Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nitka nezostala suchá. Kližan si podal (skoro) každého

Emotívnymi prejavmi nikdy nešetril priamo na kurte, voľný priechod pocitom necháva aj pri debatách. Martin Kližan nepatrí k ľuďom, ktorí zahmlievajú či sú pre nich rôzne témy tabu.

21.01.2022 07:21
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata (19)

Niekdajšia slovenská jednotka a kedysi 24. hráč svetového rebríčka sa otvoril aj v rozhovore pre portál tenisovysvet.sk.

A verte, na nikom, na koho prišla reč, nenechal nitku suchú.

Tak napríklad…

„Perspektíva slovenského tenisu? Pokiaľ sa bude uberať rovnakým smerom, vidím ju veľmi biedne. U nás platí, že ak hráč vyhrá v priebehu dvoch rokov jeden malý turnaj, ľudia na zväze z toho žijú a tvária sa, akú robia super robotu. Teda nie samotní hráči, ale zväzoví funkcionári,“ rozhovoril sa Bratislavčan.

Martin Kližan Čítajte viac Novaka rozsekali. Zvalcovala ho očkovacia hystéria + ohlasy tlače

A pokračoval: "Systém slovenského tenisu je mimoriadne zle nastavený. Dokonca si trúfam povedať, že tu systém v pravom slova zmysle ani neexistuje.

Ani krátkodobý ani dlhodobý. Vedenie nášho tenisu pracuje hurá systémom, v rámci ktorého dostane nejaký balík peňazí od štátu aj od sponzorov a následne koná tak, ako mu to pre daný rok vyhovuje. Vôbec nepremýšľa dopredu."

Problém vidí Kližan, okrem iného, v Igorovi Moškovi, generálnom sekretárovi Slovenského tenisového zväzu.

„Od nikoho zvonku nechce prijať žiadny návrh, stále presadzuje len svoje. Dokáže síce priniesť peniaze, ale nevie ich adekvátne minúť. A čo je najhoršie, ešte aj mudruje do tenisu, ktorému po hernej stránke nikdy nerozumel. Takýto človek rozpráva do tenisu a rozhoduje o ňom,“ priostril Kližan.

Martin Kližan. Čítajte viac Dočká sa aj na Slovensku? Kližanovi sa dostalo veľkej pocty

Podľa neho je riešením výmena ľudí, ktorí sa na zväze držia tridsať rokov. A sú tam zo zotrvačnosti.

"Rodinkárstvo je ďalší, ťažko pochopiteľný fenomén, ktorý by ste v iných športových odvetviach nenašli. Pán Macko je prezidentom. Jeho brat bol dlhé roky hlavným metodikom na tenisovom zväze. Dcéra Miriam pracovala na recepcii Národného tenisového centra a teraz je asistentkou športového riaditeľa.

Nie náhodou sa niektoré mená v NTC ako napríklad Mečíř, Olázs, Siebenstich vyskytujú viackrát. Aj keď všetka česť zosnulému pánovi Walterovi Siebenstichovi. Bol pracovitý a ľudia si ho veľmi vážili," približuje pomery v STZ Kližan.

Okrem funkcionárov ukázal Petržalčan prstom aj na tréningový proces v NTC. Hovoril o tzv. prioritných hráčoch.

"V NTC som bol dlho po Andrejovi Martinovi až tým druhým, neprioritným hráčom. V priebehu tréningovej jednotky sa to prejavovalo tým, že všetci tréneri vrátane kondičného a hlavného metodika boli počas tréningu na jeho strane dvorca.

Mňa si absolútne nikto nevšímal. Keď som začal byť úspešnejší, všetci sa zrazu ocitli na mojej strane dvorca. A všetci ma tam zrazu zbožňovali," tvrdí Kližan.

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

Vo svojej rozsiahlej spovedi neopomenul ani súčasných slovenských reprezentantov, ktorí podľa neho nemajú v NTC už čo hľadať. Kližan si spomenul na vyhlásenie Mošku o tom, že je určené pre tenistov do 18 rokov.

"Podľa pôvodných plánov sa predpokladalo, že po prieniku do prvej stovky rebríčka sa hráči vychovaní v NTC budú starať sami o seba.

Neviem preto, z akého dôvodu v stredisku momentálne podporujú, okrem iných, aj 31– ročného Norberta Gombosa, ktorý by si to už dávno mal financovať sám.

Podľa pánom Moškom stanoveného kritéria by už v stredisku nemala čo hľadať ani 23-ročná Viktória Kužmová, ktorá bola pred troma rokmi v rebríčku WTA na 43. priečke.

Rovnako tak, ako momentálne už dvadsaťsedemročná Anna Karolína Schmiedlová, ktorá už pred siedmimi rokmi osídľovala na rebríčku WTA 26. pozíciu," vypočítal Kližan.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Lukáš Lacko #Národné tenisové centrum #Igor Moška #Slovenský tenisový zväz