Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Milá i svojská. Po zápasoch hrala hodiny na telefóne svoje čínske hry

Hovorí o nej celý svet, no málokto o nej niečo vie. Kauza Šuaj Pcheng už dávno presiahla hranice športu, má globálny - politický - rozmer. Bývalá deblová jednotka však bola vynikajúcou tenistkou.

03.12.2021 12:25
Pcheng Šuaj Foto:
Šuaj Pcheng.
debata (7)

Bola? No moment… Tridsaťpäťročná Číňanka ňou oficiálne je aj dnes. Ozaj, tušili ste to?

K srdcu cez nohu

Tá, ktorej krstné meno sa doma vyslovuje „pang“, začala s tenisom, keď mala osem rokov. Nebola to náhoda, jej strýko má v Číne renomé skvelého trénera. Príbehov, na počiatku ktorých stála silná podpora rodiny, je v športe neúrekom. Aj u Šuaj Pcheng to platilo. Avšak len spolovice.

Keď mala dvanásť, vzoprela sa jej. Podstúpila náročnú operáciu srdca, ktoré nepracovalo správne. Zákrok bol taký komplikovaný, že sa chirurgovia k nemu museli dostať cez jej ľavú nohu.

„Jediné, na čo som myslela, bolo, že ak chcem hrať tenis, nemám na výber,“ povedala v roku 2008 v reklame pre spoločnosť Adidas. Výrobca športového oblečenia jej spoveď následne zaobalil do sloganu: „Nič nie je nemožné.“

Mimochodom, status rebelky potvrdila už v mladosti. Ako tínedžerka sa chcela odstrihnúť od národného tímu a odštartovať profesionálnu kariéru. Pripomíname, že v Číne sa nosí poslušnosť k autoritám a akékoľvek odvrávanie je „hriech“. Devätnásťročná hráčka však v tom čase nemala dosť peňazí – o pomoc tak požiadala národnú tenisovú federáciu.

Pcheng Šuaj na snímke z januára 2020. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
China Peng Shuai Pcheng Šuaj na snímke z januára 2020.

Odpoveď znela asi takto: „V poriadku, dostaneš finančnú injekciu, ale podpíš nám, že vyhráš olympiádu v Pekingu!“

Samozrejme, Šuaj Pcheng doma dieru do sveta neurobila. A to aj napriek tomu, že už v tom čase mala na konte niekoľko cenných skalpov. Na jej rakete ostali Amelie Mauresmová, Jelena Jankovičová, Anastasia Myskinová, Jelena Dementievová i Kim Clijstersová. Slávna Belgičanka sa dokonca nechala počuť, že v sympatickej Aziatke vidí budúcu hráčku elitnej trojky vo dvojhre.

To sa napokon nepodarilo, Stále však platí, že to najlepšie mala Číňanka ešte len pred sebou… Čína má 1,3 miliardy obyvateľov, nespočetné množstvo športových úspechov. Ale nie v tenise. Nebyť sezón 2013 a 2014, história by si ju azda ani nepamätala. Najľudnatejšia krajina na svete má iba dvoch grandslamových šampiónov. Pardon, šampiónky. Deblistku Šuaj Pcheng a legendárnu Na Li, ktorá vo finále Australian Open 2014 zdolala Slovenku Dominiku Cibulkovú.

Pcheng je predsa len čínsky unikát. Len ona bola svetovou jednotkou. Na deblový trón ju dostali triumfy vo Wimbledone 2013 a Roland Garros 2014. Oba po boku Taiwančanky Sie Šu-wej.

Desať miliónov

Jej štýl nebol ortodoxný. Forhend aj bekhend hrala oboma rukami. Jej údery boli absolútne ploché. Vo štvorhre toho síce dosiahla nepomerne viac – a stále je svetovou 192-kou – no aj v singli má za sebou pekné úspechy. V roku 2014 dokráčala do semifinále US Open. V rebríčku WTA sa dostala najvyššie na 14. miesto.

China Peng Shuai Čítajte viac Peniaze na druhom mieste. WTA pre Pcheng Šuaj bojuje s Čínou

Na okruhu zarobila takmer 10 miliónov amerických dolárov.

„Pcheng bola vždy veľká pohoďáčka. Tenistka, ktorá mala mnoho vecí kdesi v paži. Takou jej klasikou bolo, že po zápase dokázala aj hodinu presedieť pri mobile a hrať tie svoje čínske videohry. Pre mňa to bol celkom šok,“ povedala pre Pravdu o niekdajšej súperke Dominika Cibulková.

„Kdesi v paži“ to Šuaj mala asi aj počas Wimbledonu 2017, keď sa snažila – za finančnú odmenu – presvedčiť svoju partnerku vo štvorhre Alison Van Uytvanckovú, aby odstúpila. Chcela hrať s inou.

Od WTA dostala šesťmesačný trest…

„Bola svojská, iná ako ostatné, neuveriteľná flegmatička. Ale mimoriadne milá a predovšetkým nekonfliktná. V Sydney som ju zdolala v 1. kole, po zápase som prišla z posilňovne a ona stále sedela pri smartfóne. V rovnakej polohe. Neskutočné,“ dodala s úsmevom Cibulková.

Číňanka sa naposledy predstavila na turnaji v Katare vo februári 2020. Odvtedy nič. Kariéru však nikdy oficiálne neukončila. Pravda, teraz ide tenis bokom.

Pcheng má iné problémy…

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Šuaj Pcheng