Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké chorvátske uznanie: To len na Západe majú s Djokovičom problém

Chorvátsko-srbské vzťahy sú špecifické. Poznačené krutou vojnou. Málokedy prebehne z jednej strany na druhú kompliment. A ak, tak jedine v športe.

07.10.2021 14:00
Niki Pilič Foto:
Novak Djokovič a Niki Pilič.
debata (30)

Do krátkeho zástupu sa teraz zaradil Niki Pilič, legendárny chorvátsky tenista a neskôr aj tréner. Vyzdvihol Novaka Djokoviča. Označil ho za najlepšieho hráča všetkých čias. A vyjadril tiež počudovanie nad tým, že v západnom svete s ním majú problém. Podľa dnes 82-ročného niekdajšieho finalistu Roland Garros (1973) majú v niektorých častiach sveta problém uznať, že aktuálna svetová jednotka je jednoducho najlepšia.

Djokovič tento rok ovládol tri zo štyroch grandslamových turnajov. Na US Open mal na dosah kalendárny Grand slam, ale vo finále zlyhal. Fyzicky aj mentálne. Treba však tiež uznať, že jeho premožiteľ – Rus Daniil Medvedev – hral famózne.

34-ročný Belehradčan tak má dnes rovnaký počet grandslamových titulov, ako o tok starší Rafael Nadal i štyridsiatnik Roger Federer. Všetci traja ich majú po dvadsať. V ostatných štatistikách však Djokovič nad svojimi rivalmi dominuje. Či už ide o turnaje Masters, počet týždňov na poste svetovej jednotky alebo vo vzájomných dueloch.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Chorvát Pilič si myslí, že na Západe uplatňujú voči Srbovi dvojaký meter. Pripomenul aj jeho minuloročné diskvalifikovanie z US Open po tom, ako Djokovič pri odchode na lavičku trafil loptičkou čiarovú rozhodkyňu do krku. Všetko sa síce udialo podľa pravidiel, no Pilič si myslí, že ak by bol v rovnakej situácii iný hráč, nepenalizovali by ho.

„Jeho úspech ľudí na Západe bolí rôznymi spôsobmi,“ uviedol Pilič pre Vecernji list. „Aby ste ma pochopili, miesto, kam sa Djokovič dostal, bolo na Západe rezervované pre niekoho iného. A potom sa tu zrazu objavil nejaký chlapík z malej krajiny, ktorý navyše domunuje mužskému tenisu. Ak by Federer spravil na US Open 2020 to, čo Djokovič, nediskvalifikovali by ho. Západ má jednoducho problém s tým, že Srb je najlepší,“ pripomenul.

Pilič v minulosti reprezentoval Juhosláviu, zasiahol do 38 grandslamových turnajov. Bol katalyzátorom Wimbledonského bojkotu v roku 1973 po tom, čo mu jeho národná asociácia zakázala hrať na turnaji za to, že údajne odmietol hrať v Davisovom pohári. Až 13 zo 16 nasadených hráčov vtedy odstúpilo z turnaja na podporu Piliča.

Po odchode do dôchodku sa tešil veľkému úspechu v Davisovom pohári, keď k trofeji doviedol tri rôzne krajiny – trikrát Nemecko, Chorvátsko v roku 2005 a Srbsko v roku 2010.

Alexander Zverev, Andrej Rubľov Čítajte viac Prečo je Rusko súčasť Európy? Starý kontinent si tenis privlastnil

Djokovič ešte ako tínedžer trénoval v Piličovej tenisovej akadémii v Nemecku a označuje ho za svojho „tenisového otca“. Chorváta sa do tohto roku zdráhal označiť za najlepšieho tenistu všetkých čias.

„Djokovič je fenomenálny, veľa pracoval, bez akýchkoľvek skratiek. Pamätám si, že srbskí novinári ma v roku 2019 všade obchádzali a pokúšali sa ma presvedčiť, že Novak je najlepší. Nechcel som to povedať, kým tento rok nevyhral Wimbledon. V deň, keď to urobil, som si kompletne a dôkladne prezrel čísla. Novak má rovnaký počet grandslamových titulov ako Nadal a Federer, lepšie vzájomné zápasy proti obom, a chystá sa na 350. týždeň v čele rebríčka,“ povedal.

„Djokovič získal najviac turnajových titulov, je jediným hráčom, ktorý vyhral každý Slam najmenej dvakrát a v jednom momente mal takmer 17 000 bodov ATP – v tej chvíli nazbieral viac bodov ako Murray, Nadal a Federer dohromady. Nie som zaujatý, Novak je najlepší,“ dodal.

Novak Djokovič Čítajte viac Západná tlač nasadila Djokovičovi masku darebáka. Ako kedysi Lendlovi
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Niki Pilič