Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Všetci ste skorumpovaní! Nadalovmu súperovi praskli nervy

Fyzicky zničený. Mentálne unavený. Jednou nohou už doma. Napriek tomu je Rafael Nadal v semifinále Australian Open.

25.01.2022 15:02
Denis Shapovalov, Rafael Nadal Foto: ,
Rozladený Denis Shapovalov a Rafael Nadal počas vzájomného súboja.
debata (47)

V zápase o postup medzi najlepšiu štvorku zdolal po veľkom boji Kanaďana Denisa Shapovalova 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3. Duel trval viac ako štyri hodiny.

O možnosť hrať v nedeľňajšom finále zabojuje proti sedmičke turnaja Talianovi Matteovi Berrettinimu.

Ak by zdolal aj posledné dve prekážky, získal by 21. grandslamový titul. Toľko ich nemá žiadny tenista v histórii.

Rafael Nadal Čítajte viac Dve výhry od rekordu. Nadal prekonal žalúdočné problémy aj päťsetový odpor

Krik na rozhodcu

Bolo to hore a dole. Po úvodných dvoch setoch by na 22-ročného Shapovalova nikto nestavil ani deravý groš.

Tenisový expert José Morgado v tej chvíli na twitteri napísal: „Zdá sa, akoby Denis nevidel ani jeden z 58 duelov Nadala s Djokovičom.“

Skúsený Španiel mal všetko pod kontrolou a Kanaďanovi dokonca praskli nervy. V jednom momente verbálne napadol rozhodcu, keďže sa mu zdalo, že Nadal pri jeho podaní zbytočne zdržiava. „Všetci ste skorumpovaní,“ zakričal z plného hrdla v zaplnenej Rod Laver aréne.

Od tretieho setu však bol na kurte pánom, o štvrtom, v ktorom spravil iba päť nevynútených chýb, to platí dvojnásobne. Navyše na Nadalovi boli badať známky únavy a nechal sa ošetrovať.

Už 35-ročný Malorčan sa však po krátkej prestávke zmobilizoval, hneď v úvode rozhodujúceho setu prelomil súperovo podanie a potom sa už sústredil iba na to vlastné.

Nehral úžasne, skôr Kanaďan predvádzal tenis opäť hlboko pod svoje možnosti. Aj v tomto zápase sa potvrdilo, že ak chcete zdolať legendu, nemôžete začať hrať za stavu 0:2 na sety.

Po dueli sa najviac rozoberal moment, v ktorom Shapovalov zaútočil na empajrového rozhodcu. Na otázku novinárov, či si myslí, že Nadal požíva u rozhodcov nejaké výhody, odpovedal nekompromisne. „Samozrejme, že áno. Na sto percent.“

Nadal neskôr tento slovný atak elegantne odreturnoval. „Je mladý a všetci vo svojej kariére robíme chyby. Aj ja som urobil veľa chýb, keď som bol mladší. Denis neskôr pravdepodobne pochopí, že dnes nemal pravdu.“

Filip Polášek, John Peers Čítajte viac Slovensko prišlo o poslednú nádej. Polášek v Melbourne neobháji titul

Už nemá 21 rokov

To, že Nadal medzi dvomi výmenami často prekračuje časový limit, je fakt. Aj to, že na to v minulosti niektorí jeho protihráči poukázali. V utorok sa k nim pridal aj popredný francúzsky tréner Patrick Mouratoglou.

„Shapovalova možno premohli emócie a zašiel priďaleko, ale chce tým povedať, že väčšina rozhodcov sa nespráva ku každému rovnako a ja s tým súhlasím.“

Kanaďan po poslednej výmene rozbil raketu, ktorá zostala symbolicky niekoľko minút ležať na kurte.

„Mám pocit, že som ho mal na rakete. V treťom, štvrtom i piatom sete som bol lepší. Mal som viac šancí na víťazstvo. Jeden zlý gem… Štve ma to,“ dodal rodák z Tel Avivu.

A Nadal? Po premenenom mečbale dvihol ruky do vzduchu a bolo na ňom badať veľkú úľavu.

„Poviem úprimne, ani neviem, ako som vyhral tento zápas. Bol to náročný a horúci deň. Dva dni voľna mi padnú vhod, predsa len, už nemám 21 rokov.“

Španiel sa len nedávno vrátil na dvorce po dlhej pauze zavinenej zranením. S tým, že by mohol zaútočiť na grandslamový titul, sa príliš nepočítalo.

Teraz sa však o tom začína čoraz viac rozprávať. V utorok síce ukázal, že je zraniteľný, ale aj to, že si za každých okolností dokáže poradiť.

„Že 21. grandslam? Moje budúce šťastie nezáleží od toho, či vyhrám viac veľkých titulov ako ostatní. Som poctený už len tým, že som súčasťou partie ako Djokovič a Federer. Nepociťujem voči ním žiadnu súťaživosť,“ povedal na záver Nadal.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Australian Open #Denis Shapovalov