Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vedel, že je pozitívny, no išiel na rozhovor. Djokovič verejne priznal chyby

V nevšednom tenisovom súboji medzi Novakom Djokovičom a austrálskymi imigračnými úradníkmi sa loptička presunula na stranu mužskej svetovej jednotky. O jej účasti na Australian Open však zatiaľ nie je rozhodnuté.

12.01.2022 06:19 , aktualizované: 09:55
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič počas tréningu v Melbourne. Predstaví sa na Australian Open?
debata (54)

Právnici Djokoviča predložili tamojším úradom ďalšie dokumenty, ktoré označili za zásadné. Srbovi by podľa nich mali zaistiť víza a umožniť odohratie úvodného grandslamového turnaja.

Ako informoval denník The Age, ich preskúmanie by si malo vyžiadať dlhší čas a rozhodnutie by sa malo podľa hovorcu ministra pre migráciu Alexa Hawka posunúť. Hawke má právomoc opäť Djokovičovi zrušiť vízum a zvažuje celú záležitosť.

Podľa austrálskeho právnika Grega Barnesa Hawke naozaj disponuje osobnou mocou zrušiť víza a zmeniť tým rozhodnutie súdu.

Francúzsko Tenis Roland Garros muži 1/2 Djokovič Čítajte viac Veľká prehra pre Austráliu, vyhlásil Djokovič. Nadal označil situáciu za cirkus

„Ak Djokovičovi zrušia víza, jeho právnici by sa ešte mohli obrátiť na súd a požiadať o súdny príkaz, ktorý by zabránil jeho opusteniu krajiny. Bude to však už veľmi náročné. Podľa mojich skúseností sa v takýchto prípadoch už finálny verdikt nemení,“ uviedol Barnes.

Turnaj odštartuje v pondelok, hviezdny Srb je obhajcom titulu. Belehradčan nie je zaočkovaný a chystá sa štartovať na základe výnimky po decembrovom prekonaní COVID-19.

XXX Čítajte viac Austrálski novinári? Zabudli na kameru a vulgárne dourážali Djokoviča

V noci na stredu nášho času vydal stanovisko ku kauze. Djokovič čelí kritike za to, že po pozitívnom PCR teste sa v Srbsku zúčastnil na akciách.

Deň po ňom nechýbal na slávnostnom ceremoniáli v Novakovom tenisovom centre v Belehrade. Pózoval na ňom s približne dvadsiatkou detí.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič prelomil mlčanie, podľa mamy prežíval muky

Djokovič celú situáciu opísal chronologicky vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach.

"Štrnásteho decembra som bol na basketbalovom zápase v Belehrade, po ktorom som sa nechal otestovať, lebo som počul, že sa tam nakazilo veľa ľudí. Aj keď som nemal žiadne príznaky, urobil som si 16. decembra antigénový test na COVID-19. Výsledok bol negatívny.

V rovnaký deň som sa rozhodol aj pre presnejší PCR test, aby som si bol istý. Tam už bol výsledok pozitívny, ale dozvedel som sa to až na ďalší deň po plánovanej akcii v mojej tenisovej akadémii v Belehrade, kde som deťom odovzdával trofeje.

Šiel som na tú akciu preto, lebo som necítil príznaky a v tom čase som ešte nevedel o pozitívnom výsledku testu," objasňoval Djokovič.

Novak Djokovič Čítajte viac Urobil Djokovič chybu? Austrálčania našli jednu - podľa nich vážnu - nezrovnalosť

Ak by aj bolo všetko dosiaľ pravdivo opísané, neskôr urobil zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča ešte jednu veľkú chybu. Už s vedomím pozitívneho testu nezostal v karanténe, ale šiel na dohodnutý rozhovor pre francúzsky denník L'Equipe. To bez problémov priznal a ospravedlnil sa za to.

"Cítil som záväzok poskytnúť rozhovor pre L’Equipe a nechcel som sklamať novinára, ale zabezpečil som dodržiavanie odstupu a okrem fotografovania som mal rúško.

Aj keď som po interview odišiel domov, aby som sa izoloval na požadované obdobie, po zvážení to bola chyba v úsudku a uznávam, že som mal tento záväzok preložiť na iný termín,"

Dodal, že všetky ostatné naplánované aktivity zrušil.

Text vyhlásenia (v angličtine) posuniete šípkou vpravo:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Novak Djokovic (@djokernole)

Líder svetového rebríčka sa takisto vyjadril k nezrovnalostiam vo svojom cestovnom vyhlásení pred odletom do Melbourne, kde sa chystá štartovať na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open.

Djokovič v dokumentoch uviedol, že 14 dní pred príletom do Austrálie, kam dorazil 6. januára, nikam inam necestoval. Podľa austrálskych médií sa však z Belehradu presunul do Španielska.

Srb tvrdí, že chybu pri vypĺňaní tlačiva urobil jeho agent:

Novak Djokovič Čítajte viac Prepis Djokovičovho rozhovoru na letisku. Toto mu vyhralo súd

"Príslušné doklady predkladal môj tím v mojom poverení, ako som to aj povedal imigračným úradníkom pri mojom prílete.

Môj agent sa úprimne ospravedlňuje za administratívnu chybu, keď omylom zaškrtol nesprávne okienko vo formulári ohľadom mojej cestovateľskej minulosti pred príchodom do Austrálie.

Bola to ľudská chyba a určite nie úmyselná. Žijeme v časoch plných výziev počas globálnej pandémie a niekedy sa takéto chyby stávajú."

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
54 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2022