Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadala delí od rekordného titulu posledný krok. Medvedev má motiváciu navyše

Španielsky finalista Rafael Nadal si po šiesty raz v kariére zahrá vo finále dvojhry mužov na Australian Open v Melbourne.

28.01.2022 09:49 , aktualizované: 14:36
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal oslavuje postup do finále Australian Open.
debata (50)

V semifinále Nadal potreboval štyri sety a takmer tri hodiny na prekonanie odporu Taliana Mattea Berrettiniho, turnajová šestka napokon zdolala sedmičku 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

Pre daždivé počasie sa hralo pod zatiahnutou strechou Arény Roda Lavera, čo mala byť drobná výhoda pre Berrettiniho, ale nebola.

Nick Kyrgios Čítajte viac Bartyová zvalcovala ďalšiu súperku. Austrálski zlí chlapci sú vo finále

Nadal premenil prvý mečbal pri svojom podaní, keď mu súper pomohol nevynútenou chybou z bekhendu. Na 35-ročného ľaváka z Malorky čaká v nedeľu dvadsiate deviate grandslamové finále a v ňom bitka o historický 21. grandslamo­vý titul.

To všetko stihol od svojho prvého finále na Roland Garros 2005, celkovo má od roku 2003 v nohách 63 grandslamových turnajov.

Jeho súperom bude Rus Daniilom Medvedev, ktorý zdolal Gréka Stefanosa Tsitsipasa 7:6 (5), 4:6, 6:4, 6:1.

Filip Polášek, John Peers Čítajte viac Slovensko prišlo o poslednú nádej. Polášek v Melbourne neobháji titul

"Všetko, čo ma práve teraz zaujíma, je Australian Open a nadchádzajúce finále. Historické súvislosti zatiaľ neriešim.

Trochu si teraz užijem postup do finále a potom sa naplno skoncentrujem na posledný zápas," uviedol Rafael Nadal v prvom pozápasovom rozhovore s Jimom Courierom na kurte.

Na margo toho, že sa hralo pod zatiahnutou strechou, skonštatoval:

„Všetci vedia, že obľubujem skôr vonkajšie podmienky ako vnútorné pod strechou. Zatvorený štadión však vyzeral úžasne, bolo to ešte viac hlučnejšie ako zvyčajne a veľmi som si užíval túto atmosféru.“

Novak Djokovič Čítajte aj Je deportácia Djokoviča najväčšou športovou kauzou? A čo Piešťany 1987?

Nadal v prvých dvoch setoch vyučoval Berrettiniho z taktiky hry a efektívnosti úderov. V oboch prípadoch brejkol spomaleného súpera v úvode setov a neskôr si bez problémov podržal svoj servis.

Španiel urobil v úvodných dvoch setoch dovedna iba sedem nevynútených chýb, zatiaľ čo Talian sedemnásť. Nadal vytrvalo búšil do Berrettiniho bekhendu a napokon mu uštedril víťazný úder do forhendovej časti kurtu.

Finalista vlaňajšieho Wimbledonu sa vôbec nedostával k svojej typickej nátlakovej hre z forhendu a miestami sa zdalo, že je zrelý na uterák. Berrettini za 85 minút prehrával 0:2 na sety, keď uhral iba päť gemov.

V treťom sete však Talian zlepšil podanie a bilanciu pravdy prvýkrát v zápase preklopil na stranu víťazných úderov (9–7). Naopak Nadal v treťom sete urobil viac nevynútených chýb ako zahral „winnerov“ (7–6) a keď v ôsmom geme prvýkrát prišiel o svoje podanie, jeho súper sa konečne dostal do zápasu.

Berrettini vzápätí čistou hrou doservoval set na 6:3. Vo štvrtom dejstve Talian úplne ľahko vyhrával svoje podanie, lenže Nadal mal výhodu, že servoval ako prvý a tiež nepustil súpera k brejkbalom.

Za stavu 4:3 pre Nadala jeho o 11 cm vyšší rival nečakane predviedol tri nevynútené chyby z forhendu, ktorý ho sklamal v najmenej vhodnej chvíli. Dravec Nadal sa ujal vedenia 5:3 a svoje podanie už nepustil z rúk. V deviatom geme relatívne ľahko ukončil zápas.

"Odohral som dva najlepšie sety za veľmi dlhý čas. Lenže ja viem, čoho je Berrrettini schopný, preto som ešte očakával odpor. V treťom sete si začal chodiť po údery a zlepšil sa. Nakoniec som si svoje vytrpel a musel bojovať.

