Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Djokoviča deportovali z Austrálie. Z krajiny odletel pár hodín po verdikte

Novak Djokovič nebude obhajovať titul na grandslamovom Australian Open.

16.01.2022 06:36 , aktualizované: 12:58
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič na letisku v Melbourne tesne pred odletom.
debata (1004)

Srbský tenista neuspel na federálnom súde v Melbourne s odvolaním sa proti opätovnému zrušeniu jeho víza, ktoré v piatok nariadil austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke. Lídra svetového rebríčka čaká deportácia z krajiny.

Svetové médiá informovali, že z Melbourne už odletel linkou Emirates do Dubaja.

Trojčlenný senát po nedeľnom pojednávaní potvrdil ministerské rozhodnutie zrušiť Djokovičovi vízum z dôvodu verejného záujmu.

Podľa agentúry AP tak pravdepodobne zostane v detenčnom zariadení až do svojho vyhostenia z krajiny. Príkaz na deportáciu zvyčajne obsahuje aj trojročný zákaz vstupu do Austrálie.

Novak Djokovič Čítajte viac NÁZOR: Djokoviča treba utopiť. Hoci aj v mori vágnych fráz

Právnik srbského tenistu Nick Wood vykreslili na súde snahu exekutívy deportovať ho ako „iracionálnu“ a „neodôvodnenú“. Snažil sa vyvrátiť hlavný argument vlády, že Djokovičove antivakcinačné názory sú verejnou hrozbou a môžu spôsobiť „občianske nepokoje“.

Wood vyhlásil, že napriek tomu, že jeho klient nie je zaočkovaný, nesnaží sa získať priazeň antivaxerov a ani nie je napojený na toto hnutie. „Austrálska vláda nevie, aké sú súčasné názory Djokoviča,“ uviedol Wood s tým, že vláda nemá pre svoje tvrdenia dostatočné dôkazy.

Deväťnásobný šampión Australian Open prišiel prvýkrát o vízum ešte 6. januára krátko po prílete do Melbourne, keď pohraničné úrady usúdili, že nespĺňa podmienky vstupu do krajiny.

Djokovič potom strávil niekoľko dní v zariadení pre imigrantov, no minulý pondelok uspel s odvolaním na prvostupňovom súde a začal s tréningom. Minister Hawke však v piatok využil svoju osobitnú právomoc a opätovne tenistovi zrušil vízum.

Novak Djokovič Čítajte viac Ja som už z Austrálie preč, môžem hovoriť. Všetci sa boja, že im vezmú víza

„Noleho“ prípad mal v Austrálii aj politické pozadie. V krajine, ktorú čakajú v tomto roku voľby, platia už takmer dva roky jedny z najprísnejších pandemických reštrikcií na svete. Výnimka pre tenistu, ktorý v minulosti spochybňoval očkovanie, čelila veľkej kritike tamojších obyvateľov.

„Táto pandémia bola veľmi náročná pre každého Austrálčana, no držali sme spolu a zachránili sme životy. Mali sme jeden z najnižších počtov úmrtí a najlepšie ekonomické i vakcinačné výsledky v rámci celého sveta,“ povedal premiér Morrison v oficiálnom vyhlásení.

„Austrálčania toho mnoho obetovali a právom očakávajú, že výsledok ich obety budeme ochraňovať.“

Posledné Djokovičove hodiny v Melbourne Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Novaka Djokoviča sprevádza bezpečnostná služba...
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2022