Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prečo je Rusko súčasť Európy? Starý kontinent si tenis privlastnil

Európa - Tím sveta 14:1. Rozhodnuté - posledné tri zápasy tenisového Laver Cupu sa tento rok už ani nehrali. Aj exhibícia, ktorá sa berie smrteľne vážne, potvrdila, kto je pánom medzi bielymi čiarami.

04.10.2021 14:08
Alexander Zverev, Andrej Rubľov Foto: ,
Alexander Zverev (vpravo) a Andrej Rubľov.
debata (7)

„Nazdávam sa, že víťazstvo Tímu sveta by prospelo každému. Aj tomuto podujatiu,“ zamyslel sa pri hodnotení štvrtej prehry v rade John McEnroe, kapitán ne-Európanov.

Legendárny Američan vzápätí dosvedčil, že je trošku uletený. Polovážne, polovtipne naznačil, ako by sa dalo na Starý kontinent v budúcnosti vyzrieť.

„Rozmýšľam, prečo je vôbec Rusko súčasťou Európy. Ja si to napríklad nemyslím,“ prekvapil svojim vyhlásením.

tím európy Čítajte viac Debakel pre svet. Európania našli k sebe cestu

O dva dni neskôr dostal lekciu od prestížneho New York Times: "McEnroeovi nemožno uprieť kreativitu ani v tejto zúfalej situácii.

Nanešťastie preňho je väčšina Ruska súčasťou kontinentálnej Európy a krajina sa tradične zúčastňuje na všetkých európskych športových podujatiach.

A ak by aj východná časť Ruska bola považovaná za Áziu, Daniil Medvedev či Andrej Rubľov budú hrať za Európu."

Za dve dekády

Nielen medzi elitou, Európa všeobecne dominuje profesionálnemu tenisu. Hoci jej podiel na celosvetovej populácii je iba okolo desať percent, v top 500 má zhruba 60-percentné zastúpenie. Medzi mužmi aj ženami.

Starý kontinent urobil obrovský progres medzi rokmi 1979 a 2019 – podľa štatistík sa počet európskych hráčov v prvých piatich stovkách renkingu ATP zdvojnásobil.

Vráťme sa však na prelom 70. a 80. rokov. Tenisový svet mal za sebou dekádu tzv. open éry – na najprestížnejších turnajoch sa už mohli zúčastňovať aj profesionálni hráči. Navyše, do športu natieklo veľké množstvo peňazí.

Na konci sezóny 1979 bol podiel Američanov a Európanov v top 500 tretinový. Avšak zatiaľ čo sa Európa mohla rovnať Spojeným štátom v kvantite, v kvalite určite nie.

Novak Djokovič Čítajte viac Chceš hrať na Australian Open? Zaočkuj sa! Čo na to Djokovič?

Sedem z najlepšej desiatky hráčov a 27 z top 50 pochádzalo z USA. Všetko sa dialo pod taktovkou McEnroea, Jimmyho Connorsa a Roscoe Tannera.

Počas nasledujúcich dvoch desaťročí sa však Európa americkej nadvláde vzoprela a následne ju doslova pochovala.

V sezóne 1999 svoje počty v renkingu zdvojnásobila, v elitnej desiatke už mala štyroch hráčov. O dvadsať rokov neskôr boli z Európy už všetci. V top 50 ste ich mohli nájsť 33 a v najlepšej stovke 65.

A to najpodstatnejšie – na scéne kraľovali Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič. Európania, ktorí si rozdávali grandslamové tituly a dnes ich majú po dvadsať.

Mimochodom, posledným ne-Európanom s triumfom na úrovni veľkej štvorky je Argentínčan Gaston Gaudio. Písal sa rok 2004.

Bez antuky i trénerov

Dôvodov, prečo je to tak, je vraj niekoľko. Základom dnešného tenisu je precízna hra od základnej čiary – kedysi výsada antukárov, dnes sa tak hrá prakticky na všetkých povrchoch.

Dokonca aj na tráve. Na červenom prachu dostáva tenisové základy väčšina európskych detí, zatiaľ čo v Severnej Amerike dominuje betón.

Novak Djokovič Čítajte viac Toto sú fakty! Vo svete čísel sú Federer s Nadalom za maestrom z Belehradu

Keď sa Patrick McEnroe v roku 2014 vzdal pozície šéfa hráčskeho rozvoja pri Americkej tenisovej asociácii, za najväčší problém označil vzdelávanie trénerov.

Znalí pozorovatelia tvrdia, že tí európski majú značne vyšší štandard odbornosti. Kanada pred pár rokmi najala bývalého vedúceho francúzskeho programu juniorského rozvoja Louisa Borfigu a výsledky sa rýchlo dostavili.

Pred začiatkom US Open sme sa na krízu v americkom tenise opýtali aj Matta Zemeka, novinára a tenisového experta.

„Som ďaleko od toho, aby som povedal, že novým Petom Samprasom raz bude Sebastian Korda. V každom prípade v ňom vidím veľký potenciál,“ naznačil a v zápätí poukázal na jeden dôležitý faktor.

„Sebastianovi rodičia vyrástli v Československu, Petr ho preto po celý čas viedol k európskemu bekhendu, nie americkému. Podľa viacerých expertov, napríklad Tima Mayotta, bývalého hráča top 10, učia v amerických akadémiách nesprávnu techniku tohto dôležitého úderu. Korda sa tomu vyhol a to môže byť detail, ktorý mu nakoniec pomôže,“ dodal.

Raz vraj vyhrá

Korda (42.) je dnes v rebríčku štvrtým najlepším Američanom. Je však najmladší z nich, má iba 21 rokov. Rovnaký vek má aj jedenásty Kanaďan Felix Auger-Aliassime.

Pred ním sú už iba Európania.

Djokovič, Zverev Čítajte viac Nemý úžas. Djokovič a Zverev odohrali výmenu, po ktorej ledva dýchali

Ak by sme aj pripustili, že veľká trojka Federer – Nadal – Djokovič je pomaly na odchode, pre ostatné kontinenty to stále nič neznamená.

Daniil Medvedev má 25 rokov, Alexander Zverev 24, Andrej Rubľov 23, Matteo Berrettini 25, Dominic Thiem 28 a Casper Ruud 22. Zrejme oni budú udávať tón v najbližších sezónach.

Tony Godsick, organizátor Laver Cupu, sa minulú nedeľu v Bostone lúčil takto: „Sľubujem vám, že Tím sveta v jednej chvíli vyhrá!“

Nepovedal kedy…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič #John McEnroe #Alexander Zverev #Laver cup