Je to potrebné na to, aby som postúpil. Veľmi si vážim tento postup do finále. Matteo je charizmatický hráč. Želám mu len to najlepšie a myslím si, že má pred sebou veľkú budúcnosť," pokračoval Nadal v analýze zápasu.

482276635 Čítajte viac Ty ruské hovädo, urážal syn ruskej mamky. Uvidí Austrália niečo podobné?

„Berrettini mal svoje šance v zápase, ale celkovo neuspel, lebo Nadal je jednoducho lepší tenista,“ uviedla americká legenda John McEnroe vo vysielaní Eurosportu.

Španiel priznal, že má veľmi rád Australian Open, hoci z doterajších piatich finálových účastí vybojoval len jeden titul – ešte pred 12 rokmi.

"Pred pár mesiacmi som vôbec nevedel, či budem ešte schopný hrať tenis na najvyššej úrovni. O postupe do finále Australian Open sa mi ani len nesnívalo.

V minulosti som v Melbourne prehral veľa tesných finálových duelov, či už s Rogerom Federerom alebo s Novakom Djokovičom. Teraz si to chcem užiť a pokúsim sa vyhrať," dodal trinásťnásobný šampión Roland Garros.

Britain Wimbledon Tennis djokovič Čítajte viac Vakcínu tam nepotrebuje. Djokovič oznámil, kedy sa vráti na kurty

Medvedev sa môže stať jednotkou

V prípade nedeľňajšieho triumfu by sa stal Medvedev prvýkrát svetovou jednotkou. Na poste lídra rebríčka ATP môže vystriedať Srba Novaka Djokoviča, s ktorým vlani neuhral v dueli o titul ani set.

Na začiatku zápasu si nasadená dvojka Medvedev i štvorka Tsitsipas suverénne vyhrávali svoje podania.

Za stavu 4:4 mal vlaňajší šampión US Open k dispozícii štyri brejkbaly, ani jeden však nepremenil a o prvom sete napokon rozhodol tajbrejk.

V jeho úvode viedol Tsitsipas 4:1, no Medvedev vyrovnal a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:5 premenil prvý setbal, keď forhend z rakety Gréka skončil za základnou čiarou.

Tsitsipas sa rýchlo zmobilizoval, hneď na začiatku druhého dejstva zobral Medvedevovi servis a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. V šiestom geme síce prišiel o servis, za stavu 4:4 však po Medvedevovej dvojchybe opäť súpera brejkol a šancu vyrovnať na 1:1 na sety už z rúk nepustil.

Medvedev sa u empajrového rozhodcu sťažoval, že Grék dostáva od svojho otca Apostolosa Tsitsipasa nepovolený koučing.

Na začiatku tretieho setu stratil koncentráciu a Tsitsipas sa dostal k dvom brejkbalom, Medvedev ich však odvrátil, čo ho povzbudilo.

Za stavu 5:4 proti podaniu Tsitsipasa sa vďaka sérii winnerov dostal do vedenia 40:0 a druhý setbal premenil. Medvedev bol na koni, vo štvrtom dejstve dvakrát prelomil Tsitsipasovo podanie na 4:1 a nadviazal na triumf nad Grékom z vlaňajšieho semifinále Australian Open.

"Zlomový bol úvod tretieho setu, v ktorom som odvrátil dva brejkbaly. To ma nakoplo. Po strate druhého dejstva som vypenil a zbytočne stratil koncentráciu, bola to chyba, no našťastie som sa cez to dostal.

Daniil Medvedev Čítajte viac Ste hlúpy? Medvedev vybehol na rozhodcu kvôli Tsitsipasovmu otcovi

V závere tretieho setu mi vyšlo pár obhodení, čo mi dodalo veľa energie i sebavedomia. Už sa teším na finále. Pokúsim sa Rafovi odplatiť prehru z finále US Open z roku 2019. Vtedy to bol päťhodinový päťseťák.

Určite bude nedeľňajší zápas sledovať aj Novak Djokovič. Rafa nastúpi s vidinou zisku rekordného 21. grandslamového titulu, no pokúsim sa podať maximálny výkon a zvíťaziť," povedal Medvedev v pozápasovom rozhovore.

Muži – dvojhra – semifinále: Daniil Medvedev (Rus.-2) – Stefanos Tsitsipas (Gr.-4) 7:6 (5), 4:6, 6:4, 6:1, Rafael Nadal (Šp.-6) – Matteo Berrettini (Tal.-7) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Australian Open #Daniil Medvedev