Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

2022 alebo 2023 je jedno. Federer sníva o poslednom finále

Novak Djokovič je aktuálne v Turíne a pokúša sa o víťazstvo na koncoročnom Turnaji majstrov, do diania sa čoskoro zapojí aj Rafael Nadal. Chýba však jeden článok. Veľmi podstatný.

18.11.2021 13:00
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer počas zápasu semifinále Australian Open 2020 s Novakom Djokovičom.
debata

Roger Federer.

2022 ako 2023

Švajčiarsky tenista v stredu oznámil, že jeho štart na niektorom z podujatí je v najbližšom období nereálny. Účasť na blížiacom sa Australian Open rovno vylúčil. V tom čase vraj začne iba s ľahkým výklusom. Otáznik zostáva visieť aj nad júlovým Wimbledonom. Slávny trávnatý turnaj je jediné grandslamové podujatie, o ktorom sa hovorí, že na ňom môže švajčiarsky šampión dôjsť ďaleko.

Od augusta 40-ročný Federer sa však zotavuje už z tretej operácie kolena a jeho vyhliadky na úspešný návrat sú čoraz bledšie. Bazilejský rodák si pre švajčiarske médiá dokonca zafilozofoval v duchu: je predsa jedno, či sa na dvorce vrátim v sezóne 2022 alebo 2023.

„Pravdou je, že by ma veľmi prekvapilo, ak by som v Londýne štartoval,“ povedal 20-násobný grandslamový šampión. „Či máte 40 alebo 41, je vlastne jedno,“ doplnil prekvapujúcu odpoveď.

Napriek komplikáciám, ktoré sa mu počas kariéry vyhýbali, no sprevádzajú jej koniec, má aj naďalej veľké sny. Chcel by si zahrať ešte v jednom grandslamovom finále. „Verím na zázraky. V športe sa takéto veci dejú,“ vyhlásil.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Nuž, nazrime do histórie. Ak by sa tenisovému „maestrovi“ v budúcnosti podarilo prebojovať do záverečného súboja o grandslamový triumf, stal by sa absolútnym rekordérom. Najstarším finalistom na úrovni veľkej štvorky je v tejto chvíli Ken Rosewall.

Legendárny Austrálčan mal počas neúspešného finále na US Open 1974 už 39 rokov, desať mesiacov a šesť dní. Je tiež najstarším grandslamovým víťazom, v Melbourne 1972 mal 37 rokov, dva mesiace a jeden deň.

Federer pridal do svojej zbierky 20. – zatiaľ posledný – grandslamový triumf na Australian Open 2018.

Svet sa nezrúti

Aj on sám si však uvedomuje, že ďalšie víťazné poháre a podnosy sú v tejto chvíli iba z ríše snov. Napokon, sám vraví, že bude rád, ak rehabilitácia po augustovej operácii bude pokračovať bez problémov. Wimbledon sa na budúci rok začne 27. júna a Švajčiar naposledy odohral súťažný zápas práve v All England Clube. Po tomto dueli podstúpil tretiu operáciu kolena za 18 mesiacov.

„Aby bolo jasné, môj život sa nezrúti, ak si nezahrám ďalšie grandslamové finále. Ak sa však mám vrátiť, potom mám tento sen. Chcem naposledy vidieť, čoho som schopný ako profesionálny tenista,“ doplnil.

V tejto chvíli sa o grandslamový rekord delí spoločne s Nadalom i Djokovičom. Je však viac ako pravdepodobné, že čoskoro o tento zdieľaný primát príde.

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

Federer v interview vysvetlil, že jeho posledný chirurgický zákrok nemal veľa spoločného s tenisom. Išlo mu skôr o netenisovú budúcnosť. „Aby som sa raz mohol lyžovať s deťmi, hrať futbal alebo tenis s priateľmi. V dekádach, ktoré sú predomnou,“ uviedol s tým, že keď sa pre tento krok rozhodol, ihneď vedel, že januárový turnaj v Melbourne je preňho pasé.

Jeden z najlepších tenistov všetkých čias nedáva veľa rozhovorov. Pre tento sa vraj rozhodol, lebo chcel vyslať odkaz fanúšikom. „Zaslúžia si pochopiť moju aktuálnu náladu a nádeje, ktoré vkladám do budúcnosti. Zaslúžia si viac ako obraz z uplynulého Wimbledonu,“ poukazoval na fakt, že s preňho najobľúbenejším podujatím sa tento rok rozlúčil prehrou 0:3 na sety a kanárom na záver od Huberta Hurkacza.

Federer zatiaľ kariéru nezabalil. Ale kedy ho na kurtoch uvidíme opäť, je otázne. Jeho návrat je v tejto chvíli už bez záruk.

Mexiko šport tenis MS WTA finále Muguruzová titul Čítajte viac Ako prvá Španielka v histórii. Muguruzová ovládla MS WTA
debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer