Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevedel, či sa vráti medzi elitu. Nadal má po veľkom obrate grandslamový rekord

Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal druhýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na Australian Open a získal rekordný 21. grandslamový titul.

30.01.2022 15:13 , aktualizované: 16:56
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal s víťaznou trofejou z Australian Open, v pozadí zdolaný Daniil Medvedev.
debata (153)

Vo vyše päťhodinovom päťsetovom finále zdolal v pozícii turnajovej šestky nasadenú dvojku Rusa Daniila Medvedeva po skvelom obrate 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5.

Španiel sa na čele historických tabuliek odpútal od Švajčiara Rogera Federera a Srba Novaka Djokoviča, ktorí majú na konte 20 grandslamových trofejí.

Tridsaťpäťročný španielsky ľavák zároveň na šiesty finálový pokus po druhý raz v kariére ovládol Australian Open, predtým triumfoval v Melbourne Parku ešte v roku 2009.

Nadal aktuálne má na konte 90 víťazných turnajov z hlavnej profesionálnej úrovne, za posledné dva roky sa s víťaznou trofejou tešil len po piaty raz.

Nadalov triumf je o to výnimočnejší, že v predchádzajúcom polroku pauzoval v súťažnom tenise pre zranenie a pred Vianocami prekonal koronavírus.

"Musím pogratulovať Rafovi. hrať zápas päť a pol hodiny a prehrať, to je veľmi náročné. Na druhej strane Nadal je veľký šampión, lebo vyhrať rekordný 21. grandslamový titul po dlhej pauze a po obrate z 0:2 na sety je niečo úžasné.

Spolu so svojím tímom sme robili maximum, ale tentoraz to nevyšlo. Verím, že dostanem ešte ďalšie šance. Pokúsim sa byť nabudúce o čosi lepší," uviedol Medvedev v prvej reakcii po zápase.

Epické finále Australian Open Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Rafael Nadal a Daniil Medvedev po finále...

"Rozumiem, že je to pre Daniila ťažké, lebo viedol 2:0 na sety. Nepochybujem o tom, že túto trofej v Austrálii ešte viackrát získa, je to budúci šampión. Ja som úplne zničený, nechápem, ako som to mohol zvládnuť. Je to jeden z najemotívnejších večerov môjho života. A teraz mi došli slová…

Je to úžasné, čo sa stalo. Pred polrokom som si nebol istý, či sa vôbec vrátim na profesionálny okruh, a teraz tu stojím pred všetkými fanúšikmi a priaznivcami tenisu s trofejou.

Ďakujem všetkým za podporu a lásku. Tieto dva týždne mi zostanú navždy v srdci. Verím, že o rok sa zase vidíme a že toto nebol môj posledný Australian Open," povedal Nadal po finále počas slávnostnej ceremónie odovzdávania cien.

Ako sa zrodil veľký obrat

Medvedev sa hneď v treťom geme finálového duelu dostal k dvom brejkbalom. Nadal ich odvrátil a udržal si servis, no Rusa to nevyviedlo z miery. Za stavu 2:2 čistou hrou prelomil podanie súpera a dostal sa na koňa.

Španiel znervóznel, za stavu 2:4 aj vinou dvoch dvojchýb opäť prišiel o servis a Medvedev po potvrdení brejku získal prvý set jasne vo svoj prospech. Rus veľmi dobre čítal hru, vedel si poradiť s Nadalovými bekhendovými slajzami a pretlačiť ho v dlhých výmenách.

Daniil Medvedev, Rafael Nadal Čítajte aj Dramatické finále Australian Open sme sledovali ONLINE

Španiel však nemienil predať kožu lacno a v druhom sete mal dlho navrch. Za stavu 2:1 si po strhujúcej výmene zakončenej ukážkovým bekhendovým stopvolejom vypracoval prvý brejkbal v zápase. Ten aj premenil a následne zvýšil na 4:1.

Medvedev v ďalších minútach znížil na 3:4, no v ôsmom geme opäť zaváhal na podaní a Nadal išiel servovať na víťazstvo v sete. Po odvrátení štyroch brejkbalov sa prepracoval k setbalu, nepremenil ho však a Medvedevovi sa napokon podarilo znížiť na 4:5.

Daniil Medvedev Čítajte aj Rozhodca reagoval na „malú mačku“ od Medvedeva. Ozval sa aj Serenin manžel

O osude druhého setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom viedol Nadal 5:3, Medvedev však vzápätí získal štyri body za sebou. Pri setbale sa zaskvel ukážkovým bekhendovým obhodením.

