Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Toto nie je Djokovičov koniec. Čaká ho však veľa premýšľania

Uplynulé dva týždne bol najzamestnanejším športovým novinárom na svete. Okrem toho, že informoval o kauze tenistu Novaka Djokoviča, poskytol desiatky rozhovorov pre prestížne svetové médiá. Saša Ozmo si nemyslí, že udalosti ostatných dní ohrozia kariéru svetovej jednotky.

19.01.2022 15:00
Novak Djokovič Foto:
Jednu z najvyšších budov v hlavnom meste Srbska - Belgrade Tower, - teraz zdobí nápis Nole. Je to prezývka Novaka Djokoviča.
debata (23)

„Nechcem špekulovať, vôbec netuším, či je nejaká šanca, že by sa nechal očkovať,“ vraví redaktor srbského portálu Sportklub.

Keď Novak Djokovič ohlásil, že odchádza do Austrálie, napadlo vám, že to môže byť problém?

Niečo som tušil. Povedzme si pravdu, Novak nemusel príchod vytrubovať do sveta cez sociálne siete. Veď v Melbourne už boli iní hráči s rovnakou výnimkou a nemali najmenší problém. Nikto o nich nepovedal ani len slovo. Čo som rozhodne nevedel, je, že celá kauza sa zvrhne na nepeknú dvojtýždňovú ságu. Retrospektívne hodnotím jeho status za chybu, ktorá všetko odštartovala.

Čo vás najviac sklamalo na tejto kauze?

Chybu spravili všetci zainteresovaní. Tennis Australia, vláda štátu Viktória, federálna vláda, ale aj Novak. Sklamalo ma však predovšetkým to, ako sa k Djokovičovi správal kabinet premiéra Morrisona. Od prvého dňa po posledný sa snažil z neho spraviť obetného baránka. Chceli, aby zaplatil za všetky chyby. Aj za tie, ktoré urobili sami pri riešení pandémie.

Ale spoločnosť volala po tom, aby ho deportovali…

Súhlasím. Nakoniec však aj ľudia, ktorí chceli jeho odchod, uznali, že sa to nestalo na základe zákonov. Jeden z austrálskych uznávaných novinárov na záver vyhlásil, že ich vláda z celej kauzy vyšla ako banda klaunov.

Novak Djokovič Čítajte viac Milovaný i nenávidený. Djokovičov hriech je jeho tenisová genialita

Predsa len, čo by ste za uplynulé týždne najviac vyčítali Djokovičovi?

Opakujem: to, ako celú kauzu odštartoval nešťastným statusom. Samozrejme, neskôr vyplávali na povrch aj iné veci.

Pozitívny PCR test i jeho následné správanie zrejme bude musieť vysvetľovať…

Už sa k tomu vyjadril, uznal, že spravil chybu. Uvidíme, ako sa k tomu postaví naša vláda, v tejto chvíli však neočakávam nič mimoriadne. Srbský prezident i premiérka sa už nechali počuť, že to, ako sa k nemu Austrália zachovala, akoby jeho omyly vytlačilo do úzadia.

Zrejme vám nemusím hovoriť, že za Novakom stojí skoro celá krajina, dve belehradské výškové budovy sa v nedeľu odeli do nápisov – „Novak, si naša pýcha“ alebo „Nole, ľudia ťa milujú“. Doma má úžasnú podporu.

Dokáže sa s tým všetkým vyrovnať?

Predpokladám, že áno. Samozrejme, počas kariéry už musel zvládnuť niekoľko náročných prekážok, toto však bolo niečo úplne iné. Aj v minulosti sme videli, že z problémov vykorčuľoval ešte silnejší. Pochopiteľne, teraz potrebuje nejaký čas na zotavenie.

Nemal podľa vás dostať viac podpory aj od veľkých rivalov?

Roger Federer nie je v Austrálii, podporiť ho mohol maximálne na sociálnej sieti. Navyše, nikdy nemali taký dobrý vzťah, aby takéto niečo urobil. S tým, čo povedal Nadal, absolútne súhlasím. Trošku ma mrzí, že k svojim slovám nepridal ďalšie dve-tri vety a nezmienil sa o tom, ako sa austrálske úrady správali k Djokovičovi.

Novak Djokovič Čítajte viac NÁZOR: Dvakrát Djokovič. Novak rozdelil aj našu redakciu

Poznajú sa už pätnásť rokov, za ten čas spolu odohrali niekoľko epických zápasov a spolupracovali na niekoľkých charitatívnych akciách. Hádam ho mohol o niečo viac podporiť.

Djokovič dokáže byť veľmi emocionálny, ale aj mimoriadne pokojný. Čo teraz môžeme od neho očakávať?

Ťažko povedať. Celý svet sa postupne očkuje, má pred sebou veľa premýšľania. Nezabúdajme, že počas tejto pandémie sa všetko mení z jedného dňa na druhý, môže sa stať, že o niekoľko mesiacov nikto nebude vyžadovať vakcínu. Teraz to vyzerá na výber medzi jeho vlastným presvedčením a túžbou vyhrať ďalšie grandslamové turnaje. Nechcem špekulovať, vôbec netuším, či je nejaká šanca, že by sa nechal očkovať.

Viete si predstaviť jeho návrat do Melbourne o dvanásť mesiacov?

Určite áno. Celá kauza čoskoro prehrmí, hádam si aj austrálske autority uvedomia, že sa nesprávali tak, ako sa patrí. Djokovič je najväčším šampiónom Australian Open, nikto iný tam nevyhral deväťkrát. Dúfam, že sa tam ešte vráti.

Boris Becker tvrdí, že má mentalitu pouličného bitkára. Súhlasíte s takýmto prirovnaním?

Povedal to niekoľkokrát, nie som si však istý tým, ako to myslel. Ak hovoril o tom, že Novak je tvrdý chlapík, ktorý si toho v živote veľa preskákal, potom sa dá len súhlasiť.

Nemáte obavy, že by povinná vakcína v dejiskách grandslamových turnajov mohla znamenať koniec jeho veľkolepej kariéry?

To si nemyslím. Chcem veriť, že toto bol len akýsi výtlk na ceste. Emócie sú vyšpičkované, spoločnosť má za sebou náročné mesiace, má toho plné zuby, ale hádam napätie čoskoro opadne. Toto nie je Novakov koniec kariéry.

Posledné Djokovičove hodiny v Melbourne Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Novaka Djokoviča sprevádza bezpečnostná služba...

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Novk Djokovič #Saša Ozmo