Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Týranie i politické hry. Djokovičovou nádejou sú právnici

V lietadle strávil štrnásť hodín, ďalšie pridal na letisku v Melbourne. Novak Djokovič si už preskákal kadečím, no to, čo zažil počas uplynulého dňa i noci v Austrálii, nikdy predtým neokúsil.

06.01.2022 06:35
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata (337)

Po tom, ako mu tamojšie úrady zamietli víza a nepredložil podľa nich dostatočné dôkazy o udelení výnimky z očkovania, uviazol najlepší tenista sveta na letisku Tullamarine.

Tam strávil niekoľko hodín – bez telefónu, strážený dvomi policajtmi, čakajúc na verdikt úradov. Ten napokon zaznel pred polnocou stredoeurópskeho času – do krajiny vstúpiť nesmieš, vypočul si Srb.

Novak Djokovič Čítajte viac Hotovo. Djokoviča nepustili do Austrálie, titul neobháji a čaká na deportáciu

„Vízum pána Djokoviča bolo zrušené. Pravidlá sú pravidlá, najmä ak ide o naše hranice. Nikto nie je nad týmito pravidlami.

Naša prísna hraničná politika bola zásadná pre to, aby Austrália mala jednu z najnižších úmrtností na covid vo svete, sme aj naďalej ostražití," odkázal cez Twitter austrálsky premiér Scott Morrison.

Práve on najviac leží v žalúdku Srbov – najmä čo sa médií týka.

Tie ho označujú za toho, kto sa postaral o to, aby ich miláčik prišiel o možnosť získať v Melbourne rekordný 21. grandslamo­vý titul.

Novak Djokovič Čítajte viac Srbi vysvetľujú výnimku. Je za tým celiakia, s ktorou Djokovič bojuje

„Austrálske úrady ustúpili nadmernému tlaku verejnosti a boju o politické body,“ píše srbský denník Blic.

„Novak Djokovič dostal zákaz štartovať na Australian Open pre nadmerný strach úradov z negatívnej reakcie ľudí, ktorí sú už mesiace pod mimoriadne prísnym protokolom o ochorení Covid,“ pokračujú srbskí novinári ďalej.

Podľa nich je kameňom úrazu práve Morrison, ktorého popularita v krajine je na historickom minime.

„Celý cirkus, ktorý trval viac ako osem hodín, napokon rozuzlil politický boj. Morrison má medzi ľuďmi zlú povesť – nielen kvôli tvrdým opatreniam, ale aj pre aféru "ponorka“.

Pri nej na poslednú chvíľu zrušil dohodu s Francúzskom o nákupe jadrových ponoriek v hodnote 40 miliárd eur, čo nahnevalo prezidenta Emanuela Macrona a odvtedy austrálska verejnosť vníma Morrisona ako nerozhodného a neschopného vodcu," dodáva Blic.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Podľa Srbov ide o šikanovanie Djokoviča. Prezident krajiny Aleksandar Vučič hovorí dokonca o týraní.

„Naše úrady spravia všetky opatrenia, aby sa čo najskôr skončilo zlé zaobchádzanie s najlepším tenistom sveta. Srbsko bude bojovať za Novaka Djokoviča, spravodlivosť a pravdu,“ odkázal do Austrálie.

Nádejou pre Djokoviča by ešte mohli byť právnici. Tí sa snažia celý vývoj zvrátiť.

© Autorské práva vyhradené

337 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #očkovanie #koronavírus #Australian Open 2022