Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prepis Djokovičovho rozhovoru na letisku. Toto mu vyhralo súd

Novak Djokovič - Austrália 1:0. Dôležitý bod získal srbský šampión na súde, ktorý zrušil odňatie víz austrálskou federálnou vládou.

11.01.2022 06:00
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata (49)

Za uplynulé dni sa toho udialo veľmi veľa. Všetko sa však začalo minulý týždeň na letisku v Melbourne, kde Djokovič pristál po 14-hodinovom lete z Dubaja.

Svetová jednotka pristála okolo jednej v noci a tamojší úradníci ju na letisku zadržiavali ďalších osem hodín. S Djokovičom viedli prerušovaný rozhovor. My vám prinášame prepis, keď začalo ísť do tuhého. Bolo 3.55 ráno, keď sa 34-ročný Belehradčan dozvedel, čo mu hrozí. Ako rozhovor prebiehal? Jeho prepis má 30 strán a ocitol sa aj na stole sudcu.

ÚRADNÍK: Novak, na základe informácií, ktoré ste nám poskytli a ktoré môžu byť nápomocné, vám vydám oznámenie o úmysle zvážiť zrušenie víz. Prečítam vám všetky informácie.

DJOKOVIČ: Nerozumiem, rušíte mi víza, alebo čo?

ÚRADNÍK: Toto je oznámenie o úmysle zvážiť zrušenie podľa § 116 migračného zákona z roku 1958. Takže keď vám doručím toto oznámenie…

DJOKOVIČ: Dobre.

ÚRADNÍK: Dám vám 20 minút na to, aby ste nám uviedli dôvody, prečo by sme vám nemali zrušiť víza.

DJOKOVIČ: Naozaj nerozumiem, čo ešte odo mňa chcete? Poskytol som všetky dokumenty, o ktoré ma Tennis Australia a Viktoriánska vláda požiadali. S mojím agentom sme uplynulé tri týždne neustále komunikovali.

ÚRADNÍK: Áno.

DJOKOVIČ: O čokoľvek nás požiadali – toto sú ich pravidlá.

ÚRADNÍK: Áno.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič vyhral bitku, nie vojnu. Bude hrať na Australian Open?

DJOKOVIČ: Takže mi povolili lekársku výnimku pre očkovanie proti covidu. Požiadal som ich, schválili mi ju, len naozaj neviem, čo ešte chcete, aby som povedal. Nemám nič iné, prišiel som s týmito dokumentmi, inak by mi nedovolili vstúpiť. Čakal som tu štyri hodiny a stále neviem pochopiť, čo je hlavný dôvod, prečo mi nedovolíte vstúpiť do vašej krajiny. Nedostatok akých papierov? Nedostatok akých informácií?

ÚRADNÍK: Aha, tak vám prečítam všetky informácie a dám vám tiež kópiu. Je tam všetko. Musíme prejsť týmto procesom. Vysvetlenie mi môžete dať po časovom rámci, ktorý vám poskytneme. Tých 20 minút.

DJOKOVIČ: Takže mi dávate zákonne 20 minút na to, aby som sa pokúsil poskytnúť ďalšie informácie, ktoré teraz nemám? O štvrtej hodine ráno? Som vo veľmi nepríjemnej pozícii, keďže o štvrtej ráno nemôžem zavolať riaditeľovi Tennis Australia, nemôžem sa stretnúť s nikým z viktoriánskej štátnej vlády skrze Tennis Australia. Som vo veľmi nepohodlnej pozícii. Neviem čo vám mám ešte povedať. Všetko, čo mám, ne tu.

ÚRADNÍK: Áno.

DJOKOVIČ: A nesedel by som tu pred vami, keby som nevyhovel všetkým pravidlám a nariadeniam stanoveným vašou vládou. Je pre mňa trochu šokujúce, že mi idete dať oznámenie o zrušení víza?

ÚRADNÍK: Upozornenie… Upozornenie o zvážení…

DJOKOVIČ: Áno. Viete, staviate ma do pozície… Čo môžem urobiť? Na čo mi dávate 20 minút? Hneď vám vravím, že vám nemám čo povedať. Ak môžeme, počkajme do ôsmej ráno a potom môžem zavolať Tennis Australia a skúsime na to prísť. Ale práve teraz?

Všetci sú ospalí, neviem. Prišiel som o jednej v noci, neviem, čo iné môžem v tejto chvíli robiť. Jednoducho to nedáva zmysel. Urobil som všetko, čo som mohol. Práve teraz môžem zavolať svojmu agentovi. Povedali ste mi nepoužívať telefón, takže s nikým nekomunikujem, nikto nevie, čo sa teraz práve deje.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič prelomil mlčanie, podľa mamy prežíval muky

ÚRADNÍK: Mmhm.

DJOKOVIČ: Urobili sme všetko, čo sme mohli, a ja naozaj neviem, čo vám ešte môžem povedať za tých 20 minút.

ÚRADNÍK: Áno, dobre, takže si myslíte, že toto nie je ten správny čas na rozhovor? Pristáli by ste naň neskôr?

DJOKOVIČ: Naozaj potrebujem pochopiť…

ÚRADNÍK: Áno.

DJOKOVIČ: Pretože ste mi dali veľmi vágne odpovede, prípadne žiadne odpovede za posledné štyri hodiny. Myslím, že som tu bol už trikrát, rozhovor sme prerušili a teraz prichádzate s úvahou o zrušení víza?

ÚRADNÍK: Mmhm.

DJOKOVIČ: Teda s úmyslom zvážiť zrušenie, naozaj nerozumiem, čo to znamená.

ÚRADNÍK: Áno.

Rozhovor je následne opäť prerušený. Colný úradník sa potom vráti a vysvetľuje Djokovičovi ďalší postup a žiada ho, aby podpísal zápisnicu. Hviezdny tenista to odmieta. Celý proces sa končí tesne pred ôsmou ráno. Srba následne previezli do detenčného hotela.

Celý prepis si prečítajte TU

Podpora Novaka Djokoviča pri karanténnom hoteli Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Priaznivci Novaka Djokoviča protestujú pred...
49 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2022