Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Minister zrušil Djokovičove víza, Srb sa odvolal voči deportácii

Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke zrušil srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi vízum.

14.01.2022 08:18 , aktualizované: 14:59
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič na tréningu v Melbourne.
debata (604)

Líder svetového rebríčka tak zrejme nebude môcť štartovať na grandslamovom turnaji Australian Open. Podľa agentúry AFP sa voči verdiktu odvolal, žiada o súdny príkaz na zabránenie jeho deportácie. Súd sa bude jeho odvolaním zaoberať v nedeľu.

Ešte v piatok absolvoval Djokovič súdne konanie, v ktorom jeho zástupca Nick Wood požadoval pozastavenie verdiktu o zrušení víza.

Právnici ministerstva pre imigráciu súhlasili, že pokiaľ nebude súdny proces ukončený, tak Djokoviča nedeportujú z krajiny.

Právnik Stephen Lloyd uviedol, že tenista zostane na slobode a nezadržia ho minimálne do soboty, keď absolvuje pohovor s imigračnými úradníkmi. Vtedy by sa mal vrátiť do detenčného hotela, kde bude až do nedeľného súdu.

Dominik Hrbatý Čítajte viac Hráči majú Novaka najradšej. Boja sa však ozvať, nechcú problémy

„Využil som svoju moc a zrušil som pánovi Novakovi Djokovičovi víza,“ uviedol Hawke v oficiálnom vyhlásení s tým, že to urobil zo zdravotných dôvodov a vo verejnom záujme.

V praxi to znamená, že 34-ročný Srb znova čelí nielen deportácii, ale aj trojročnému zákazu vstupu do krajiny.

Djokovič mal od pondelka naháňať svoj 21. grandslamový triumf, ale je nepravdepodobné, že sa mu to podarí.

Rodák z Belehradu na Hawkeho rozhodnutie zatiaľ nereagoval a nie je jasné, či využije možnosť odvolať sa. V sobotu by mal podľa austrálskych médií absolvovať pohovor s tamojšími imigračnými úradníkmi.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Djokovičov právnik Nick Wood dúfa, že jeho klientovi vrátia víza, aby mohol v pondelok štartovať na turnaji.

Wood tvrdí, že dôvod zrušenia je iracionálny. Na súde okrem iného argumentoval tým, že rozhodnutie ministra Hawkeho zrušiť tenistovi vízum bolo urobené na základe predpokladu, že jeho prítomnosť v Austrálii by podnietila antivaxerské tendencie v krajine.

„(Hawke)“ nemá žiadny racionálny základ pre opodstatnenie svojho rozhodnutia, že by sa v prípade Djokovičovho zotrvania zvýšili v krajine antivaxerské tendence," uviedol Wood pred Federálnym a rodinným súdom, ktorý viedol opäť sudca Athony Kelly.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič prelomil mlčanie, podľa mamy prežíval muky

„Noleho“ prípad má v Austrálii aj politické pozadie. V krajine, ktorú čakajú v lete celoštátne voľby, platia už takmer dva roky jedny z najprísnejších pandemických reštrikcií na svete.

Výnimka pre tenistu, ktorý v minulosti spochybňoval očkovanie, čelila veľkej kritike tamojších obyvateľov.

"Táto pandémia bola veľmi náročná pre každého Austrálčana, no držali sme spolu a zachránili sme životy.

Mali sme jeden z najnižších počtov úmrtí a najlepšie ekonomické i vakcinačné výsledky v rámci celého sveta," povedal premiér Scott Morrison v oficiálnom vyhlásení. „Austrálčania toho mnoho obetovali a právom očakávajú, že výsledok ich obety budeme ochraňovať.“

Novaka Djokoviča podporujú v Belehrade stovky ľudí Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Transparent s nápisom Smrť fašizmu v Belehrade,...

© Autorské práva vyhradené

604 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open