Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbi vysvetľujú výnimku. Je za tým celiakia, s ktorou Djokovič bojuje

Kauza Novak Djokovič a jeho výnimka je najdiskutovanejšou športovou udalosťou na svete uplynulých hodín. Začo a prečo ju dostal? Nebol zvýhodnený len preto, že je svetovou jednotkou?

05.01.2022 11:28 , aktualizované: 14:37
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (32)

Austrálčania tvrdia, že nie, že proces bol transparentný a s Djokovičom sa zaobchádzalo ako s 25 ďalšími hráčmi, ktorí o výnimku požiadali.

Srbské médiá sa už medzitým poponáhľali s vysvetlením, čo je za udelením zdravotnej výnimky pre svetovú tenisovú jednotku. Údajne je ňou celiakia, ktorou trpí už niekoľko rokov a pre ktorú musel kompletne zmeniť jedálny lístok a prispôsobiť životosprávu.

„Novak trpí vzácnou chorobou, preto nemohol byť zaočkovaný,“ objavilo sa na titulke srbského denníka Kurir.

„Celiakia mu takmer zničila kariéru. Ide o chorobu, keď telo neznáša lepok, ktorý sa nachádza v múke a jedlách z múky. Novak na to prišiel relatívne včas, zmenil stravovanie a stal sa najlepším tenistom na svete. Vo svojom vysvetlení pred zdravotnou komisiou uviedol, že očkovanie proti COVID-19 by mu mohlo spôsobiť zdravotné komplikácie,“ napísali na vysvetlenie Srbi.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Napriek zmieneným faktom je konečné rozhodnutie v prípade Djokovič značne kontroverzné, keďže podpredseda vlády štátu Victoria James Merlino ešte pred mesiacom suverénne vyhlásil, že zdravotné výnimky pre účasť na AO 2022 sa budú udeľovať len v ozaj výnimočných prípadoch pri akútnych zdravotných problémoch.

„Ak Djokovič dostal od nás výnimku pre vstup do Austrálie, musel byť na to pádny dôvod. Naše štáty poskytujú tieto výnimky pre rôznych ľudí už dva roky,“ snažil sa upokojiť situáciu austrálsky premiér Scott Morrison. Ministerka pre šport v štáte Victoria Jaala Pulfordová k ostro sledovanej téme dodala:

„Proces je proces a v tomto prípade sa vyhovelo Djokovičovi. Stále platí, že v procese udeľovania výnimiek nikoho nezvýhodňujeme len preto, že profesionálne dosiahol viac ako niekto iný. Nikto nemal špeciálne zaobchádzanie.“

Novak Djokovič Čítajte viac Vypískať Djokoviča bude vlastenecká povinnosť, znie z Austrálie

Musí preukázať adekvátny dôvod

Srbský tenista Novak Djokovič musí dokázať, že zo zdravotných dôvodov nemôže byť zaočkovaný proti koronavírusu. V opačnom prípade mu hrozí, že nebude môcť obhajovať titul na grandslamovom Australian Open v Melbourne. Pre Sky Sports to uviedol austrálsky premiér Scott Morrison.

Djokovič v utorok prostredníctvom sociálnych sietí informoval, že mu udelili výnimku a bude môcť štartovať v Melbourne. Morrison zdôraznil, že pre Srba neplatia žiadne špeciálne pravidlá.

"Ak chce Novak Djokovič hrať na Australian Open, musí predložiť dostatočné dôkazy o tom, že zo zdravotných dôvodov nemohol dostať dávky vakcíny proti koronavírusu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Iba v takom prípade môžeme k nemu pristupovať ako k osobe, ktorá je plne zaočkovaná. Ak nepredloží potrebné dôkazy, bude musieť nasadnúť do najbližšieho lietadla a vrátiť sa domov," zdôraznil Morrison.

Rovnaký názor ako premiér zastáva aj austrálska ministerka vnútra Karen Andrewsová: "Každý jednotlivec, ktorý vstúpi na územie Austrálie, musí dodržať prísne podmienky.

Vláda štátu Viktória i Austrálska tenisová federácia môžu nezaočkovanému hráčovi povoliť štartovať v Melbourne. Austrálska vláda však bude trvať na tom, aby sa na hraniciach presadzovali naše požiadavky."

Novak Djokovič Čítajte viac Obhajuje neobhájiteľné? Šéf Australian Open vysvetľuje ústupok pre Djokoviča

Nad účasťou Djokoviča na Australian Open visel dlho otáznik. Srb odmietal povedať, či je zaočkovaný proti koronavírusu, čo je podmienka hostiteľského štátu Viktória.

Deväťnásobný šampión tvrdil, že informácia o očkovaní je jeho súkromná vec. V utorok oznámil, že mieri do Melbourne, kde zabojuje o rekordný 21. grandslamo­vý titul.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2022