Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čože je to Serenina štyridsiatka? Je to ako 65 pri ktorejkoľvek inej práci

"Niekedy sa mi to zdá byť nemožné a len si hovorím, že ona hádam nebude hrať večne."

01.10.2021 07:20
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová.
debata (12)

Písal sa január 2015 a týmito slovami komentovala Dominika Cibulková prehru s 33-ročnou Serenou Williamsovou 2:6, 2:6 vo štvrťfinále Australian Open. Bola to ich piata a zároveň posledná vzájomná konfrontácia – všetky predošlé zvládla lepšie Američanka. To však v tejto chvíli nie je podstatné.

Uplynulo šesť a pol roka a situácia je takáto: Cibulková má syna Jakuba, Serena dcéru Olympiu. Slovenka sa už pomerne dávno rozlúčila s aktívnou kariérou, no mladšia a slávnejšia zo sesterského dua Williamsových v nej stále pokračuje. V pondelok oslávila 40. narodeniny.

Aby ste pochopili, čo tento vek v tenise znamená, John McEnroe niečo pre vás má: „Je to ako 65 pri ktorejkoľvek inej práci,“ vraví legenda.

Holandsko Rotterdam tenis ATP dvojhra štvrťfinále Čítajte viac Elitný tenista ľutuje očkovanie: Mám veľa problémov, nemôžem trénovať ani hrať

Čo ste sa naučili?

Tí, ktorí si matne spomínajú na prvý grandslamový titul Sereny Williamsovej (US Open 1999), sú dnes už dávno zrelí ľudia. Rodáčka z Michiganu mala vtedy iba sedemnásť a spolu s o rok staršou sestrou Venus sa iba nadychovali k veľkej kariére.

Počas ďalších 22 rokov ovládla ďalších 22 grandslamov a hoci jej jeden stále chýba na vyrovnanie rekordu Margaret Courtovej (24), pokojne môžeme tvrdiť, že Serena je najlepšou hráčkou všetkých čias.

Na dvorce ju priviedol otec Richard. Nikdy nehral tenis, no po nociach ho vraj poctivo sledoval na televíznej obrazovke, aby svoje dcéry viedol správnym smerom. „A keď sa rozhodol, že nás naučí podávať, mali sme najlepší servis na svete,“ vraví Serena.

Všetko sa začalo, keď u Williamsovcov zapli televízor a v ňom bol priamy prenos zo zápasu Rumunky Virginie Ruziciovej. V hlave skrsla myšlienka a na 78 áštvorkách vznikol dokonalý plán. Moje dcéry budú svetové tenistky! Jednotka a dvojka. Nemali ani štyri a pol roka, keď do rúk dostali prvú raketu.

Obe spomínajú, ako mali doma doslova zakázané mrhať voľným časom. Rodičia vraj od nich neustále očakávali, aby boli produktívne.

„Poviem aspoň jeden príklad za všetky – na televízne programy, ktoré aspoň čiastočne nemali výchovný charakter, sme sa nemohli vôbec pozerať. To platilo aj v prípade, že išlo o rozprávky, otec sa nás neustále pýtal: Čo ste sa naučili?“ prezradila staršia Venus ďalší zo zaujímavých momentov rodiny.

Serena Williamsová zaujala vo Wimbledone Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Serena Williamsová vstupuje na Centrálny kurt...

Neznáša prehry

Serena potom zmenila tenis. Od základov.

„Vniesla doň atletický rozmer, ktorý dovtedy akoby nejestvoval. Spolu s Venus otvorili dvere mnohým mladým dievčatám, lebo ženský tenis bol do toho času iba bielym športom. Zároveň sa stal súčasťou veľkého biznisu, predtým bol sortiment príliš úzky. S jej aurou sa z neho stal veľký marketingový projekt a brána k obrovským kontraktom,“ potvrdzuje jej tréner Patrick Mouratoglou.

Jej kariéra sa dá rozdeliť na dve časti. Prvá je žiarivejšia, vyšlo jej vlastne všetko, na čo siahla. Bola postrachom súperiek. Už keď vstupovala na kurt, mala akoby dva brejky k dobru.

„Bolo fascinujúce ju sledovať. Mala úplne inú výchovu. Ja som prišiel zo Švajčiarska, za sebou som mal federáciu, ona to dosiahla iba s otcom a sestrou. Je to úžasný príbeh. Je najlepšou tenistkou všetkých čias,“ opísal jej úspech Roger Federer.

Serena v roku 2017 priviedla na svet dcérku Olympiu. Pol roka predtým vyhrala 23. grandslamový titul, odvtedy bola štyrikrát vo finále, ale zakaždým zlyhala. S pribúdajúcim vekom je málo pravdepodobné, že na rekord Courtovej dosiahne.

„Jedno je isté, stále rovnako neznáša prehry. A či sa trápi kvôli historickým štatistikám? Nuž, to je otázka. Myslím si, že už nie je taká dobrá ako kedysi. Navyše, jej súperky sa neustále zlepšujú. Cítia, že ju môžu zdolať. Časy, keď zdolávala aj špičkové tenistky 6:2, 6:2, sú zrejme preč. Stále je veľmi dobrá, avšak už nie úžasná,“ pripomína legendárny Mats Wilander.

„Je neuveriteľne talentovaná. Pri tenise ju podľa mňa držia už iba dve veci – to, že grandslam nevyhrala ako mama a magická 24-ka,“ pridáva sa bývalý slovenská tenistka Karin Cíleková-Habšudová.

Serena sa po tohtoročnom Wimbledone stiahla. Chýbala na olympiáde v Tokiu, nehrala ani na US Open. Chce vraj nechať telo oddýchnuť. Pripravuje mohutný finiš? Možno. No o konci kariéry stále nerozpráva.

Emma Raducanuová Čítajte viac Najväčší šok v dejinách tenisu je dokonaný. US Open vyhrala mladučká kométa

Je výnimočná

Na záver však niekoľko čísiel, ktoré z nej už dnes robia nesmrteľnú hráčku. Okrem 23 grandslamových titulov bola na čele svetového rebríčka dovedna 319 týždňov – 186 z nich kraľovala tenistkám nepretržite. Naposledy bola ženskou jednotkou pred piatimi rokmi a je teda najstaršou líderkou renkingu vôbec.

Celkovo ovládla 73 singlových turnajov WTA, doma má aj 23 trofejí zo štvorhry. Vo vitríne jej visia štyri zlaté medaily z olympiád.

Úspech na kurte prináša aj mnoho peňazí. Serena je jedinou hráčkou v histórii, ktorá sa aspoň priblížila k magickej méte 100 miliónov amerických dolárov, aktuálne jej chýba 5,5. Mimochodom, druhá v tomto rebríčku je jej sestra Venus a nezarobila ani polovicu.

V kariére vyhrala tri grandslamové tituly, v ktorých odvrátila aspoň jeden mečbal. Je iba druhou hráčkou v dejinách, ktorá má trofej z veľkej štvorky v troch rôznych dekádach. V Melbourne sa radovala v sezónach 2003 i 2017, takéto časové rozpätie nemá v ženskom tenise páru. V druhom prípade bola už dva mesiace tehotná.

Počas Wimbledonu 2012 nastrieľala 102 es a zahanbila tak aj svojich mužských kolegov.

Jedinečných štatistík má v tejto chvíli za fúrik. Tú poslednú, ktorú doňho prihodila, je 40. V jej prípade je to však iba číslo. Serena stále nekončí.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williamosová