Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič vyhral bitku, nie vojnu. Bude hrať na Australian Open?

Srbský tenista Novak Djokovič uspel v pondelňajšom súdnom procese a môže vstúpiť do Austrálie.

10.01.2022 07:42 , aktualizované: 11:45
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (150)

Sudca Anthony Kelly po dlhšej porade zmietol zo stola žiadosť austrálskych úradov o odobratie víz.

Tridsaťštyriročný rodák z Belehradu tak uspel s odvolaním proti deportácii po tom, ako mu minulý týždeň na letisku v Melbourne vzali potvrdenie o vstupe do krajiny.

Kelly nariadil vláde zaplatiť súdne trovy a do pol hodiny prepustiť Djokoviča z detenčného hotela.

Minister pre imigráciu Alex Hawke však má právomoc opäť mu zrušiť vízum a zakázať vstup do krajiny na tri roky.

Ako informoval portál Sydney Morning Herald, austrálska vláda mala od verdiktu súdu štyri hodiny na rozhodnutie, či Djokoviča vráti do detenčného zariadenia.

Novak Djokovič Čítajte viac Vajda je šokovaný, Djokoviča povzbudil. Ide o politický ťah, nepochybuje

Čas vypršal a Srb sa môže voľne pohybovať, ale minister ho stále môže vyhostiť z iných dôvodov, hoci sudca označil prvotné zrušenie víza za neopodstatnené.

Hawke odložil rozhodnutie, definitíva padne najskôr v utorok tamojšieho času.

Víťaz 20 grandslamových titulov na súde argumentoval tým, že na vstup nepotreboval potvrdenie o vakcinácii proti koronavírusu, pretože predložil potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 z decembra.

Danglár, 7. 1. 2022 Čítajte viac NÁZOR: Djokovič nie je obeť, ale takéto zaobchádzanie mu nepatrí

Podľa austrálskej vlády však nesplnil podmienky na udelenie výnimky. Súd predbežným opatrením minulý týždeň zabránil jeho okamžitému vyhosteniu.

Zdá sa, že Djokovič bude môcť obhájiť minuloročný titul z Australian Open. Situácia je však aj naďalej zamotaná.

Protistrana v aktuálnom spore uviedla, že sa v prípade neúspechu odvolá voči rozhodnutiu súdu.

Tohtoročný turnaj sa začína budúci pondelok 17. januára. Už zajtra však musí byť jasný turnajový pavúk. Najbližšie hodiny ukážu, či v ňom bude aj Djokovič.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Ten odmietal povedať, či je zaočkovaný, podľa súdnych dokumentov nie je.

Austrálske zdravotné úrady umožnili dočasnú výnimku z pravidla o očkovaní pre ľudí, ktorí mali COVID-19 v uplynulých šiestich mesiacoch.

Kelly poukázal na to, že Djokovič poskytol úradom na letisku v Melbourne lekársku výnimku od organizácie Tennis Australia, ktorá od 17. januára organizuje úvodný grandslamový turnaj sezóny, aj od dvoch lekárskych komisií.

„Znepokojuje ma, že nerozumiem, čo viac mohol tento človek spraviť pre zisk víza?“ pýtal sa sudca Djokovičovho právneho zástupcu Nicka Wooda, ktorý s ním súhlasil.

Novak Djokovič Čítajte viac Usvedčil L'Equipe Djokoviča z klamstva? Proces so Srbom bude verejný

„Prepisy výsluchu Austrálskou pohraničnou strážou ukázali, že Djokovič podľa svojho vedomia urobil všetko pre udelení víza a že ho nikto neupozornil na možné nezrovnalosti,“ uviedol Wood.

Odvolanie sa celkovo zakladalo na jedenástich bodoch, právnici označili zrušenie víza za nelogické, iracionálne a právne nepodložené.

Djokovič mal pozitívny PCR test údajne 16. decembra, no iba o deň neskôr sa zúčastnil na slávnostnom ceremoniáli v Novakovom tenisovom centre v Belehrade, kde bez rozstupov či prekrytia horných dýchacích ciest pózoval približne s dvadsiatkou detí.

Srbský tenisový zväz (TSS) publikoval fotografiu 17. decembra, v ten istý deň Djokovič zverejnil zábery, ako dostal vlastnú edíciu srbských poštových známok. Toto podujatie sa konalo 16. decembra. Informovala o tom agentúra AP.

Podpora Novaka Djokoviča pri karanténnom hoteli Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Priaznivci Novaka Djokoviča protestujú pred...

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2021