičom?

Nadal má 35, dve sezóny ešte dá. Obaja sa udržiavajú, už nehrajú kade-tade, turnaje si vyberajú a zároveň nechávajú priestor na oddych. Samozrejme, Djokovič môže vydržať o niečo dlhšie. Ten však nie je zaočkovaný, nikto nevie, čo nás čaká, či to od neho budú aj naďalej vyžadovať. Z veľkej trojky mu dlhodobo verím najviac, ale teraz neviem. Sám som zvedavý.

Tomáš Šmíd. Foto: Beránek Michal / CNC / Profimedia
Tomáš Šmíd Tomáš Šmíd.

A čo Medvedev, bude čoskoro svetovou jednotkou?

Zrejme áno. Má všetky predpoklady. Problémy mu môžu robiť Tsitsipas aj Zverev.

Rus po zápase namietal správanie sa fanúšikov. Bolo cez čiaru?

Bola to daň za to, že ľudia veľmi priali Nadalovi. Djokovič s tým bojuje celý život – je to super tenista, ale nikdy nebol taký obľúbený ako Federer. Za mojich čias to tak mal Lendl, populárnou celebritou ako McEnroe sa nestal. Nie je ľahké byť v podobnej pozícii, nehráte len proti súperovi, ale aj proti divákom.

Medvedev si myslí, že na Západe mu neprajú preto, že je Rus. Zmizla vôbec z tenisového sveta železná opona?

Niečo z nej zrejme zostalo. Ale žiaľ, celá spoločnosť je rozdelená. V tenise je aj kus politiky.

Čo si myslíte o kauze Djokovič, ktorá predchádzala Australian Open?

Žijem v Taliansku, mám tri dávky vakcíny, tu sa bez toho žiť nedá. Ale Djokovičovi právnici mali pravdu: nikde inde vo svete to zatiaľ nie je povinné, šanca, že nakazí hráča, ktorý je 50 metrov od neho, je minimálna. Domov poslali zdravého hráča, to je predsa absurdné. Jeho pozícia však bola neudržateľná.

Prečo?

Austrálčan John Fitzgerald, s ktorým som kedysi vyhral dva grandslamy, mi potvrdil, že tamojší premiér je taký nepopulárny, že ak by Novaka nechal hrať, ľudia by mu to spočítali. Na druhej strane aj Tsitsipas má pravdu, ostatní by v tom prípade zasa vyzerali ako idioti. Je to veľmi smutný príbeh. Do Austrálie letíte takmer celý deň a potom vás otočia. Ja som tam bol šesťkrát a viac sa mi už nechce. Nie je to zábava.

Daniil Medvedev Čítajte viac Medvedev si vylial srdce: Ste zaujatí voči Rusku. Chlapec dnes prestal snívať

Prečo sa pri tenistoch tak často skloňuje slovo vzor? Pri Diegovi Maradonovi nikto nikdy neriešil, ako vplýva na druhých…

Robia to novinári. Nafukujú to. Ale mať možnosť spojiť svoju firmu so značkou Roger Federer, to by chcel asi každý. Djokovič je veľmi inteligentný človek, ovláda mnoho jazykov, je však svojský. Je to Srb.

Krivdí sa mu?

Trošku áno. Má to ako Lendl, jeho veľkosť tiež nikdy dostatočne nedocenili. Raz som však komentoval turnaj v Belehrade, neďaleko má luxusnú reštauráciu. Ani si neviete predstaviť, aký tam je kráľ. Sú miesta, kde ho velebia. Uvidíme, ako sa to s ním teraz vyvinie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Daniil Medvedev #Australian Open 2022 #Tomáš Šmíd