Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažší rozbeh a potom dominancia. Djokovič si po víťaznom vstupe prevzal cenu

Najvyššie nasadený Srb Novak Djokovič vstúpil víťazne do tenisového Turnaja majstrov v Turíne. V pondelkovom súboji si poradil v zelenej skupine s osmičkou "pavúka" Casperom Ruudom z Nórska vo dvoch setoch 7:6 (4) a 6:2.

15.11.2021 16:20 , aktualizované: 23:41
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič s pohárom za post koncoročnej svetovej jednotky.
debata (6)

Vo večernom stretnutí si Rus Andrej Rubľov poradil s Grékom Stefanosom Tsitsipasom vo dvoch setoch 6:4, 6:4.

Djokovič stratil svoje podanie hneď v prvom geme. Manko 1:3 dokázal zmazať brejkom v šiestej hre a v desiatej mal za stavu 5:4 k dispozícii dva setbaly.

Ruud však dotiahol set do tajbrejku, v ktorom viedol 4:3. Ale štyri víťazné loptičky za sebou znamenali zisk úvodného dejstva pre Srba.

V druhom sete už favorit jasne dominoval, súpera brejkol v prvej aj piatej hre a zápas dotiahol do víťazného konca. Využil svoj druhý mečbal.

Djokovič tak pokračuje vo víťaznej šnúre po takmer dvojmesačnej pauze, ktorú si vzal po neúspešnom finále US Open v New Yorku v prvej polovici septembra.

Vrátil sa počas minulého týždňa na turnaji ATP v Paríži a finálovým triumfom nad Rusom Daniilom Medvedevom tam spečatil post koncoročnej svetovej jednotky.

Šuaj Pcheng Čítajte viac Čínskeho politika obvinila z napadnutia a zmizla. Je to šokujúce, tvrdí Djokovič

Pondelkový triumf nad Ruudom je jeho šiesty bez prerušenia. Ak by to Srb dotiahol v Turíne až k celkovému titulu, vyrovnal by sa Švajčiarovi Rogerovi Federerovi so šiestimi titulmi z koncoročného výberového turnaja.

„Zo straty prvého servisu v prvom sete som sa spamätal,“ povedal po víťazstve Srb.

"Bolo to zvláštne. Mal som dobrý forhend, prišiel som k sieti a išlo to celkom dobre. Potom sa mi šmyklo, zakopol som, spadla mi raketa a stratil som servis.

Podmienky sú tu dosť náročné – ak stratíte podanie, je ťažké dostať ho späť. Mne sa to však podarilo a som veľmi spokojný s tým, ako som zápas zvládol," dodal Djokovič, ktorý pri štrnástom štarte na koncoročnom turnaji získal 39. víťazstvo. V historickej tabuľke sa tak dotiahol na druhého Ivana Lendla.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Emócie po šoku v Lisabone: Ronaldo zadržiaval plač, Djokovič bol v tranze

Po pondelkovom triumfe nad Nórom dostal srbský tenista pohár za to, že zimu strávi na čele rebríčka ATP. Stane sa tak už siedmykrát v jeho kariére, na čele tejto štatistiky sa odpútal od Američana Peta Samprasa so šiestimi pozíciami svetovej jednotky v medzisezónnom období.

V rozhovore na kurte pri preberaní ceny Djokovič priznal, že Sampras bol jeho idolom od štyroch či piatich rokov.

„A teraz som tu a dostávam túto trofej siedmykrát, viac ako ich získal on, neskutočné. Môj sen trvá ďalej. Dúfam, že budem schopný tento šport hrať ešte niekoľko rokov,“ poznamenal Srb, ktorý v Turíne v stredu nastúpi proti Tsitsipasovi a po ňom aj proti Rubľovovi.

Novak Djokovič nastupuje na zápas proti... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Novak Djokovič Novak Djokovič nastupuje na zápas proti Casperovi Ruudovi.

V prvom sete ďalšieho zápasu zelenej skupiny rozhodol piaty gem, v ktorom dvadsaťtriročný Grék stratil podanie. Jeho súper síce takmer stratil vzápätí svoj servis, no odvrátil dva brejkbaly a potom si už udržal náskok.

Druhý set mal takmer rovnaký priebeh, keď dvadsaťštyriročný Rus využil za stavu 2:2 brejkbal, následne odolal tlaku Tsitsipasa a spravil úspešný prvý krok smerom k postupu do semifinále.

Filip Polášek Čítajte viac Polášek s Dodigom mali štyri mečbaly. A nič z toho

„Myslím si, že toto sú chvíle, pre ktoré trénujeme – byť tu, užívať si atmosféru a zahrať si skvelý tenis, ktorý baví divákov,“ povedal po zápase Rubľov.

„Dobré podávanie je vždy kľúčové, no nie je to zďaleka všetko. Bol som naozaj agresívny pri odvracaní úderov aj na čiare. Dnes som odohral skvelý zápas a som spokojný,“ povedal víťaz.

Dvojhra – zelená skupina
Novak Djokovič (Srb.-1) – Casper Ruud (Nór.-8) 7:6 (4), 6:2, Andrej Rubľov (Rus.-5) – Stefanos Tsitsipas (Gr.-4) 6:4, 6:4.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Turnaj majstrov