Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky žreb nepotešil. Čaká ich jeden z najťažších súperov

Slovenské tenistky sa v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej 2022 predstavia v Austrálii.

06.11.2021 14:47 , aktualizované: 15:07
ČR tenis PBJK finále Slovensko Španielsko C Foto: ,
Anna Karolína Schmiedlová.
debata

Rozhodol o tom sobotňajší žreb v Prahe. Hrať sa bude 15.-16. apríla, postup si zabezpečia víťazi deviatich kvalifikačných duelov.

Účasť už majú istú tohtoroční finalisti – hráčky Ruskej tenisovej federácie a Švajčiarky.

Slovenky figurovali pri žrebe medzi nenasadenými tímami a mohli sa ešte stretnúť s Francúzskom, USA, Českom, Bieloruskom, Nemeckom, Kanadou, Španielskom alebo Rumunskom.

Na finálovom turnaji 2021 v Prahe štartovali zverenky kapitána Mateja Liptáka v C-skupine, v ktorej obsadili druhé miesto za Američankami a iba tesne im ušlo semifinále.

Viktória Kužmová Čítajte viac Prečítala som si o sebe veľa zlého. Neprajníci však nenosia moje topánky

Pri rovnosti bodov s USA a Španielskom rozhodol v ich neprospech nižší počet získaných setov.

S Austrálčankami majú zatiaľ Slovenky negatívnu bilanciu 0:2. V roku 1995 s nimi prehrali na tráve v Perthe 2:3.

Rovnaký výsledok sa zrodil aj vo februári 2016 na antuke v bratislavskom NTC v súboji 1. kola svetovej skupiny.

Kľúčovou postavou bola vtedy Samantha Stosurová, ktorá vyhrala obe dvojhry a po boku Casey Dellacquovej získala bod aj v rozhodujúcej štvorhre.

Ľudmila Samsonovová, Veronika Kudermetovová Čítajte viac Rusky zdolali Američanky, o trofej zabojujú proti Švajčiarkam

Generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku výsledok žrebu veľmi nepotešil.

"Dostali sme jedného z najťažších možných súperov. Austrália má veľmi silný tím na čele so svetovou jednotkou Ashleigh Bartyovou, ktorá na finálovom turnaji v Prahe tento rok neštartovala.

Aj bez nej postúpili Austrálčanky do semifinále, čo svedčí o ich kvalite. Každý zápas sa však začína za stavu 0:0. Verím, že dievčatá zabojujú a pokúsia sa prekvapiť.

Vzhľadom na termín zápasu predpokladám, že domáce si zvolila tvrdý povrch, hrajú však dobre na všetkých," uviedol Moška.

Ajla Tomljanovicová Čítajte viac Pražský výber. Na Fed Cupe hrajú aj tieto krásky

Aj Viktória Kužmová si želala iného súpera.

„Čo sa týka cestovania, horšie to dopadnúť nemohlo. Nedokážem si ani predstaviť dve cesty do Austrálie v priebehu troch mesiacov. Bude to veľmi náročné,“ zareagovala pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu na žreb Kužmová, ktorá sa v tímových súťažiach cíti ako ryba vo vode.

„Austrália má vo svojich radoch skvelé hráčky, aj v Prahe boli teraz v semifinále. Uvidíme, kto v tom čase za nich nastúpi. Myslím si, že nás čaká stretnutie na harde,“ dodala zverenka Tomáša Hrunčáka.

Filip Polášek Čítajte viac Polášek s Peersom postúpili do semifinále. Djokovič nezaváhal

Tereza Mihalíková by privítala, keby Slovenky mali v apríli výhodu domáceho prostredia.

"Radšej by sme hrali doma, žreb však rozhodol ináč. Austrália je veľmi ťažký súper a je veľmi pravdepodobné, že proti nám nastúpi aj Bartyová, ktorá je svetovou singlovou jednotkou i kvalitnou deblistkou.

Nikto ešte nevie, či budeme musieť po prílete do Austrálie podstúpiť aj karanténu. Bude to ešte zaujímavé," povedala bývalá úspešná juniorka.

Austrálskou dvojkou je Alja Tomljanovičová, 43. hráčka svetového rebríčka WTA bola v Prahe pri neúčasti Bartyovej tímovou jednotkou.

V prvej stovke je ešte Astra Sharmová, ktorej patrí 99. priečka. Storm Sandersová je 121. V deblovom rebríčku je najvyššie skúsená Stosurová, ktorá figuruje na 26. pozícii.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské tenistky #Pohár Billie Jean Kingovej