V treťom dejstve mal Medvedev za stavu 3:2 k dispozícii tri brejkbaly, no Nadal vďaka veľkej bojovnosti všetky tri odvrátil, čo ho nakoplo. Za stavu 4:4 zobral Medvedevovi podanie a tretí set dotiahol do úspešného konca čistou hrou.

Rus začal byť frustrovaný z toho, že pri jeho chybách fanúšikovia až príliš hlasito dávajú najavo sympatie voči Nadalovi a viackrát im ironicky zatlieskal. Na začiatku štvrtého setu Medvedev dvakrát prišiel o podanie a Španiel sa dostal do vedenia 4:2.

Ashleigh Bartyová Čítajte aj Austrália sa dočkala. Bartyová zavŕšila dominantnú jazdu za trofejou

Rus sa často pokúšal o stopbaly, no tie mu nevychádzali a Nadal ho nekompromisne trestal. Španielovi výborne fungoval bekhend po čiare a podarilo sa mu vynútiť si piaty set.

Hneď v jeho úvode Nadal nevyužil brejkbal, za stavu 2:2 však po skvelom forhende po čiare opäť Medvedevovi vzal servis a bol blízko k zisku rekordného grandslamového titulu.

Za stavu 5:4 a 30:0 ho od víťazstva delili dve loptičky, Rus získal na returne štyri fitíny za sebou a vyrovnal na 5:5, no v jedenástom geme ho opäť zradilo podanie a Nadal už ďalšiu príležitosť z rúk nepustil.

Pri vlastnom servise premenil hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Medvedevom na 4:1. V Melbourne nadviazal na triumf nad Rusom z finále US Open z roku 2019, ktoré bolo tiež na päť setov.

Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková Čítajte aj Trofej zo štvorhry berú Češky. Ich krajan opustil kurt na vozíku

Medvedev prehral druhé finále Australian Open

Nadal v tomto roku ešte neokúsil trpkosť prehry, začiatkom januára vyhral v Melbourne turnaj ATP. V nedeľu vybojoval už svoju 90. singlovú trofej na najvyššej profesionálnej úrovni.

Španiel je štvrtý hráč, ktorý uspel na každom podujatí veľkej štvorky minimálne dvakrát. Trinásťkrát zdvihol nad hlavu Pohár mušketierov na Roland Garros v Paríži, štyrikrát vyhral US Open a dvakrát Wimbledon.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Australian Open (@australianopen)

Vďaka nedeľňajšiemu víťazstvu zinkasuje prémiu 2,875 milióna austrálskych dolárov pred zdanením, do svetového rebríčka ATP mu pribudne 1500 bodov.

Medvedev nevyužil šancu na zisk druhého grandslamového titulu, vlani v septembri nenašiel premožiteľa na US Open. Rus prehral druhé finále Australian Open za sebou.

Vlani neuhral ani set proti Srbovi Novakovi Djokovičovi, ktorého pred začiatkom tohtoročného turnaja deportovali z Austrálie a nemohol obhajovať titul.

Muži – dvojhra – finále:

Rafael Nadal (Šp.-6) – Daniil Medvedev (Rus.-2) 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5

Najväčší šampión v histórii, znie z médií

Prečítajte si ohlasy svetových médií na Nadalov triumf.

Marca (Šp.): „Rafa je po epickom obrate najlepší tenista v grandslamovej histórii.“

Mundo Deportivo (Šp.): „Najväčší šampión v histórii. Rafa Nadal vyhral druhýkrát Australian Open a získal rekordný 21. grandslamový titul.“

Sport-express: (Rus.): „Medvedev vo finále proti Nadalovi nevyužil vedenia 2:0 na sety, na druhý grandslamový titul si musí ešte počkať.“

Rozradostený Rafael Nadal so svojím tímom. Foto: SITA/AP, Simon Baker
Rafael Nadal Rozradostený Rafael Nadal so svojím tímom.

Gazzetta dello Sport (Tal.): „Nadal, si nesmrteľný. Rafa po skvelom obrate zdolal Medvedeva a vybojoval 21. titul z podujatí veľkej štvorky.“

L'Equipe (Fr.): „Nadal je grandslamový kráľ.“

DPA (Nem.) : „Nadal dosiahol najväčší míľnik v úspešnej kariére. Vo finále Australian Open proti Medvedevovi otočil z 0:2 na sety a prekonal Federera i Djokoviča v počte grandslamových titulov.“

AP (USA): „Nadal získal rekordný grandslamový titul. Vo finále však musel prejsť tŕnistú cestu, aby zdolal Daniila Medvedeva.“

idnes.cz: „Epické finále Australian Open. Nadal zmazal dvojsetové manko a teší sa z 21. grandsla­mového titulu.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
153 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Australian Open #Daniil Medvedev